Hayvancılık-Su Ürünleri

Türkiyede Hayvancılık ve Su Ürünleri Nedir? Türkiyede Hayvancılık..
Hayvancılık; evcil hayvanları besleme, onların ürünlerinden ve gücünden yararlanma işidir. Kırsal bölgelerde tarımdan sonra halkın en önemli geçim kaynağıdır. Ülkemizde hayvancılık otlak (mera) ve ahır hayvancılığı şeklinde yapılmaktadır. Hayvanların meralardaki otları yiyerek beslenmesi sonucunda yapılan...

20. Uluslararası Konya Tarım Fuarı Ne Zaman Başlıyor

20. Uluslararası Konya Tarım Fuarı Ne Zaman Başlıyor

İlk olarak 2003 yılında kapılarını açan ve sadece 35 firma ile başlayan bu muazzam organizasyon, bugüne kadar 101 ülkeden toplamda 3 milyon 280 bin ziyaretçiyi ağırlamanın..

Ege Su Ürünlerinden 1,5 Milyar Dolarlık Balık İhracatı

Ege Su Ürünlerinden 1,5 Milyar Dolarlık Balık İhracatı

Türkiye, 2023 yılının Ocak-Kasım döneminde 1 milyar 540 milyon dolarlık su ürünleri ihraç ederken, her üç balıktan ikisini Egeli balıkçılar yapma başarısı gösterdi. Su ürünleri sektörü..

Balık Nesli Nasıl Yaşatılır? Hangi Önlemler Alınmalıdır?

Balık Nesli Nasıl Yaşatılır? Hangi Önlemler Alınmalıdır?

Balık nesillerinin korunması, ekosistemlerin sağlığı ve biyolojik çeşitliliğin devamlılığı açısından hayati önem taşır. Bu makale, denizlerden göllere, akarsulardan yerel yöneti..

Tek Sağlık Nedir? Tek Sağlık Çalışma Alanları Nerelerdir?

Tek Sağlık Nedir? Tek Sağlık Çalışma Alanları Nerelerdir?

Tek Sağlık çalışmasında amaç, hayvan, insan ve çevre ara yüzünde gıda güvenliği, antimikrobiyal direnç, zoonotik hastalıklar ve bağışıklama ile diğer sağlık olaylarının..

Tüm Canlıların Sağlığı İçin Tek Sağlık

Tüm Canlıların Sağlığı İçin Tek Sağlık "MSD" Hayvan Sağlığı

İklim krizi, hızla artan nüfus, demografik değişiklikler, tarım alanlarının yetersizliği, yaban hayatı ile kentlerin kesişme alanlarının artması; insanları salgın hastalıklara, gıda..

Dünyada Bulunan Kuzu Çeşitleri Ve Özellikleri

Dünyada Bulunan Kuzu Çeşitleri Ve Özellikleri

Barbados Black Belly kuzuları ise siyah yünleri ve et üretimi için popülerdir. Cheviot kuzuları, Cheviot Tepeleri'nden gelir ve yoğun, yağlı yünleri ile yün üretimi için tercih edilir...

Balık Tezgahlarında Lüfer Fiyatları Yarı Yarıya Düştü

Balık Tezgahlarında Lüfer Fiyatları Yarı Yarıya Düştü

İstanbul'daki balık tezgahlarında lüfer bollaştı. Geçen hafta 200 liradan satılan lüfer, 100 liraya kadar geriledi. İstanbul'daki balık tezgahlarında balık çeşitlerinden lüfer bolluğu..

Dünyada Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Nelerdir?

Dünyada Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Nelerdir?

Dünyada tarım ve hayvancılık sektörleri, giderek daha fazla teknolojik yeniliklerle destek lenmektedir. Bu teknolojiler, verimliliği artırmak, maliyetleri düşürmek ve çevresel..

Balık Fiyatları Ne Kadar? Hamside Bolluk....

Balık Fiyatları Ne Kadar? Hamside Bolluk....

Vatandaşlar diğer balıkları da soruyor ama şu anda bol olarak sadece hamsi var. Levrek 250-300 liradan satılıyor. Barbun balığının kilosu 600 liradan başlıyor. Sular soğuyunca...

Eylül Ayında

Eylül Ayında "Balık Fiyatları" Yarı Yarıya Düştü...

Bölgeye has lezzetiyle ünlü olan balıklar sardalya, barbun, tekir, levrek, çipura, mercan, tavuk balığı, kefal, topan kefal, gibi balıklar ile açık denizden gelen diğer çeşit deniz ürünleriy..

Akdenizde

Akdenizde "Hangi Balık" Ne Zaman Avlanır?

Akdeniz'de balık avlama mevsimleri, balık çeşitlerine, bölgesel yasal düzenlemelere ve çevresel faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ancak, genel bir kılavuz olarak, bazı popüle..

Taze Balık Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Taze Balık Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Taze Balık Alırken nelere dikkat edilir? En farklı balık çeşitlerinde Taze Balık nasıl anlaşılır? Taze Balık almanın püf noktaları nelerdir? Balık yemeklerinde taze balık almanın püf nok..

