Yeni Yılın Vazgeçilmezi Hindi Dolması Nasıl Yapılır?
Ali Rıza DÖLKELEŞ
Limak Limra Hotel - Food EDITOR
"Yılbaşında Neden Hindi Yemeği Yapılır?"
Aşçılık mesleğimi icra ettiğim yıllar içerisinde her zaman beni yılların geçişi heyecanlandırmıştır. Aynı bayram haftalarında olduğu gibi yemekler konusunda misafirlerime neler sunacağım ne yenilikler vereceğim konusunda hep araştırma içerisinde olmuş devamlı yeni veya geleneksel ürünleri daha farklı nasıl sunmanın heyecanını yaşamışımdır. Yılbaşı programlarında da aynı duygu ve heyecan ile bu serüven hep devam etmiştir.
Hiç merak ettiniz mi yılbaşı evresinde neden Hindi kesilir yenir. Gerçi genel olarak baktığımızda bizim kültürümüzde bu tarz yeme içme olmamasına rağmen oldukça ilginç bir konudur yılbaşı ve hindinin birlikte anılması. Küçük bir araştırma yaptığımda şu verilere ulaştım. Yılbaşı ile hindinin ne alakası vardır, dünyanın her yerinde yeni yıl kutlamalarında hindi kızartması sofralarda var mıdır? Hıristiyan dünyasının Hz. İsa’nın doğumu olarak kutladığı “Noel” de sofralarında hindi bulunacak diye bir kuralları yoktur. Hatta kuralları olmadığı gibi uygulayan da pek yoktur.
Hindi Hıristiyan âleminde Noel de değil, şükran gününde (22 Kasım) kesilir imiş. Ancak bir Hıristiyan bayramı olarak kutlanan (ki aslında dini bir bayramda değildir) bugün aynen bizim yurdumuzu da yansıtılamayacağı için bu tarihten bir ay sonrası olan ve yılbaşı mahiyetinde yurdumuzda kutlanan güne bu âdeti çok sağlam bir pazarlamayla yansıtmışlar.
Yani bizim yılbaşında yediğimiz hindiyi Hıristiyan âlemi şükran gününde yer iken bizler çok sağlam bir pazarlama taktiği ile bir adet şekline dönüştürülerek yılbaşı gecesine bütünleşmiş olmuş. Bu sebeptendir ki yılbaşı gecesi çoğu aileler ve çoğu yiyecek içecek işletmelerinin yılbaşı gecesinde menülerinde Hindi dolması, kızartması vb çeşitteki menüleri başköşeyi almıştır.
Peki, Şükran Günü olarak geçen günün ne olduğuna araştırdığımda ise, aslında “İngilizler, 387 yıl önce gemiden indiklerinde onları meraklı bakışlarla Kızılderililer karşılar, onlara yiyecek verir. Hindi avlamasını, mısır ekmesini öğretirler.
Kızılderililer´in yardımı ile yeni hayatlarına başlayan İngilizler aradan geçen senelerden sonra hayatlarını düzene sokarlar ve ilk geldikleri gün kendilerine sofralarını açan, onlara yardımcı olan Kızılderililer´e şükranlarını sunmak için İngiliz Vali William Bradford tarafından büyük bir ziyafet hazırlanır ve Kızılderililer davet edilir.
Kızılderililer´in şefi Massoit, 90 Kızılderili ile bu yemeğe katılır. O günden sonra her hasat sonrasında bu yemek geleneği sürer. Ama ilk olarak 1863 yılında Amerika´nın o dönemdeki Başkanı Abraham Lincoln, Şükran Günü´nün ulusal bir bayram olmasını meclise önermiş.
Resmi olarak bu öneri bazı sebeplerden dolayı meclise taşınmaz ama Amerika´nın çoğu bölgesinde bu gelenek sürdürülür. Lincoln döneminde ele alınamayan bu öneri, 78 yıl sonra, yani 1841 yılında o dönemin Amerikan başkanı Franklin Roosevelt tarafından tekrar meclise taşınarak karara bağlanır ve bu tarihten itibaren her yılın Kasım ayının son Perşembesi ´Şükran Günü´ olarak, ulusal Bayram ilan edilmiş.”
