Bamya Kızartması...
Şef Selma Atabey
Bamyanın koruk ekşili bamya, zeytinyağlı bamya yemeği gibi, tavuklu bamya veya etli bamya şeklinde yapılanları da vardır elbet. Ebegümecigiller ailesinden olan bamya, herkes tarafından sevilmeyebilir. Özellikle sevilmesini sağlayan durumlardan biri salyalanmasıdır.
Halbuki salyalanması onun doğasında var. İçeriğinde hücrelerinde var. Bundan sağlıklı diyebiliriz bile. Bir çok hastalığa veya olumsuzluğa iyi geliyorsa biraz da bununla alakalı. Ha tabiki cam gibi, pörsümemiş ve salyalanmamış bir bamya yemeğini tercih ederiz.
O zamanda iki yöntem var kullanabileceğimiz. Biri sitrik asit ki bu bilimsel araştırmalarca kanıtlanmış, defalarca laboratuar testlerle analiz edilip ispatlanmış bir yöntemdir. Sitrik asit denince aklınıza kimyasal, doğal olmayan üstelikte asitmiş diye bir olumsuz düşünce gelmesin.
Bu bizim bildiğimiz ekşi…
Yani daha çok turunçgillerde, limonda, turunç da olan ama korukta da bulunan ekşi. İşte bundandır bizim ekşili bamya sevdamız.
Atalarımız deneme yanılma limonla veya korukla yaptıkları bamyanın salyalanmadığını farketmişler aslında.
Tadı da çok yakışır olunca olmuş size eeşili bamya.
İkinci yöntem ise hücre yapısının bozulmaması yani içerisinde su dolu kesecikler düşünün. Patlatırsanız suyu dışarı akıtmış olursunuz. İşte bizde salyalı olan suyunu dışarı akıtmayacağız. Nasıl mı? Bamyanın bütünlüğünü bozmadan, başını koni şeklinde ayıklayarak ve yıkadıktan sonra iyice kurutup kuru bir şekilde pişmeye alarak.
Sevmeyenlerin bile seveceği yöresel bir ürün var bugün. Bamya kızartması. Yemeyen çocuklara bile bamyayı keyifle yedirecek bir bamya yemeği. Ama bu yemek küçük parmak kadar olan bamya ile değilde iri bamya ile yapılıyor. Çünkü biber kızartması gibi ele ve dişe dokunması bekleniyor.
İki ayrı bamya sunumu var kızarttıktan sonra istenirse biber tatarında olduğu üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek sofraya alınıyor. İstenirse sarımsak, limonsuyu ve zeytinyağı ile hazırlanan sos kızartılmış bamyaların üzerine gezdiriliyor. Birde pişirirken de iki yöntem kullanılabiliyor. İstenirse una bulayıp kızartılıyor balık kızartır gibi.
Unun amacı dışının çıtırlığını sağlamak. İstenirse de un, yumurta, tuz iyice çırpılıp bir sos hazırlanıyor. Sosa bulanarak kızartılıyor. Çeşit çok, lezzet hepsinde farklı. Tercih sizin.
Evinizin bereketi, damağınızın tadı, elinizin lezzeti eksilmesin. Sağlıkla kalın.