Bitlis'te yapılan savaştan sonra Hakkarili askerler, sütlü darı aşlarını pişirmek için, ganimet olarak aldıkları dört çuval "ud " ve "sandal''ı odun sanarak yakınca ateşten çıkan yoğun koku etrafa yayılır. Yakalanarak paşanın önüne çıkarılırlar; orada bulunan kişiler olayı duyunca gülmeye başlar ve paşa da, askerler ud ve sandal'ın değerini nasıl bilsinler diyerek onları serbest bırakır [IV 159].
İkinci olay bunun hemen sonrasında geçiyor. İsyancı Bitlis Hanı'nın hazinesi mezatla satılırken malların arasında kebbad, emlec, zencefil, cevz-i bevva gibi çok çeşitli reçel ve murabbalar ( ....) Sarayın Zırva'sı da bulunuyor. Mezata katılanlar, "Aya bu nedir, çaşn-i helal midir?" diyerek daha önce bilmedikleri bu yiyeceklerin tadına baka baka bütün küp ve kaplarını boşalttıklarından mezatta satılacak hiçbir şey kalmıyor [I 159].
Evliya Çelebi, bütün ordunun o gün tatlı yediğinden herkesin tatlı ve ballı sohbet edip firar eden hana dua ettiğini söylüyor. "Etli Yemekler, Tavuklu Yemekler, Türk Mutfağı, Osmanlı Saray Mutfağı"
Zırva Tarifi
Zırva Tarifi Kullanılan Malzemeler
* 1⁄2 Kg. Kuzu Veya Tavuk Eti
* 200 Gram Badem
* 1 Küçük Salkım Üzüm
* Veya 5-6 Adet Büyük Kuru Üzüm,
* 1 Çorba Kaşığı Bal
* 5 Hurma,
* 10 Kuru Kayısı
* 2 İncir
* 1 Çorba Kaşığı Nişasta
* 3-4 Siyah Erik
* Haşhaş Tohumu,
* Safran
Zırva Tarifi Yapılış Tarifi
Etler yarım çay bardağı su ilave edilip ateşin üzerine konulacak, rengi değişince bir su bardağı sıcak su ve tuzu ilave edilerek pişmesi sağlanacak.
Ayrı bir kapta su içinde eritilmiş nişasta, ısıtılmış bal, soyulmuş ve az haşlanmış badem, ince doğranmış az haşlanmış kıyısı, soyulmuş ve çekirdekleri çıkarılmış üzüm, doğranmış hurma, soyulmuş erik ve safranı nişasta ile birlikte ete katıp ateşin üstünde yoğunlaşıncaya kadar karıştırılacak.
Ateşten alınıp üzerine haşhaş tohumu serpilip 10 dakika dinlendirilerek.
Servise alınacak.