Gambilya Fava nedir? Muğla mutfak kültüründe Gambilya Fava nasıl yapılır?
Nefis
Muğla yemeklerinden Gambilya Fava yapabilmek için hangi malzemeler gereklidir?
Evinizde yöresel mutfaklarımızdan Muğla mutfağına ait Gambilya Fava yapmak istermisiniz? İste sizlere şeflerin özel Yemek Tariflerinden
Selma Atabey'in yorumu ile Muğla yemeklerinden Gambilya Fava tarifi…
Girit kökenlidir fava. Bakladan yapılan Ege, Akdeniz mutfağı ile birlikte Giritlilerin mübadele de yerleştiği her yerde bunu görmek mümkün. Ancak gambilya fava ile fava aynı değildir.
Çünkü fava taze veya kuru baklayla yapılır. Bodrum gambilyasıyla yapılan ise gambilya favadır. Benzerliği ve farklılığı nedir derseniz benzerliği pişirme tekniği. Giritli halkın yerleştiği yerlerden biri Bodrum ve hatta Bodrum'daki ilk restoranın bir Giritli ye ait olduğu kayıtlarda mevcut.
Kendi yemek kültürlerini Bodrumdakiyle kaynaştırdıkları ve bulundukları yerdeki ürünleri kullanmak zorunda kaldıklarını tahmin etmek güç değil. Farklılığı ise Gambilya Bodrum'a özel mercimekten biraz büyük sarı renkli bir bakliyat. Yabani bezelyedir kendileri ve halk arasında pin pin olarak da bilinir.
Baklayla benzerliği nedeniyle sanırım aynı şekilde pişirilmiş ve çok da iyi yapılmış bana göre. Çok lezzetli bir harman olmuş. Hem Muğla Bodrum ürünü olması nedeniyle coğrafi işaret almaya aday bir ürün bence.
Gerçi Bodrum'a bulunan slow food convivium çabalarıyla
"Nuhun Ambarı" projesine dahil edilmiş ve dünyanın tanıdığı bir ürün olarak kayıt altına alınmışsada yinede
coğrafi işaret de almalıdır diye düşünüyorum. Gambilya favasının tarifi mi? Geldi bile.
Mugla Mezelerinden Gambilya Fava Nasıl Yapılır? "Selma Atabey"
Mugla Mezelerinden Gambilya Fava Kullanılan Malzemeler;
* 2 bardak gambilya
* 1 büyük kuru soğan
* 1 demet dereotu
* 2 adet limon
* 1 orta boy kırmızı soğan (isteğe bağlı)
* 1-2 diş sarımsak
* 1 su bardağı zeytinyağı
Mugla Mezelerinden Gambilya Fava Yapılış Tarifi;
Gambilya, 4/3 su bardağı zeytinyağı, dörde bölünmüş soğan, tuz, 1 limon suyu ve 3 bardak soğuk su ile ateşe alınır. Gambilya yumuşayıp suyunu çekince içine dövülmüş sarımsak (çok baskın olmamalı sadece hafif reha vermeli) ilave edilip, ateşten alınarak blender la çekilir.
Tabi önceden ezilip kevgir den geçirilerek yapılırmış. Şimdi teknoloji en büyük yardımcımız, doğru kullanılırsa tabi. İçerisine ince doğranmış dereotu ilave edilerek karıştırılır ve bir tepsi ıslatılıp fava içine dökülür.
Dolapta birkaç saat dinlendirilir. Sofraya gelmeden evvel kırmızı soğan söğüş doğranarak ister çiğ ister kalan zeytinyağı ile sotelenerek dilimler halinde kesilen favaların üzerine dereotu ile birlikte koyulur. (Ben üzerine biraz zeytinyağı gezdiriyorum.) Limon dilimi ile birlikte sofradaki yerini alır.
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli "Gambilya Fava" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.