Balıklı Domates Dolması Tarifi "İştah Açıcılar"
Balıklı Domates Dolması Kullanılan Malzemeler
* 8 adet küçük domates,
* 1 kutu ton balığı konservesi (200 gr),
* 3 yemek kaşığı kırıntı beyaz peynir,
* 2 sivri biber,
* 10 adet siyaz zeytin
* 1 yemek kaşığı limon suyu,
* 1 demet dereotu,
* 1 çay kaşığı kırmızı biber,
* tuz.
Balıklı Domates Dolması Yapılış Tarifi
Domatesleri yıkayın. Üstelerini kapak şeklinde kesin. Içlerini küçük bir kaşıkla boşaltın. Tuz serpin. Ters çevirerek suların süzülmesi için bırakın. Balık konservesin yağını süzün. Çukur bir kaba boşaltın. Beyaz peyniri rendeleyin veya çatalla ezerek kırıntı haline getirin.
Sivri biberin sapını kesin, çekirdeklerini atın, halka şeklinde doğrayın. Dereotunun kalın saplarını atın. Yapraklarını çok ince kıyın. Peynir, sivribiber, siyah zeytin, limon suyu, dereotu ve kırmızı biberi balığa katın. Hepsini ezerek veya mutfak robotundan geçirerek püre haline getirin.
Domateslerin içlerini bu harçla doldurup buzdolabında iki saat kadar tutun ve sofraya getirin. Arzu ederseniz ton balığı yerine sardalye konservesi veya başka bir balık haşlaması kullanabilirsiniz. Peynir kullanmak istemezseniz ton balığını mayonez ile karıştırıp domateslere doldurabilirsiniz.
Evliya Çelebinin Kayıtlarında Ve Osmanlıda Saray Mutfağından Osmanlıda Domates Hakkında Bazı Dipnotlar;
Günümüzde, milli yemeklerimiz dediğimiz birçok yemeğin geçmişi gerçekte çok da eski değildir. Fatih Sultan Mehmet Han döneminde domates, Kanuni Sultan Süleyman Han’ın zamanında ise biber yoktu. Ayrıca patates ise ilk defa sarayda 1840 yılında nark kayıtlarına geçmiştir..!
Günümüzde, milli yemeklerimiz dediğimiz birçok yemeğin geçmişi gerçekte çok da eski değildir. Fatih Sultan Mehmet döneminde domates, Kanuni Sultan Süleyman Han’ın zamanında ise biber yoktu. Ayrıca patates ise ilk defa sarayda 1840 yılında nark kayıtlarına geçmiştir..!
Domates 18 inci yüzyılın sonlarında geldi. Ama Roma yemeklerini anlatırken domates koyduran yazarlar aşçılar vardır..!
Osmanlının domates ve salca yokken yemekler değişik baharatlar, kuru meyveler ve koruk suyu ile tatlandırılıyordu..!