Kara Zeytin Nasıl Yapılır?

Kara Zeytin Nasıl Yapılır?

Kimi sofralarda salata ve mezeleri süsler, kimi sofralarda bir baş soğanla öğün olur, kimi zamanda ezilen, burkulan yerlerimize ilaç.Zeytin yetişen topraklarda yaşadığımız..

Kara Zeytin Nasıl Yapılır?Kara Zeytin Nasıl Yapılır?
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı - Fazile Paksoy
 
Ölmez ağacın meyvesi en eski lezzetlerden zeytin. Sofralarımızın baş köşesinde yer alır her zaman. Kahvaltıların olmazsa olmazı. Bağa bahçeye gidenin azığı. 
 
Kimi sofralarda salata ve mezeleri süsler, kimi sofralarda bir baş soğanla öğün olur, kimi zamanda ezilen, burkulan yerlerimize ilaç. Zeytin yetişen topraklarda yaşadığımız için ve zeytinin değerini bilen ve bizlere öğreten büyüklerimiz olduğu için de çok şanslıyız.
 
Kendi zeytinimi kendim hazırlarım her sene. Bu sene en iyi lezzetlerden zeytinde yok senesi ama olanlarla bir yıllık zeytinimi hazırladım yine ve sizlerle paylaşmadan da olmaz tabi.
 
Ana Baba Usulü Hazırlama :
 
Yıkayıp kuruttuğumuz zeytinleri bir leğene dolduruyoruz ve tuzluyoruz.
 
Tuz ölçüsü 1 kg zeytine 1 parça tuz. Zeytinlerin üzerini bir sini ile kapatıyoruz ve bahçenin bir köşesinde bekletiyoruz. 1 ay süre ile 2- 3 günde bir zeytinlerimizi hoplatıp zıplatıyoruz. 
 
Bozulanları ayıklıyoruz. Dibine biriken suyu süzüyoruz. Daha sonra haftada bir kontrol ediyoruz. Yine hoplatıp zıplatıyoruz ama suyunu süzmüyoruz. Artık hoplatıp zıplatma işini yaparken tadına bakabiliriz.
 
Yöresel mutfaklarımızda İstediğimiz tatlılığa ulaştığında dibinde biriken su ile birlikte saklayacağımız kavonoza alabiliriz. 
 
Suyu az gelirse üzerine içme suyu ekliyoruz. Bir iki gün sonra tuzunu kontrol ediyoruz. Azsa göz kararı tuz ekliyoruz. Bu şekilde hazırladığımız salamura zeytini bir yıl boyunca tüketebiliriz.
 
Kara Zeytin Nasıl Yapılır?
Yeni Usül Hazırlama: 
3 kg. kara zeytine 1 çay bardağı kalın tuz, 5 tatlı kaşığı şeker, 1 çay bardağı sirke, 1 çay bardağı çiçek yağı.
 
Yapılışı: 
Yıkayıp kuruttuğumuz zeytinleri 5 litrelik kavanoza veya tenekeye dolduruyoruz.Bütün malzemeyi üzerine döküyoruz ve kapaklarını kapatarak iyice çalkalıyoruz.
 
Kara Zeytin Nasıl Yapılır?
İlk 1 hafta sabah akşam çalkalıyoruz ve arada yan yatırıyoruz. Daha sonra haftada bir çalkalıyoruz ve kapakları yavaşça açarak gazını alıyoruz. Genelde 2 ay gibi bir sürede zeytinlerimiz yenecek kıvama geliyor.
 
Sofralarınız bereketli, sevgileriniz zeytin gibi sonsuz olsun.
 
Sevgilerimle...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler