Muğla Mutfağında Kuru Börülce Yemeği Nasıl Yapılır?
Şef Timur Kocabıçak "Ula Aşığı"
Tarihimizde hayvan yemi olarak kullanılan Börülce bitkisi ile ilgili çok enteresan bilgilere ulaşıyoruz. İlk kez” “hangi Muğlalı” pişirmeyi akıl ettiyse çok iyi etmiş. Börülce yemeği Muğla’dan yayılmaya devam ediyor.
Ülkemize 250 sene önce geldiğini biliyorduk. Oysa Bodrum Myndos kazılarında 1600 yıl öncesine ait fasulye ve karnıkara tohumları bulundu. Bu şu demek: Muğla yöresinde yaşayan atalarımız sandığımızdan çok daha önceleri börülce ile tanışmış ve yemeklerde kullanmışlar.
Son 30 sene öncesine kadar sadece Muğla’da tarımı yapılmakta olan bir bitki olan Börülce, Muğla ilimizde turizmin yükselmesi ve etkisiyle yurdumuzun değişik yerlerine yayılmaya devam ediyor.
Muğla mutfağında Beyaz börülce, Karnıkara ve Sırım cinslerini pazarlarda görüyoruz. “Beyaz börülce” dediğimiz cins ile lezzetli taze börülce yemekleri yapılırken “Karnıkara” tabir ettiğimiz cins ile kuru börülce yemekleri yapmaya ve yemeye bayılırız.
Muğla mutfağında” kuru börülce yemeği” diye adlandırdığımız bir yemeğimiz var. Aslında bazı köylerimizde “kuru börülce çorbası” da denmektedir. Bir miktar ev makarnası ve ev salçası ile pişirildiğinde yemeye doyum olmaz. Tam bir Muğla yemeğidir.
Muğla Mutfak Kültüründe Kuru Börülce Yemeği İçin Kullanılan Malzemeler:
* 1 Kâse Kuru Börülce
* 1 Orta Boy Soğan(Doğranmış)
* 2 Kurutulmuş Biber
* 1 Çay Bardağı Ev Makarnası
* 1 Kaşık Domates Salçası
* Yarım Çay Bardağı Zeytinyağı
* Tuz,
* Karabiber
* Koruk Ekşisi Veya Limon
Börülceler daha çabuk pişmesi için en az 2 saat suda bekletilir.
Bir taşım kaynatılarak suyu dökülür.
İçinde zeytinyağı olan tencereye doğranmış soğan ilave edilir ve kavrulmaya bırakılır. Soğan pembeleşmeye başlayınca salça ilave edilir ve kavrulur.
4 bardak su, kuru biber ve ön haşlama yapılmış olan börülceler ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Yemeğin pişmesine yakın ev makarnası, tuz, karabiber ve ekşi ilave edilir. Börülceler ve makarna pişince ocaktan alınarak sıcak olarak servis edilir.