İsraf Ne Demektir ?

İsmail KARATAŞ
Yazar:İsmail KARATAŞ
Bu yazı

İsraf Ne Demektir?
 
İsraf, ölçüsüzlük, nimeti gereksiz ve aşırı tüketmektir. İsraf, normal sınırı aşmak, aşırılığa kaçmaktır. İsraf yalnızca ekonomik alanda olmaz. Hayatımızı kuşatan pek çok israf çeşitleri vardır.
 
Şöyle ki:
 
Nimet israfı - Nânkörlük:
Nân farsça’da ekmek demektir. Nânkör, ekmek nimetini görmezden gelmenin adıdır. Nimetlerin en önemlisi ekmek üzerinden bu kavram meşhur olmuştur. Ekmek gibi bir nimeti görmezden gelen, onun kıymetini bilmeyen, onu yersiz tüketen, onu çöpe atan bir kimse diğer nimetlere neler yapmaz ki. 
 
Ancak nânkörlük yalnızca ekmek nimetini görmezden gelmek yahut onu aşırı tüketmek veya ekmeği çöpe atmak demek değildir. Bütün nimetler için söz konusudur. Kim hangi nimeti görmezden gelirse, o nimetin asıl sahibini unutursa, nimeti nimet sahibinin ölçüleri doğrultusunda kullanmazsa nânkörlük etmiş olur. Nimete nânkörlük, onun asıl sahibi Yüce Allah’a nânkörlüktür aslında.
 
Zaman israfı;
Zaman, Yüce Yaratıcının bize bahşettiği en önemli nimetidir. Gecesiyle gündüzü ile, bütün dilimleriyle zaman, en büyük nimet ve en büyük ilahî emanet. Zamanı kendisinde emanet olarak gören mümin, onu asla israf etmez. Çocukluğu, gençliği, ihtiyarlığı, mesaisi tatili ile zamanı en güzel şekilde değerlendirmeye gayret eder. 
 
Zamanı değerlendirmek, onu bereketlendirmek demektir.
Bir öğretmen için ders saati, bir vaiz için vaaz zamanı, bir konuşmacı için konuşma süresi, onda emanettir ve onu en verimli şekilde kullanmakla yükümlüdür. Zamanı kokutmamak lazımdır. Şairin dediği gibi:
 
Zamanı kokutanlar, mürteci diyorlar bana/Yükseldik sanıyorlar, alçaldıkça tabana!
 

İsraf Ne Demektir ?

Mekân israfı;
Neresi olursa olsun bulunduğumuz mekânlar da bizde emanettir, onları da yerli yerince kullanmamız gerekir. Evlerimiz, işyerlerimiz, tatilimizi geçirdiğimiz mekânlar, hepsi nimettir ve yerli yerince kullanılmalıdır. Bugün kocaman evleri, gereksiz eşyalarla doldurup oturacak yer bırakmayanlar, misafir kabul edemeyenler bu israf çeşidini düşünmelidirler.
 
Eşya israfı:
Kullandığımız bütün eşyalar bizde emanettir. Onları bize emanet edilen nimetler olarak görmek ve ona göre değerlendirmek zorundayız. Bugün çöpe atılan bunca nimetler, evlerimizin çatılarında yahut bodrumlarında biriktirdiğimiz kullanmadığımız bunca eşyalar bu israf çeşidinin içerisine girmektedir. Onlardan da sorumluyuz. Onlar âtıl halde orada dururken, onlara muhtaç durumda olan birçok insanın olduğunu hatırlamalıyız.
 
Çoluk çocuğun israfı;
Çoluk çocuğumuz bize emanettir. Onların da asıl sahibi Yüce Allah’tır. Onları, O’nun ölçüleri dışında istihdam ediyorsak bu da onların israfı demektir. Onları hayata, geleceğe hazırlarken, iş ve eş seçimlerini yaparken onları israf etmemeye özen göstermeliyiz. Maiyetimizde çalıştırdığımız kimseler için de durum benzerdir.
 
Aşçılık Camiasısının Haber Merkezi Olan Türk Aşçı Haberleri Web Sitemizde Osmanlı Saray Mutfağı Ve Anadolu Mutfağı Ve Şeflerin Özel Yemek Tariflerine'de Linklerimizi Tıklayarak İnceleyebilirsiniz. Tüm Meslektaşlarımıza Ve Aşçılık Camiasına Destekleri İçin Teşekkür Ederiz… 
 






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.