Somon Balığı Nedir?  Somon'un Özellikleri Nelerdir?

Somon Balığı Nedir? Somon'un Özellikleri Nelerdir?

Somon balıkları nasıl beslenir? Somon balıklarının özellikleri nelerdir?Somon balığı, soğuk suları tercih eden, genellikle Kuzey Atlantik ve Pasifik Okyanusu'nda bulunan..

Dere Balıkları Nelerdir? Dere Balıklarının Çeşitleri

Dere Balıkları Nelerdir? Dere Balıklarının Çeşitleri

Dere Balıklarının Özellikleri Nelerdir? Dere Balıkları Nasıl Beslenir? Dere Balığı Çeşitleri Nelerdir? Dere balıkları, tatlı su ekosistemlerinde, özellikle akarsu, dere ve ırmaklar..

Büyük Baş Ve Küçük Baş Hayvan Besiciliği Nasıl Yapılır?

Büyük Baş Ve Küçük Baş Hayvan Besiciliği Nasıl Yapılır?

Besicilik Nedir? Hayvan Besiciliği Nasıl Yapılır? Hayvan Besiciliğinin Özellikleri Nelerdir? Büyükbaş Hayvanların Beslenmesinde Hangi Yemler Kullanılır? Püf Noktaları..

Çipura Balığı Nedir?

Çipura Balığı Nedir?

Çipura Balığı Nasıl Yetiştirilir? Çipura Balığı Yetiştirmenin Özellikleri Nelerdir? Çipura Balığı Yetiştirmede Hangi Yemler Kullanılır? Çipura Balığı Hangi Sularda Yetiştirilir? Çipura'nın özellikleri nelerdir?

Levrek Balığı Nedir?

Levrek Balığı Nedir?

Levrek Balığı Nasıl Yetiştirilir? Levrek Balığı Yetiştirmenin Özellikleri Nelerdir? Levrek Balığı Yetiştirmede Hangi Yemler Kullanılır? Levrek Balığı Hangi Sularda Yetiştirilir? Levreğin özellikleri nelerdir?

ABD'ye Türk Levreği ve Çipurası İhracat Rekoru

ABD'ye Türk Levreği ve Çipurası İhracat Rekoru

Yeni dünyaya yaptığı ihracatı son 9 yılda 115 kat arttırarak 300 bin dolar seviyesinden 35 milyon dolara çıkaran Türk su ürünleri sektörü, ABD pazarı için belirlediği 100 milyon..

Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu; Aslan Balığı Fırsat Olabilir

Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu; Aslan Balığı Fırsat Olabilir

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mehmet Gökoğlu, yaklaşık 15 yıldan bu yana Türkiye sularında aslan balığının görülmeye başladığını hatırlattı. Et kısmı..

Marmara Denizinde Balık Türleri Neden Azaldı?

Marmara Denizinde Balık Türleri Neden Azaldı?

Orkinoslar nerede? Kılıç balıkları nerede? Marmarada neden eski balıklar yok? Marmara Denizi 'ndeki Alg patlaması nedir, ne demek? Alg patlaması neden olur? Balık ölümleri..

BETAV'a

BETAV'a "Altın Bal" Ödülü

Bitlis balının tanıtımını şirketin öncelikli hedefi haline getiren BETAV, zengin bitki örtüsü ve iklimiyle ünlü olan bölgedeki arıcılık potansiyelini ortaya koyuyor. BETAV, doğal ve sağlıklı ürünlerini ulusal ve uluslara..

En Pahalı Balık

En Pahalı Balık "Somon"

Önümüzdeki günlerde fiyatlar daha da yükselebilir. En çok satılan balık sardalya. Sardalya 'nın kilosu 50 TL, en iyi balık yemeklerinin baştacı palamut tanesi 50 TL, çüpra 120 TL, levrek 150 TL, somon 350..

En Son Balık Fiyatları

En Son Balık Fiyatları

Balıkçılar, fırtına nedeniyle balık avına çıkmayınca tezgahlar boş kaldı. Bu nedenle balık fiyatlarında geçtiğimiz haftaya göre gözle görülür artış yaşadı. Bir önceki hafta pazarın en ucuzu hamsinin kilosu..

Peynir fiyatlarında ŞOK!!!

Peynir fiyatlarında ŞOK!!!

Tarım Kredi Marketleri ise birbirinden farklı ürünleri cazip fiyatlarla tüketicinin beğenisine sunuyor. İşte Tarım Kredi Marketleri 1-15 Aralık 2022 indirimli ürünler kataloğunun ayrıntıları şöyle; Zamlardan..





Türkiyede Hayvancılık ve Su Ürünleri Nedir? "Organik Hayvancılık"
 
Türkiyede Hayvancılık
Hayvancılık; evcil hayvanları besleme, onların ürünlerinden ve gücünden yararlanma işidir. Kırsal bölgelerde tarımdan sonra halkın en önemli geçim kaynağıdır.
 
Ülkemizde hayvancılık otlak (mera) ve ahır hayvancılığı şeklinde yapılmaktadır. Hayvanların meralardaki otları yiyerek beslenmesi sonucunda yapılan hayvancılık türüne mera (otlak) hayvancılığı denir. Hayvanların ahırlarda genellikle yapay yemlerle beslenmesine de besi hayvancılığı denir.
 
