Topraktan Geleni Toprağa Gönderiyoruz!

Ebru Baybara DEMİR
Yazar:Ebru Baybara DEMİR
Bu yazı

Topraktan Geleni Toprağa Gönderiyoruz!
 
Başladık!
 
Yaklaşık iki yıldır üzerinde düşündüğümüz ve çalıştığımız projemize bugün Diyarbakır’da Kayapınar İlçesi Belediyesi ile başladık. 
 
Topraktan geleni toprağa gönderiyoruz!
 
Kuraklığı yüksek sesle konuştuğumuz bugünlerde toprağı onarırken sulama ve gübre maliyetlerini düşürecek bir proje geliştirdik. 
 
Pazar yerlerinde akşam pazar toplanırken görmeye alışık olduğumuz sebze meyve atıkları rejeneratif (onarıcı) tarımı kurgularken bizim en önemli kaynağımız oldu.
 
Diyarbakır Kayapınar ilçe Belediyesi öncülüğünde başladığımız projede semt pazarlarından toplanan sebze meyve atıkları uygun alanda kompostlanarak tekrar toprağa gönderilecek. 
 
Topraktan Geleni Toprağa Gönderiyoruz!Aşırı kimyasal kullanımından dolayı nemi yitirerek verimsizleşen toprağa soluk aldıracak kompost gübre, toprağı onarırken su tutma kapasitesini de yükselterek sulama maliyetlerini düşürme konusunda destek sağlayacak. 
 
Bir semt pazarından toplanacak sebze ve meyve atıklarından elde edilecek kompost miktarı günlük 1.8 ton yıllık 660 ton olacak.
 
Projemizin önce Diyarbakır’a sonra çiftçilerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.
 
Bu kıymetli projeye emeği geçen herkese özellikle Kayapınar İlçesi Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Sayın Ünal Koç ve ekinine çok teşekkür ederiz.
 
Bu gece semt pazarını, Kayapınar Belediyesinin  Temizlik İşleri Müdürü Çevre Mühendisi pırıl pırıl genç bir kadın, Kübra Akyıldız ve  belediye çalışanları ile birlikte  sebze meyve atıklarını diğer atıklardan ayrıştırarak topladık. 
 
Topraktan Geleni Toprağa Gönderiyoruz!Atıkları kompostlama alanına gönderdik. Yarın atıkları kompostlanmaya başlayacağız. 
 
İki cadde üzerinde kurulan küçük bir semt pazarından tam 3 ton sebze meyve atığı toplandı. 
 
Bu atıkların neler olduğunu nasıl çöpe gönderildiğini size göstermek istedim. 
 
Bu ürünler üretilirken verilen emek, kullanılan enerji düşünülünce elimizden kayıp giden bir gelecek için endişe duymamız gerekiyor. 
 
Çocuklarımızın geleceğini düşünerek  gıda ve gıda kaynaklarımız ile birlikte tüketim alışkanlıklarımızı  gözden geçirmemiz gerekiyor. 
 
Harekete geçmemiz lazım!






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.