Bal ve Bal Yan Ürünleri Hakkında Yararlı Bilgiler
Balın Şekerlenmesi
Balın şekerlenmesi diye tanımladığımız olay, bal içerisindeki kristalleşmedir.Kristalleşme bala özgü normal bir olaydır.Balda indirgen şeker olarak glikoz ve früktoz şekerleri vardır. Glikoz genelde früktozdan azdır. Bu durumda bal sıvıdır. Balda bulunan enzimler nedeni ile sakaroz früktoz ve glikoza dönüşür.
Glikoz miktarı früktoz miktarına yaklaşırsa Kristalleşme meydana gelir.Tercihinize göre kristalli olarak da balı tüketebilirsiniz. Kristalleşmeyi gidermek için 45°C sıcaklıkta su içerisinde 2-3 saat bekletmek yeterlidir. Bal bundan sonra uzun süre kristalleşmez. Daha yüksek sıcaklıkta bırakmak bal içindeki vitaminleri öldürecektir.
Apiterapi (Arı ürünleri ile hastalık tedavisi)
Beslenme ve sağlık açısından önemi milattan önceki yıllardan beri bilinen ve tüketilen bal arıların binlerce çiçeğe konarak topladıkları nektar ve salgılardan oluşmaktadır.
Bileşiminde: früktoz, glikoz, karbonhidratlar, mineral maddeler, renk maddeleri, polen taneleri ve enzimler bulunur.
Çiçek balı için arıların topladığı nektar bitkilerin çiçeklerinde, yaprak sapları ve gövdelerinde bulunur.
Salgı Balları: Çam, köknar, ardıç, selvi, meşe ve benzeri ağaçlarda yaşayan bir takım böcekler bitki özsuyunu kullanarak onu değiştirirler. Kendilerine fazla gelen kısmıda şeker tadında bir sıvı olarak dışarı atarlar. Arıların bunları toplayarak yaptığı balada Salgı balı diyoruz.
Arıların nektar topladıkları çiçeklere göre, çiçek balları narenciye, ayçiçeği, pamuk balı gibi isimlendirilir.
İşleme şekillerine göre: Süzme, petek ve pres bal mevcuttur
Çiçek balları ışığı sola
Salgı balları ışığı sağa çevirir
Sakaroz denen çay şekeride ışığı sağa çevirir.
Kaynak bitkilerine göre: Sarı,kahverengi,yeşilimsi ve kehribar rengi olabilir.
15 tür şeker içerir. Demir, bakır, potasyum, Kalsiyum, mangan, magnezyum, Alüminyum, silisyum, fosfor, krom, nikel ve kobalt gibi çok değerli mineraller vardır.
Salgı balları mineral bakımından daha zengindir.
Proteinlerin yapıtaşları olan Aminoasitlerin yansıra, çeşitli organik asitler bulunur. Kokuyu veren ana maddelerdir.
Enzimler: Arıların salgı bezlerinden ve bitkilerden gelen enzimler vardır. Yüksek ve Uzun süreli ısıtmada enzimler yok olur.
B ve C gurubu vitaminler bulunur.Ayrıca A vitamininin yapıtaşı mevcuttur.
Kristalleşme bala özgü normal bir olaydır.
Balda indirgen şeker olarak glikoz ve früktoz şekerleri vardır. Glikoz genelde früktozdan azdır. Bu durumda bal sıvıdır. balda bulunan enzimler nedeni ile sakaroz früktoz ve glikoza dönüşür. Glikoz miktarı früktoz miktarına yaklaşırsa Kristalleşme meydana gelir.
Balda fermantasyon (ekşime) olayı görülür. Baldaki mayalanma sonucu açık beyazımsı renk alır. Düşük sıcaklıkta 3 saat ısıtmak yeterlidir.
Apiterapi: Arı ürünleri ile hastalık tedavisine verilen isimdir. Ağır emek harcayanların temel besinidir.
Bal sindirimi kolay bir besin kaynağıdır. Sindirimi kolaylaştırır, bağırsakları yumuşatır,iştahsızlığı giderir. Kansızlığı giderici özelliği vardır.
Sütle beraber kemik doku gelişimi beyin ve zihinsel gelişim için olumlu etki yapar. Kalbi uyarır ve güçlendirir. Solunum yolu enfeksiyonlarında tedavi edici özelliği vardır.
Balın Faydaları:
Antibakteriyel özellikleri: Enfeksiyon iyileştirici ve bakterilerin gelişimini durudurucu özelliği
Antioxidant: Kanser ve Kalp sağlığının korunmasında etkili
Mevsimsel Alerjileri önleyici: Polenlerden kaynaklanan mevsimsel alerjilerde, bölgenizden elde edilmiş ballar ile vücudunuzu polenlere hazırlarsınız.
Yara iyileştirici: Yaraların üzerine yüzeysel olarak uygulama ile, yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlamakta aynı zamanda içerdiği hidrojen peroksit ile dezenfektan vazifesi görerek mikropları öldürmektedir. Daha hızlı deri yenilenmesi