Maraş Tarhanası Ve Yeşil Çizik Zeytine Coğrafi İşaret

Maraş Tarhanası Ve Yeşil Çizik Zeytine Coğrafi İşaret

Tarhana türlerinden ayrılan özellikleri arasında yoğurdun pişirilmemesi, içine sadece kekik ve çörek otu eklenmesi bulunuyor. Ayrıca, ürünün sazlık çubuklarla dokunmuş 'çiğ'..

 
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen uğraşlar sonucu tescil için sırada bekleyen Maraş Tarhanası ve Edremit Körfezi yeşil çizik zeytine de Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaret verildi.
 
Kahramanmaraş'ın Tescil Alan 2. Ürünü
 
AB'nin onayladığı Türkiye'nin 16. Maraş'ın 2. coğrafi işareti en iyi çorbalardan olan Maraş tarhanası, özellikle yüksek besin değeri ile öne çıkıyor. 23 Şubat 2012 tarihinde coğrafi işaret olarak kayıt edilen bu ürün, yoğurt ve buğday yarmasıyla yapılıyor. Diğer tarhana türlerinden ayrılan özellikleri arasında yoğurdun pişirilmemesi, içine sadece kekik ve çörek otu eklenmesi bulunuyor. Ayrıca, ürünün sazlık çubuklarla dokunmuş 'çiğ' adı verilen sergilere serilerek kurutulması da tarhananın en farklı özelliği.
 
Daha Önce Zeytinyağı Tescillenmişti
AB tarafından gastronomi haritamızda tescillenen Edremit Körfezi'nin ikinci ürünü olan Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Türkiye'nin AB'den coğrafi işaret alan 17. ürün olarak kayıtlara geçti. Daha önce bölgeden Edremit Zeytinyağı da AB tarafından tescil edilmişti.
 
Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, bölgenin önemli tarımsal ürünlerinden biri olarak öne çıkıyor. Olea europea türüne ait Edremit zeytininden üretilen bu ürün, Edremit Körfezi'nde 50 ila 250 metre rakıma sahip, yüzde 5-6 eğime sahip zeytinliklerde yetiştirilen aşılı bitkilerden elde edilen meyvelerden üretiliyor. Ürün, 1 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında toplanmakta olup tatlandırması doğal içme suyu kullanılarak gerçekleştiriliyor ve herhangi bir kimyasal veya ısıl işlem uygulanmıyor.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler