Zeytinyağlı Şevketi Bostan

Zeytinyağlı Şevketi Bostan

Zeytinyağlı Şevketi Bostan nasıl yapılır? en sevilen zeytinyağlılardan Şevketi Bostan yapmak için neler gereklidir? Evde Zeytinyağlı Şevketi Bostan yapmanın püf noktaları nelerdir? Türk aşçı haberleri olarak..

 
Zeytinyağlı Şevketi Bostan
Fazile Paksoy
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı
 
Zeytinyağlı Şevketi Bostan nasıl yapılır? en sevilen iştah açıcılar ve zeytinyağlılardan Şevketi Bostan yapmak için neler gereklidir? Evde Zeytinyağlı Şevketi Bostan yapmanın püf noktaları nelerdir? 
 
Türk aşçı haberleri olarak araştırdık ve Yöresel Lezzet Taşıyıcısı "Fazile Paksoy" un arşivinde bulduk....
 
Şevketi bostan  çok değerli bir bitki. Aslında bir diken. Toplaması ve temizlemesi biraz zahmetli. Tüm otlarımız değerli ama şevketi bostanın yeri ayrı bizim mutfakta. Eskiden bütün otları annem veya babamla gider kendimiz toplardık. 
 
Her otun yetiştiği tarlayı, dereyi, tepeyi, düzlüğü, bilirdi annem ve babam. Şevketi bostan sert ve taşlı topraklarda olurdu. Yetiştiği ilk zamanlar sadece toprak üzerindeki yeşil yapraklı kısmı testere ile keserdik. 
 
Kökleri biraz kalınlaşsın köklemeyin derdi babam. Bir ay kadar sonra gittiğimizde kökleriyle çıkarırdık. 
 
Zeytinyağlı Şevketi Bostan
Ama sadece yiyeceğimiz kadar ve kazarken çıkan toprakları ayaklarımızla zarar verdiğimiz dikenlerin köküne doğru götürür üzerinde gezinerek kalan dikenlerin köklerini örterdik.Senede 3,4 kez topladığımızı hatırlıyorum. Yaza doğru bitki çiçeklendiğinde toplamazdık.
 
Tohum yapsın ve seneye yine bol olsun derdi büyüklerim. Bazı ince otları ve haşlamalık otları kendim toplayabiliyorum hala ama, Malgaca Ovasının Yüksek kısımları evlerle dolduğundan şevketi bostan nedir sorusunun cevabında ise toplayacak yer kalmadı malesef. 
 
O yüzden pazarda kendi toplayıp satan otçuları  gördüm mü kaçırmam hemen alırım. Dün yine aldım ve bugün zeytinyağlısını ve salatasını yaptım. Denemek isteyenler içinde bir tarif hazırladım.
 
Zeytinyağlı Şevketi Bostan için kullanılan Malzemeler :
1 kilo Şevketi bostan
2 çay bardağı zeytinyağ
1 yemek kaşığı un
2 limonun suyu ve tuz
 
Ekşili Salata Yapımı.
 
Şevketi bostanları iki su güzelce yıkadım. Bir leğeni çeşme suyu ile doldurdum.İçine yarım yemek kaşığı tuz ve bir fincan sirke ekledim. 
 
Bu suda 1 saat kadar beklettim. Daha sonra sudan çıkararak yeşil yapraklarıyla beyaz köklerini keserek birbirinden ayırdım. Yeşil kısımlarını kaynar suya atarak yumuşayana kadar yaklaşık yarım saat kaynattım. Yumuşayınca sudan çıkardım. 
 
Zeytinyağlı Şevketi Bostan
Yarım çay bardağı zeytinyağı, biraz limon suyu ,tuz ve bir kaç kaşıkta otları kaynattığım sudan katarak hazırladığım sosu üzerine gezdirdim. Biz ılık yemeyi seviyoruz.Sizede tavsiye ederim.Yoğurtluda yapabilirsiniz. Büyüklerimden gördüğüm gibi kaynattığım suyuda atmam içeriz.
 
Zeytinyağlı Şevketi Bostan yemeği :
 
Şevketi bostanların beyaz kısımlarını doğradım. Bir tencerede zeytinyağ ile kavurdum. Üzerini geçecek kadar su ve biraz tuz ekledim  kökler yumuşayana kadar orta ateşte pişirdim. 
 
Pişmesine yakın bir kaşık un, bir limon suyu ve yemeğin suyundan da bir iki kaşık ekleyerek yaptığım terbiyeyi kaynamakta olan yemeğin üzerine yavaş yavaş, devamlı  karıştırarak döktüm 5 dakika daha kaynattıktan sonra yemeğin altını kapattım. 
 
Doğamızdan otlar, mutfaklarımızdan yemek kokusu ve sofralarımızdan sevdiklerimiz eksilmesin. Sevgilerimle.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler