Tarhana türlerinden ayrılan özellikleri arasında yoğurdun pişirilmemesi, içine sadece kekik ve çörek otu eklenmesi bulunuyor. Ayrıca, ürünün sazlık çubuklarla dokunmuş 'çiğ'..
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen uğraşlar sonucu tescil için sırada bekleyen Maraş Tarhanası ve Edremit Körfezi yeşil çizik zeytine de Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaret verildi.
Kahramanmaraş'ın Tescil Alan 2. Ürünü
AB'nin onayladığı Türkiye'nin 16. Maraş'ın 2. coğrafi işareti en iyi çorbalardan olan
Maraş tarhanası, özellikle yüksek besin değeri ile öne çıkıyor. 23 Şubat 2012 tarihinde
coğrafi işaret olarak kayıt edilen bu ürün, yoğurt ve buğday yarmasıyla yapılıyor. Diğer tarhana türlerinden ayrılan özellikleri arasında yoğurdun pişirilmemesi, içine sadece kekik ve çörek otu eklenmesi bulunuyor. Ayrıca, ürünün sazlık çubuklarla dokunmuş 'çiğ' adı verilen sergilere serilerek kurutulması da tarhananın en farklı özelliği.
Daha Önce Zeytinyağı Tescillenmişti
AB tarafından
gastronomi haritamızda tescillenen Edremit Körfezi'nin ikinci ürünü olan Edremit Körfezi yeşil
çizik zeytini, Türkiye'nin AB'den coğrafi işaret alan 17. ürün olarak kayıtlara geçti. Daha önce bölgeden Edremit Zeytinyağı da AB tarafından tescil edilmişti.
Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, bölgenin önemli tarımsal ürünlerinden biri olarak öne çıkıyor. Olea europea türüne ait Edremit zeytininden üretilen bu ürün, Edremit Körfezi'nde 50 ila 250 metre rakıma sahip, yüzde 5-6 eğime sahip zeytinliklerde yetiştirilen aşılı bitkilerden elde edilen meyvelerden üretiliyor. Ürün, 1 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında toplanmakta olup tatlandırması doğal içme suyu kullanılarak gerçekleştiriliyor ve herhangi bir kimyasal veya ısıl işlem uygulanmıyor.