Fasulye Pilaki Tarifi

Fasulye Pilaki Tarifi

Anadolu mutfak kültüründe ve Geleneksel Türk Mutfağında kuru fasulye idol olmuş bir yemek türüdür.

Anadolu mutfak kültüründe ve Geleneksel Türk Mutfağında  kuru fasulye idol olmuş bir yemek türüdür.
 
Fasulye Pilaki Tarifi
Fasulye Pilaki Kullanılan Malzemeler
 
*   250 Gram Kuru fasulye, 
*   1 Orta Boy Soğan, 
*   1 Baş Sarımsak, 
*   2 Orta Boy Havuç, 
*   1 Orta Boy Kereviz, 
*   2 Çay Kaşığı Toz Şeker, 
*   5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı, 
*   Tuz, 
*   Karabiber. 
 
Fasulye Pilaki Yapılış Tarifi
Fasulyeleri yıkayın, sekiz-on saat süre ile soğuk suda bekletin. Soğanın kabuğunu soyun, diş şeklinde çentin. Sarımsakların kabuğunu soyun, bütün bırakın. Havucu kazıyın, uzunlamasına ikiye bölün, bir santim kalınlığında yarım ay şeklinde doğrayın. 
 
ANTEP MUTFAĞIKerevizin kabuğunu soyun, bir santimlik küp şeklinde doğrayın, kararmaması için limonlu soğuk suya atın. Tencereye ıslatılmış fasulyeyi soğuk su ve tuz ile birlikte koyarak beş dakika kaynatın, süzün, köpüklenmiş bu suyu atın. 
 
Tencereye yeniden soğuk su koyarak fasulyeleri yumuşayıncaya kadar haşlayın, süzün. İki kaşık zeytinyağı ile soğan ve Sarımsağı 3-4 dakika kavurun, havucu ekleyin 2-3 dakika daha kavurun, kerevizleri katın, bir su bardağı sıcak su koyun, tozşeker, tuz ve karabiberi ekleyin. 
 
Kaynamaya başlayınca süzmüş olduğunuz haşlanmış fasulyeleri ilave edin, on dakika kısık ateşte, arada bir suyunu kontrol ederek, gerekirse sıcak su ekleyerek, pişirin. Ocağı söndürünce tencereye, kalan üş kaşık zeytinyağını ilave edin, karıştırın ve kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın. 
 
Ilık veya soğuk olarak ikram edin. Arzu ederseniz yemeği ateşten almadan önce biraz sıcak suda eritilmiş 1 yemek kaşığı domates salçasını renk vermesi için katabilirsiniz. 
 
Kuru Fasulyenin Faydaları
Kuru fasulye sağlıklı beslenme diyetleri için de rahatlıkla tercih edilebilecek bir yiyecektir. Protein ve anorganik tuzlar açısından çok zengin olan kuru fasulye, kemik yapısının güçlenmesine de yardımcı olmaktadır. Kuru fasulye sinirleri de kuvvetlendirir.
 
COĞRAFİ İŞARETLERGıda uzmanları üzerinde önemle durulması gereken konunun, kuru bakliyatın pişirilmesi olduğunu belirtiyor. Çünkü dikkatli pişirilmediğinde vitamin ve Mineral değerlerinde ciddi kayıplar meydana gelebilmektedir.
 
Kuru fasulyenin diğer bakliyatlarda olduğu gibi pişirmeden önce en az 8 Saat suda bekletilmesi ve pişirirken de köpüğünün alınması gereklidir.
Baklagillerin Gaz yapmasını önlemek için ıslatmak gerekir. Çeşidine ve mevsimine göre değişen sürelerde yapılan ıslatmayla baklagillerdeki gaz yapıcı etken olagosakkaritler ıslatma suyuna geçer. Bir Gün suda bekletilip pişirilmelidir.

Stresi Yenyemeye Yardımcıdır

Kuru fasulye, nohut, barbunya gibi sindirimi zor olan karbonhidratları içeren kuru baklagiller, kan şekerinizin daha uzun süre dengede kalmasını sağlayarak gerginliğinizin tırmanmasını engellemeye yardımcı olur.
 
Kuru Fasulyedeki Vitaminler
Kuru Fasulyede bulunan Omega-3, bir diğer ismiyle 'alfa linolenik asit', vücudun enerji üretimine katkıda bulunur. Bu nedenle Omega-3'ten zengin bir beslenme programı yorgunluğu giderip, kavrama gücünü ve hareket kabiliyetini artırarak kalp, şeker, tansiyon, romatizma, Migren Ağrıları ve cilt problemlerine iyi geliyor.
Kabızlığı ve şişkinlik hissini giderir
Vücuda güç ve enerji vererek, bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir.
Kalp krizini önler
Vücudun gelişimini ve onarımını destekler.
Kemikleri güçlendirir.
Romatizma ve siyatik şikâyetlerini azaltır.
Böbrek rahatsızlıklarında etkilidir.
YÖRESEL MUTFAKLARBöbrekleri kuvvetlendirir.
Kalp ve damar tıkanıklığa karşı koruyucudur
Bağırsakları çalıştırır
Böbrek kumu ve taşlarını dökmeye yardımcı olur.
Sinirleri kuvvetlendirir ve kalp çarpıntısını giderir.
Kandaki şeker miktarını düşürerek şeker hastalığına karşı faydalı olur.
Kemik yapısını güçlendirir.
Karaciğer yetmezliği, böbrek taşları, kalp çarpıntı ve idrar tutukluğuna kadar birçok rahatsılığa iyi gelir.
İçerisindeki lif nedeniyle kötü kolesterolu düşürür.
Leptin hormonu salgılanmasıya tokluk hissi sağlar
Zihin ve beden yorgunluğunu giderir
Kandaki kötü kolesterolü düşürür
Hipertansiyona karşı koruyucudur.
Folik asit ve demir içeriğinden zengin olan Kuru Fasulye gebelik döneminde tüketilmelidir.
Kalp ve damar tıkanıklıklarını önler.
Gelişim çağındaki çocuklara faydalıdır.
Romatizma, siyatik ve böbrek rahatsızlıklarına karşı ilaç tedavisi etkisi yaratır. Protein ve anorganik tuzlar bakımından çok zengin olan kuru fasulye, kemik yapısının güçlenmesine de yardımcı oluyor.
Haftada 2 kez kuru fasulye, nohut, Mercimek gibi kuru baklagilleri tüketmek ve bol Su içmek vücut direncini arttırmaya yardımcı olmaktadır.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler