Çıntar...

Çıntar...

Çıntar nedir? Çıntar mantarının özellikleri nelerdir? Muğla yemek kültüründe Çıntar mantarı nasıl kullanılır? Çıntar mantarından hangi yemekler yapılır? Çıntar mantarı pişirme teknikleri...

Türk aşçı haberleri takipçilerine Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden özel ve nefis Muğla mutfağından sofralarınızı şenlendirecek yöresel mantar çeşitlerinden Çıntar mantarına dair bilinmesi gerekenler ve Çıntar mantarı yemek çeşitleri ile  Muğla mutfak kültüründe kullanıldığı yerler …
 
Çıntar...Çıntar nedir? Çıntar mantarının özellikleri nelerdir? Muğla yemek kültüründe Çıntar mantarı nasıl kullanılır? Çıntar mantarından hangi yemekler yapılır? Çıntar mantarı nasıl toplanır? Çıntar nerelerde bulunur? Çıntar mantarı pişirme teknikleri, Çıntar mantarı yemekleri ve Muğla mutfak kültüründe Çıntar mantarının önemi…
 
Çıntar
Doğanın bize lütfettiği sağlık, lezzet ve mucize. Çıntar bir mantar türü. Sonbaharda yağmurların ardından güneş açtığında nemli otların üzerinde yürüyerek yüksek yerlere giderseniz, özelliklede çamlık alanlara bakarsanız bulabilirsiniz kendisini. Dikkat edin tabi. Neden mi?
 
1. Çıntar mantarı Çok iyi saklanır. Görmeyip üzerine basabilirsin.
2. Şakaya gelmez. Çıntar mantarını Tanımazsan zehirlisiyle karıştırabilirsin.
3. Bir dahaki yağmurlara yine bulmak istersen bıçakla kes, kökleme. Sonra bulamayabilirsin.
 
Çıntar...
Çıntar mantarı Tek Muğla'da mı var derseniz tabiki hayır. Civar şehirlerde de var. Denizli, Aydın gibi . Ama çok uzaklarda Karadenizde de var. Dedim ya yağış sonrası diye. İşte ondan. Bilirsiniz Karadeniz ve bu bölge çok yağış alıyor ve çamda varsa oluyor işte. Onlar kanlı mantar veya kanlıca diyorlar. Zonguldak'ta Mengen'de lezzetini tecrübe etmişliğim var. 
 
Aynı mantar ve hemen hemen aynı şekilde pişirme yapıyorlar.
Muğla'da farklı pişer derseniz çok yanlış değil. Muğlada çok farklı şekillerde pişebiliyor. Örneğin ekşilisi buranın tekniği ile yapılıyor.
 
Çıntar mantarı ile hangi mantar yemekleri yapılır:
Çıntar mantarı bol soğanla kavrulur. İstenirse kavurduktan sonra Çıntar mantarına yumurtada kırılır. Çıntar Kebabı (mangalda) yapılır. 
 
Ekşilisi yapılır (kızartılıp nar ekşisi ve sarımsak ile hazırlanan sos ile sıcak tava içinde soslanır) . Yerel de börek diye isimlendirilen pideye iç malzeme olarak hazırlanır. İç olarak hazırlığı bol soğan ve baharatlar ile yarı sotelenerek yapılır. Közlenir (önce geniş tarafı sonra diğer yüzü köz üstünde pişer sonra üzerine zeytinyağı, tuz ve birde kızartılır. Çıntar çok sevilir ve şifa niyetine yenir.
 
Çıntarın birde ekonomik boyutu vardır. Yağmur sonrasında köylerde yaşayan yerli halk dağlara çıkıp çıntar toplar.
 
Çıntar...
Çıntar mantarı Yol kenarlarında, pazarlarda bunları satarlar. Çok yağmur alan bir yer olduğu düşünülürse neredeyse devamlılığı olan bir kazanç kapısıdır insanlara. Hatta çok sevdiğimiz bir mesai arkadaşımız, abimiz vardı ondan dinlemiştim. Çıntar mantarı toplayarak çocuk okuttuğunu söylemişti. Yani kısaca çıntar bizler için SAĞLIK, LEZZET VE MUCİZE.
 
Muğla Menteşe Belediyesi tarafından ikincisi 2019 da yapılan festivali var. Kasım gibi yapılıyor ve gitmeyi planladığım yerlerden biri. Bence herkes gitmeli.
 
Söylediğimiz gibi belli bir dönemde sonbahar ve kış geçişlerinde olur. Diğer zamanlarda yemek isterseniz bir kaç yöntemi var uzun süre muhafaza edebilmek için.
 
Çıntar...
1. Çıntar mantarı Temizleyip kuruladıktan sonra donduruculara konulabilir.
2. Çıntar mantarı Yıkanıp doğrandıktan sonra tencerede kendi suyunu salıp yarı pişmesi sağlanarak biraz da tuz ilave edilip kaynatılan sıcak kavanozlara, sıcak sıcak koyulur. Yine kaynatılmış kapaklar ile sıkıca kapatılıp ters çevirilerek konservesi yapılabilir.(Elinize dikkat edin çok sıcak oluyor)
3. Çıntar mantarı Salamurası yapılabilir ki görsellerden biri salamura çıntarın görüntüsüdür. Geçen Kasım ayında yaptığım ve hala tükettiğin çıntarlar. Nasıl yapılır? Önce Çıntar mantarı yıkanır. Turşu hazırlar gibi tuzlu su hazırlanır. 
 
Ben yumurta testi ile yapıyorum salamura veya turşu suyumu. (tuz eklenmiş su içerisine koyulan yumurta suyun dibindeyse suyun üstüne çıkıp asılı kalana kadar tuz ilave edilir) bir turşu kavanozu (ben cam tercih ediyorum) içerisine sıkıca çıntarlar dizilir. 
 
Çıntar...
Bastırıp zedelemeden çıntarlar dizildikten sonra üzerine bir plastik sıkıştırıcı koyup hazırlanan tuzlu su ile doldurulur. Ağzı sıkıca kapatılıp serin bir yerde bekletilir. Yenileceği zaman biraz suda bekletilirse fazla tuzunu atacaktır. İstenilen pişirme uygulanabilir.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Yöresel mutfaklardaki Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Çıntar mantarı pişirme teknikleri, Çıntar mantarı yemekleri tariflerini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler