Mardin Mutfağı ve Ekşi
Güneydoğu Mutfağı dediğinizde çok baskın ve en uçlardaki tatlar gelir hepimizin aklına. Ne acının, ne tatlının, ne de baharatın ortalama bir tadı vardır. Yapılan yemeklerde tatlar, Türkiye'nin diğer bölgelerinde yapılan yemeklere göre çok daha aromatik, baskın ve tüm duyuları harekete geçirecek ölçüde güçlüdür.
Mutfakların özelliklerini belirleyen lezzet ise de bu tatların hangisinin sahnede olduğu İle alakalıdır. Geleneksel
Türk Mutfağında Konu Mardin ve Diyarbakır Mutfağından konuşmaya gelince, en çok da Mardin Mutfağı için baskın tat; ekşidir. Ekşi tat ise bölgede yetişen sumaktan gelir.
Sıcak iklimleri seven ve bodur bir ağaç olan sumak en çok Mardin'nin Midyat ve Savur ilçe yetişir. Mercimeği andıran meyvesi kırmızı veya kahverengidir.
Anadolu'da bir çok zehirli çeşidi de olduğu bilinen sumak;
mutfaklarda yemeklere, salatalara, çorbalara lezzet katan bir baharat türüdür. Sumak taneleri ezilerek toz hale getirilip, yahut doğrudan bitki olarak yemeklere katılarak tüketilir.
Antiseptik özelliği dolayısıyla suyu ağızdaki iltihapları iyileştirmede ve diş ağrısında etkilidir. Kök boyalarda boya sabitleyeci ve renk koruyucu olması sebebi ile dokuma sektöründe de hammadde olarak kullanılmaktadır.
Özellikle
Mardin Mutfağında Sumak tadını dolmalarda, salatalarda ve şerbetlerde tadabilirsiniz.