Zeytinyağlı Kuru Bakla Tarifini Denediniz mi?

Zeytinyağlı Kuru Bakla Tarifini Denediniz mi?

Osmanlı ve Türk Mutfağı ve Geleneksel Türk Mutfağında Bakla Nedir? Faydaları Nelerdir? Bakla diğer bir adı ile ful, baklagiller familyasından gelen kazık köklü bir bitkidir...

Zeytinyağlı Kuru Bakla Tarifini Denediniz mi?
 
Osmanlı ve Türk Mutfağı ve Geleneksel Türk Mutfağında Bakla Nedir? Baklanın Faydaları Nelerdir?
Bakla diğer bir adı ile ful, baklagiller familyasından gelen kazık köklü bir bitkidir. Kökleri toprağın 110 cm derinliğine kadar inmektedir. Gövdenin yanlarında açılan kökleri çok kuvvetli bir şekilde açarak gelişim göstermektedir. Tüysüz olan sapı 1 metre ye kadar uzayabilmektedir. 
 
Çiçeklerinin ise kendine has ve hoş bir kokusu bulunmaktadır. Vitamin ve protein açısından çok zengin olan baklalar tazeyken de kuruyken de vitamin ve minerallerini korumaktadır. Tazeyken yeşil, kuruyken de kahverengini almaktadırlar. Hatta baklanın kurusu, tazesine göre daha sağlıklıdır. 
 
Bu bitki içerisinde B1, B2, B6 ve K vitaminleri bulundurmakla birlikte magnezyum, demir, kalsiyum ve potasyum açısından da oldukça zengindirler. Bu yararlı bitki ülkemizin hemen hemen her yerinde yetişmekle birlikte genel olarak Antalya, Aydın, İçel gibi Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişmektedir.
 
Taze bakla ilkbahar aylarında sofralarımızı süsleyen nefis bir sebze. Peki kışın bakladan mahrum mu kalacağız? Tabi ki hayır, elimizin altında kuru bakla var çünkü. Kuru baklayla yapabileceğiniz nefis bir zeytinyağlı yemek tarifimiz var bugün. Üstelik yapılışı da çok kolay ve pratik. İşte zeytinyağlı kuru bakla tarifi…
 
Zeytinyağlı Kuru Bakla Tarifi;
Zeytinyağlı Kuru Bakla Kullanılan Malzemeler;
 
*     500 Gram Kuru Bakla
*     1 Kuru Soğan
*     3-4 Dal Yeşil Soğan
*     2 Dal Taze Sarımsak
*     5-6 Dal Maydanoz
*     1 Bağ Dereotu
*     2 Çay Kaşığı Tuz
*     Yarım Su Bardağından Fazla Zeytinyağı
*     Pişirmek İçin 2 Büyük Boy Su Bardağı Su
*     1 Yemek Kaşığı Un
 
Zeytinyağlı Kuru Bakla Hazırlanış Tarifi;
Baklalarınızı akşamdan suya koyup ıslatın.
Suyunu süzüp 10 dakika kadar haşlayın.
Kuru soğanı yemeklik doğrayın.
 
Zeytinyağını tencereye alıp soğanları kavurun.
Pembeleşen soğanların üzerine unu ilave edip onu da hafifçe kavurun.
Suyu ve tuzu da ilave edip kaynamaya bırakın.
Kaynayınca içine haşladığınız baklaları ekleyin.
 
5 dakika yüksek ateşte pişirdikten sonra altını kısıp 10 dakika kadar da böyle pişirin.
Bu arada yeşillikleri ince ince doğrayın.
Yemeği ocaktan almaya yakın içine yeşillikleri ilave edin.
Yemeğinizi soğuk ya da sıcak servis edebilirsiniz. Tabağın üzerini de yeşilliklerle süsleyebilirsiniz.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli Zeytinyağlı tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar bölümüne düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz… 
 