Besi hayvancılığı ülkemizde giderek yaygınlaşmaktadır. Besi hayvancılığı en fazla Marmara Bölgesi'nde gelişmiştir. Ülkemizde farklı iklim özelliklerinin görülmesi hayvancılık türlerinin de çeşitli olmasını sağlamıştır. Bu hayvancılık türlerinin bazıları şunlardır;
 
Türkiyede Büyükbaş Hayvancılık: Bu hayvancılık grubuna inek, öküz, manda, at, eşek, katır ve deve girmektedir. Ülkemizde yaz yağışlarının fazla olduğu yerlerde gelişmiştir. Doğu Karadeniz Bölümü ile Erzurum-Kars Bölümü bu yerlerin başında gelir. Buralarda yaz mevsimi yağışlı geçtiği için gür otlaklar yetişir. Aynı zamanda buralarda tarım alanları azdır. Bu yüzden büyükbaş hayvancılık gelişmiştir.
 
Türkiyede Küçükbaş Hayvancılık: Küçükbaş hayvancılık grubuna; koyun ve keçi girmektedir. Bu hayvanlardan koyun daha çok beslenir. Ülkemizdeki yer şekilleri ve bitki örtüsü küçükbaş hayvancılık için oldukça uygundur.
 
Ülkemizdeki geniş bozkır alanlarında karaman, kıvırcık ve dağlıç gibi koyun cinsleri yetiştirilir. Koyun en fazla Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilir. Koyunlardan et ve süt elde edilmesi dışında yünlü dokuma sanayisinde de ham madde olarak yararlanılır.
 
Küçükbaş hayvanlar arasında koyundan sonra tiftik keçisi yetiştirilir. En fazla İç Anadolu Bölgesi'nde özellikle de Ankara çevresinde yetiştirilir. Bu keçilerden elde edilen tiftik dokumacılıkta kullanılan çok değerli bir ham maddedir. Diğer bir keçi türü olan kıl keçisi de en çok dağlık alanlarda yetiştirilir. Fakat ormanlara zarar verdikleri için son yıllarda sayıları oldukça azalmıştır.
 
Kümes Hayvancılığı: Tavuk, kaz, ördek, hindi gibi hayvanlara kümes hayvanı denir. Kümes hayvanlarının etinden ve yumurtasından yararlanılır. Beslenmemizde önemli bir yeri vardır. Son yıllarda beyaz et tüketiminin artması ile kümes hayvancılığı gelişmiştir. Bunda modern tavuk çiftliklerinin kurulmasının da etkisi vardır. Kümes hayvancılığı nüfusu kalabalık olan büyük şehirlerin çevrelerinde çok gelişmiştir.
 
Türkiyede İpek Böcekçiliği: Dut yaprağını yiyen bir tırtılın kozasından elde edilen ipek, ipekli dokuma sanayisinin ham maddesidir. İpek böcekçiliği en fazla Güney Marmara Bölümü'nde gelişmiştir. Özellikle Bursa ili en çok gelişen yerdir.
 
Türkiyede Arıcılık; Ülkemizde yaygın olarak yapılır. Çünkü ülkemizde farklı bitki türleri bulunmaktadır. Bitki örtüsündeki çeşitlilik arıcılık için çok önemlidir. Arıcılık ülkemizin her bölgesinde yapılmaktadır. Ege ve Karadeniz bölgeleri ilk sırada gelmektedir.
 
Türkiyede Su Ürünleri
Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrilidir. Aynı zamanda çok sayıda akarsu ve gölleriyle birlikte ülkemiz su ürünleri için uygun özelliklere sahiptir. Fakat üretimimiz yetersizdir. Balık en çok avlanan ve tüketilen su ürünüdür. Balıkların en çok avlandığı denizimiz Karadeniz'dir. Daha sonra boğazlar gelir. Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarında da balıkçılık yapılır. Denizlerimizden en fazla; hamsi, istavrit, palamut, uskumru, lüfer ve barbunya gibi balıklar avlanır.
 
Tutulan balıkların bir kısmı akarsulardan bir kısmı da baraj ve göllerden elde edilir. Buna tatlı su balıkçılığı denir. Aynı zamanda akarsu kenarlarında insanlar tarafından kurulan çiftliklerden de balık üretimi yapılır. En fazla sazan ve alabalık tutulmaktadır. Tatlı su balıkçılığına kültür balıkçılığı da denilmektedir.
 
Türkiyede Balıkçılık ve Balıkçılığımızın sorunları arasında;
Denizlerimizdeki balık potansiyelinin az olması, kıyılarımızın kirli olması, balıkçılık filomuzun yetersiz olması, zararlı yöntemlerle avlanma, yasak avlanma gibi nedenler gösterilebilir.
 
Denizlerimizden midye, kerevit, ıstakoz, ahtapot, karides, kalamar gibi su ürünleri de elde edilir. Ayrıca inci, mercan, sedef ve sünger avcılığı da yapılmaktadır.