Şükran Günü Amerikalılar´ın yılda bir defa kutladığı ve bu vesile ile anne baba ziyaretlerinin yapıldığı bir bayram halini almış. Yani aslında, bildiğimiz dini bir bayram değil, hüzünlü bir geçmişi var.
Kızılderililerle aralarındaki bir yas günü olarak anılması için belirlenmiş olan bugün, günümüzde artık bir kutlama halini almış, bayram gibi olmuştur. Amerika’da şükran gününde 5 gün tatil ilan ediliyor, insanlar evlerinde büyük hazırlıklar yapıyor, giyiniyor, süsleniyor ve süslenmiş hindi dolmaları hazırlayıp komşularını, dostlarını, akrabalarını misafirliğe çağırıyor. Yani yılbaşında hindi kızartmak bu veriler doğrultusunda Hıristiyan âdeti olmadığı ortadadır.
Bu seneki yılbaşı akşamı için misafirlerime sunacağım hindi dolmasını sizler içinde hazırladım.
Size de afiyet olsun der yeni yılınızı şimdiden en içten dileklerim ile kutlarım.
Yılbaşına Özel İç Pilavlı Hindi Dolması
10 – 12 Kişilik
Hindi Dolması Kullanılan Malzemeler
* 1 Adet Bütün Hindi (4 – 5 Kg Ağırlıkta)
* 2 Baş Soğan
* 1 Baş Havuç
* 1 Tatlı Kaşığı Tane Karabiber
* 10 Adet Defneyaprağı
* 10 Adet Taze Biberiye
* 2 Yemek Kaşığı Tuz
* 1 Su Bardağı Sıvı Yağ
* 1 Yemek Kaşığı Kırmızı Toz Biber
İç Pilav:
* 1 Kg Pirinç
* 2 Büyük Soğan
* 1 Yemek Kaşığı Tereyağı
* 1 Kahve Fincanı Sıvıyağ 2 Yemek Kaşığı Fıstık
* 3 Yemek Kaşığı Kuş Üzümü
* 1 Tepeleme Yemek Kaşığı Tozşeker
* Tuz-Karabiber-Tarçın-Bahar
* 1 Demet Dereotu
* 1,5 Lt Hindi Suyu ( Fazla Yağı Alınmış)
* 500 Gr Kestane
Hindi Dolması Yapılışı:
1. Tüyleri ve içi temizlenmiş hindiyi önce alazlayın. Bacaklarını birbirine geçirip içini ve dışını iyice yıkayın. Katısını, ciğerini içine koyup bol suyla ateşe oturtun. Slâyt doğranmış soğan, havuç, fırın tepsisine yayın. Üzerine Hindinizi oturtun.
Çukur kap içerisinde sıvı yağ, tuz, kırmızı toz biber katıp Hindinin üzerine fırça ile sürün. Kalan yağınızı ara ara sürmek için kenarda bekletin. 80 ila 100 derece ısıda yaklaşık 6 saat kadar hindiyi fırında çevirerek ve arada ayırdığınız yağdan sürerek kızartın.
2. Pişen hindiyi bir fırın tepsisine alın; içinden ciğerini çıkartarak pilava katmak için küçük doğrayın. Pirinci önce yıkayın sonra da sıcak suda 30 dk bekletin. Soğanları incecik doğrayıp fıstıklarla beraber tereyağı ve sıvıyağda hafifçe kavurun. Sonra süzülmüş pirinci katıp 5–10 dakika daha karıştırarak kavurun.
4. Kestanelerin kabuklarını çizip tavada veya fırında kızartarak dış ve iç kabuklarını çıkartın.
5. Kavurduğunuz pirince tuz, karabiber, tarçın, bahar, şeker, yıkanmış kuşüzümü, kestane ve 1,5 lt hindi suyu koyup, önce hızlı sonra yavaş ateşte, suyunu çektirin. Kıyılmış dereotu ve ciğerini katıp, üstü kapalı olarak 15–20 dk demlendirin.
6.. Sonra büyük bir tepsiye alın; çevresine iç pilav koyun. Tane iç kestaneler ile süsleyin. Hindiyi dilimler halinde kesin ve pilavla birlikte servis yapın.
Afiyet Olsun!....