Baklanın Faydaları Nelerdir?
bahar mevsimin kendini göstermeye başlamasıyla beraber en çok merak edilen sorular arasında yer almaya başladı. Çoğu kişinin kokusundan dolayı sevmediği baklanın sağlıkaçısından birçok faydası bulunuyor. Baklanın faydaları nedir diye marek ediyorsanız işte baklanın faydaları…
 
Bakla Kalp Dostudur;
1 fincan bakla içerisine 36 gram çözünür lif barındırır. Yapılan çalışmalar, çözünebilir lif yüklü gıdaların alınmasının, kolesterol seviyelerini ve ayrıca kan şekerinin kontrol altına almasına yardımcı olacağını düşündürmektedir baklanın içerisindeki lifler aynı zamanda, düşük yoğunluklu lipoprotein veya kötü kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur.
 
Bakla Kolesterolü Düşürür;
Baklanın 1 fincan porsiyonundan yaklaşık 40 gram protein alırsınız. Yüksek protein ve yüksek lif bakımından zengin zengin beslenen insanlarda, yüksek karbonhidratlı ve az yağlı bir diyete sahip olanlardan daha iyi sonuçlar görülebileceğini açıklamışlardır. Bakla tüketenlerin kolesterol seviyelerinde bir düşüş olurken toplam yağ kaybı da daha yüksek olmaktadır.
 
Bakla Vitamin Ve Mineral Deposudur;
Bakla içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral barındırır. Bakla içerisinde magnezyum, potasyum, demir, bakır, fosfor, B1 vitamini ve tiyamin içerir. B1 vitamini, merkezi sinir sisteminizin normal işleyişi için gerekli olsa da, bağışıklığımızı güçlendirmek, kan akışınızı ve kemikleri dengeli ve sağlıklı bir şekilde korumak için bakırda çok önemlidir.
 
Bakla Bağışıklığı Güçlendirir;
Bakla çok iyi bir manganez ve folat kaynağıdır. Protein ve karbonhidrat insan metabolizmasında çok fazla önemli olsa da folatta kalp sağlığı, bağışıklık sistemi ve kırmızı kan hücrelerinin sentezi için oldukça önemlidir.
 
Bakla Depresyonla Mücadele Eder;
Yapılan araştırmalarda içerisinde amino asit, dopamin barındıran bakla, ruh halini iyileştirmede harikalar yaratabilir. Böylece depresif hallerinizin hafiflemesine yardımcı olmaktadır.
 
Bakla Hamile Kadınlar İçin Bir Nimettir;
Hamile kadınlar demir ve kalsiyuma ihtiyaç duyarlar. Bakla, bir kadının hamilelik ve emzirme döneminde kullanabileceği ideal bir besindir. Bakla demirin % 14'ünü karşılarken, yeterli miktarda kalsiyum minerealini de arttırdığı bilinmektedir. Baklanın içerisinde yer alan lif miktarı aynı zamanda hamilelik döneminde meydana gelen kabızlığı da gidermeye yardımcı olur.
 
Bakla Parkinson Hastalığı Tedavisine Yardimci Olur;
Baklalar, iyi bir levodopa kaynağıdır. Levodopa, Parkinson hastalığını tedavi etmek için kullanılan ilaçlarda bulabileceğiniz kimyasaldır. Baklanın Parkinson hastalığı üzerinde yapılan çalışmalara göre, baklanın Parkinson ilaçlarından daha etkili olduğu ve semptomları daha iyi bir şekilde azalttığı gözlemlenmiştir.
 
Bakla C Vitamini Kaynağıdir;
Baklalar iyi bir C vitamini kaynağıdır . C vitamini de hepinizin bildiği gibi, çok güçlü bir antioksidandır. C vitaminin antioksidan yapısı vücudunuzdaki serbest radikalleri de ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır. Baklanın içerisinde yer alan yüksek miktardaki C vitamini yüzdeki kırışıklıkları çeşitli kanser türlerini engellemeye yardımcı olmaktadır. Ham baklanın 100 gramında 1.4 mg C vitamini vardır. Bu da günlük C vitamini ihtiyacı için oldukça önemlidir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler