Muğla Mutfağının Meşhur Göbek Dolması Nasıl Yapılır?
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı "Gülsüm İnan Aksoy"
Muğla mutfak kültüründe en iyi
dolma ve sarma tariflerinden Meşhur Göbek Dolması Nasıl Yapılır? En meşhur lahana yemeklerinden Göbek Dolması yapabilmek için nelere dikkat edilir?
Muğla yemek kültüründe en iyi yöresel lezzetlerden Göbek Dolmasının özellikleri nelerdir? Bu güne kadar evinizde Göbek Dolması yaptınız mi? Peki en iyi Göbek Dolmasını yapabilmek için
Yöresel Lezzet Taşıyıcılarımızın özel yemek tariflerinden faydalanmak istermisiniz?
İşte sizlere en iyi
Muğla yemeklerinden ve Türk mutfağı yemek arşivinden Gülsüm İnan Aksoy’un kaleminden ve kendine has Göbek Dolması tarifi…
Zeytinyağında kısık ateşte kavurduğumuz soğanların içine pirinç ve biraz bulgur konularak kavrulur.
sonrasında kavurma (Muğla’nın geleneksel kavrulmuş eti) karabiber ve tuzu ayarlanarak bir miktar suyla pişirilir (çok pişmeden hafif diri kalacak şekilde)dinlemeye bırakılır.
Doldurulacak olan lahananın en dıştaki kötü yaprakları atılır, sonraki iki kat yaprağı da çıkartılır (sonra başka türlü değerlendirilebilir) daha sonraki yaprakların üstü biraz açılır ve iç kısmında görünen bölümün tepe kısmı kesilir.
Kesilen yerden oyma işlemi başlar, içi yeterince boşaltılan lahanaya hazırlanan iç doldurulur. Tekrar açtığımız yapraklar geri kapatılır.
Açıkta kalan yerlere çıkarttığımız lahanalardan yama yapılır, en son üstüne büyücek bir yaprak konularak uygun büyüklükte bir tencereye yerleştirilir.
Eğer lahananın kök kısmı fazla çıkıntılı olursa biraz kesilerek düzleştilebilir bu şekilde tencereye daha iyi oturacaktır.
Kısık ateşte ağır ağır kapama gibi az miktar suyla pişirilir. Su ihtiyacı olursa pişme sırasında azar azar yanından ilave edilebilir. Piştikten sonra bir borcama alınır, dilimlenerek servis edilir.
Geleneksel Türk mutfağında Yöresel Lezzet Taşıyıcılarından Gülsüm Inan Aksoy ‘ya mevcut bilgileri dahilinde mutfağımıza katkılarından dolayı teşekkür eder çalışmalarında başarılar dileriz...