Türk aşçı haberleri olarak Muğla yemek kültürü, Geleneksel Türk mutfağı ve yöresel mutfaklarımızda araştırmaları ile gizli kalmış unutulan lezzetlerimizi gün yüzüne çıkararak mutfak kültürümüze yeni lezzetler kazandıran Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim üyesi ve Mutfak araştırmacısı şef Selma Atabey'e teşekkür eder çalışmalarında ve kariyerinde başarılar dileriz.
Günlük (Sığla) Filizi Yoğurtlaması
Günlük ağacı Muğla "nın endemik bitkilerinden. Dünyada çok ender bulunan ağaçlardan. Amerika'da, Çin"de ve Türkiye'de ise Muğla 'da yetişiyor. Bilinen diğer ismi SIĞLA.
Sığlanın yağı çıkartılıyor hepimizin bildiği üzere ve yaralara iyi geldiği halk arasında kabul edilen. Aslında sadece halk arasında demeyelim çünkü SIĞLA aynı zamanda ilaç sanayinde ve kozmetik sektöründe de kullanılan özel bir bitki. İlginç olanı ise biz bu ağacın yeni sürgünlerinden yemek yapıyoruz.
Hani Giritliler için anlatılan bir hikaye varya girit 'li ve otla ilgili, sanırım aynı şekilde her otun mutfağımızda yeri var. Eskiler yenilebilen otları, keçileri takip ederek bulurmuş.
Keçilerin yediği otların zararlı olmadığı ve lezzetli olduğu düşünülerek kullanılırmış. Sanırım bu mantıkla geçmişten günümüze, deneme yanılma o kadar çok ot yemeği örneği oluşmuş ki.
Ot yemekleri kültürü Ege mutfağında oldukça yaygın. Muğla mutfağında da tabiki. Muğla'nın klasik pişirme yöntemlerinden olan yoğurtlama tekniğiyle hazırlanıyor günlük. Birde karışık ot kültürümüzde var biliyorsunuz.
Bu örnekte aromatik baskın sıra otu ile birlikte ve hatta pırasa ile yapılmakta.
Evde "Günlük" Sığla Filizi Yoğurtlaması Nasıl Yapılır? Tarifi "Şef Selma Atabey"
Sığla Filizi Yoğurtlaması Kullanılan Malzemeler;
* Günlük Ağacı Sürgün Yaprakları
* 2 Adet Pırasa
* 1/2 Denet Sıra Otu
* 1 Adet Soğan
* 1 Tatlı Kaşığı Renk (Kırmızı Toz Biber)
* 1/2 Çay Bardağı Zeytinyağı
* 1 Kase Yoğurt
* 3-4 Diş Sarımsak
* 2 Adet Kurutulmuş Biber
* 1 Avuç Bulgur
* Tuz
Sığla Filizi Yoğurtlaması Yapılış Tarifi;
Soğan ve pırasalar yemeklik doğranır ve yağ ile kavrulur. Haşlanıp doğranmış günlük yaprağı, çiğden doğranan ısıra, renk, tuz ve bulgur ilave edilip karıştırılır.
1 bardak kadar su ilave edilip kısık ateşte pişmeye bırakılır. Ayrı bir kapta özellikle bakır kapta sarımsak dövülür. İçinde yoğurt ta ezilir ve karıştırılır.
Gelelim yemeğimize, piştimi acaba? Nasıl anlarız? Bulgur yumuşamış ve suyunu çekmişse tamam demektir ve ateşten alınır.
Biraz soğuması beklenip yoğurtla malzeme bakır kap içinde karıştırılır. Kuru biber yağda parlatılarak yoğurtlama'nın üzerinde yerini alır.
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Yöresel yemeklerden iftar menülerinde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Muğla yemeklerinden Evde Sığla Filizi Yoğurtlaması tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.