Sorgül Buğdayı Ekmek Oldu...
Mezopotamya’nın Altın Saçlı Kızı Sorgül Buğdayı Sofralara Ekmek Oldu...
Bu Duygunun Tarifi Yok Benim İçin!
Üç yıldır Mardin'de yürüttüğümüz "Yasayan Toprak Yerel Tohum" projemizin göz bebeği Sorgül Buğdayı ekmek oldu.
Mardin'de kadın ziraat mühendisleri ve kadın çiftçiler tarafından gelecek kuşaklara aktarılmak üzere yetiştirilen Sorgül Buğdayı bizim geleceğe bırakacağımız en önemli emanetimiz.
Bir avuç tohumla başlayan Sorgül Buğdayı üretimi, doğaya, insana saygılı geleneksel tarım yöntemleri ile yetiştirilerek üçüncü hasat yılını geride bıraktı.
Sorgül projesinde üretimde su kullanılmadı. Zirai ilaç̧ ve gübre kullanılmadı. Üstelik yetiştiği toprağı da rehabilite ederek tarımda yerel üretime dikkat çekerek önemli bir tarım modeli oldu.
Dünya su kaynaklarının geleceğini konuşurken projemiz tarımdan suyu çekmenin modeli olarak dikkat çekerken, mülteci entegrasyonu ve tarımda kadın istihdamı konusunda örnek proje olarak üretime daha çok kadın çiftçi ile yol almayı hedefledi.
Sorgül Mardin'de tohumluk olarak çoğaltılması devam edilirken bu harika buğdaya ulaşmak isteyen birçok kişi bizi aradı.
Biz kadınlar bu projede sürdürülebilirlik adına büyük bir is başardığımızı biliyoruz.
Eğer bir gün bu buğdayı paylaşacaksak mutlaka bu bir kadınla paylaşmak istedik.
Projede su ana kadar 360 kadın çiftçi yer aldı. 400 ton dan fazla rekolte elde edildi. Bu buğdayların çoğu tekrar edilmek üzere tohumluk olarak ayrıldı.
Bir kısmı da projenin yeni bayrak taşıyıcısı bir başka kadına, projede yer alan kadınların emaneti olarak tas değirmende un haline getirilerek teslim edildi.
@nathalie_suda Mezopotamya’nın altın saçlı kızı Sorgül Buğdayı artık sana emanet. Onun ekmek olarak tüm sofralarda yerini alması senin ve @beyazfirin ekibinin yeni görevi.
Taş değirmende öğütülen Sorgül Buğdayından üretilen sağlıklı ekmekler yakın zamanda @beyazfirin larda olacak.
Emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz.