Gıdaya Erişimimizin Zorlanacağı Günler Çok Yakın!

Ebru Baybara DEMİR
Yazar:Ebru Baybara DEMİR
Bu yazı

 
Geldi İki Güzümün Çiçeği, Konya...
 
İklim  değişikliği ile birlikte kuraklık stresine karşı Sorgül  buğdayının ekiminin ikinci hasatı içimde  kelebekler uçurdu. 
 
Bu yıl ki verimi dönümde 250 kg. Üstelik konvansiyonel tarıma göre daha az sulama yapıldı. 
 
Sonuç, dönümde  sulama ve ilaçlamalarla 800 kg ve üzeri almaya alışmış mühendislerimizi mutlu etmese de ben bir kez daha başardığımıza inanıyorum. 
 
İklim değişiyor. Elimizdeki enerji kaynakları artık üretimimize yetmiyor ve maliyetler gün geçtikçe artıyor. Gıdaya erişimimizin zorlanacağı günler çok yakın! 
 
Küresel gıda sistemlerinin gıdayı tekellerine  almak için artan nüfusu doyurmayacağız yönündeki endişe verici dayatmalarına inanmıyorum. 
 
Kendi öz değerlerimizi değersizleştirerek, toprağı, doğayı ve insanı bitiren sistem yakında elimizdeki herşeyi bitirecek! En başta suyumuzu bitirecek!
 
Hergün 2.5 milyon nüfuslu Diyarbakır’da hale getirilen toplam sebzenin %30 nu çöp olarak alıyoruz. Bu 30 ton çöpe atılan sebze meyve demek!!
 
Tarladan hale gelene kadar atılanlar ve tüketicinin evinden çıkardığı atıklar bu rakamlara dahil değil! 
 
Biz doyuyoruz! Doyurulamayan değişen tüketim alışkanlıklarımız.
 
Ben ülkeme, ülkemin topraklarına ve bu ülkedeki insan kaynağına, her daha fazla inanmaya ve mücadele etmeye devam edeceğim. Tıpkı Atamızın yaptığı gibi…
 
Mücadele işe kazanılmış bir ülkenin insanları olarak geçmişteki gibi bugünde geleceğimiz için  mücadele etmeye devam etmek zorundayız. 
 
En büyük sermayemiz toprağımız, insan kaynağımız ve binlerce yıllık kültürün imbiklenmesinden geçmiş kültürel bilgimiz. 
 
Konya hasatının Konya’ya hayırlı olmasını diliyorum.
 
Emek veren mühendislerimize  ve katkılarından dolayı Tigem Genel Müdürümüz Sayın Sait Kocabay’a teşekkür ediyorum. 






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.