** Türk aşçı haberleri olarak
Türk mutfağı şeflerimizin özel yemek sunumlarında en önemli araçlarından biri olan el yapımı özel yemek tabaklarının tasarımcısı "Ferarts" markası ile Ferizat Durmaçalış ile bir röportaj gerçekleştirdik.
** El yapımı özel tabak tasarımlarında modern, yenilikçi ve klasik modellerin yanı sıra doğadan incir ve zeytin yaprakları gibi baskılarda kullanan "Ferarts" yerli ve yabacı şeflerin vazgeçilmez tercihleri olarak 2022
dünya gastronomi trendleri arasına girdi...
** Türk aşçı haberleri olarak "Ferarts" markasının yaratıcısı Ferizat Durmaçalış ile yapmış olduğumuz röportajı gastronomi dünyası ile paylaşmak istedik...
Ferizat Durmaçalış, İzmir'de bir seramik sanatçısı. 10 yıl önce Urla ilçesinde kurmuş olduğu Ferarts isimli atölyesindeki yaptığı çalışmalarındaki ilhamın kaynağının sadece “Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına duyduğu ilginin” olmadığını, bunun yanında çalışmış olduğu şeflerle yaptığı görüşmelerin ve onların yönlendirmelerinin de bu konudaki yaratıcı çalışmalarına etkisinin önemini belirtiyor.
Çalışmalarınız hem internet ortamlarında hem de Gastronomi ortamlarında oldukça fazla ilgi gördü. Bize bu işe nasıl başladığınızı ve şu an bulunduğunuz yere nasıl geldiğinizi anlatabilir misiniz?
Üniversitedeki Seramik eğitimimden sonra ilk profesyonel deneyimimi endüstriyel seramik üretim sektöründe yaşadım. Bu dönemde bile hep aklımda kendi atölyemi kurma fikrim vardı.
Sonrasında bu konudaki profesyonel kariyerime çocuklarımın olması nedeni ile bir müddet ara verdikten sonra 2008 yılında atölyemi kurdum.
Yaptığım çalışmalara, açtığım sergilerde ve internet ortamında ilginin ve talebin artması, verdiğim eğitim ve workshop gruplarını biraz daha azaltmama daha çok Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili tasarımlar ve bu konuda inovatif çalışmalara daha fazla vakit ayırmama sebep oldu.
Ayrıca, özellikle son 10 yılda ülkemizde Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına olan ilginin artması nedeni ile hem ev kullanıcılarının hem de profesyonel şeflerin el yapımı seramik tabaklara olan ilgisinin artması da tabak tasarımlarımın çeşitliliğinin artmasına sebep oldu diyebilirim.
Peki sizce, nasıl oldu da son yıllarda hem dünyada hem de ülkemizde el yapımı tabaklara olan ilgi arttı ve daha da artıyor. Bunun Gastronomi dünyasındaki sebepleri sizin perspektifinizden nelerdir?
Bunun sebepleri aslında Gastronomi ve Mutfak Sanatlarının katılımcı ve sosyal yönünün gün geçtikçe daha da fazla artmasından kaynaklanıyor diyebilirim. Bu nedenle bu konuda çalışma yürüten ben dahil tüm taraflar kapsamlı deneyimsel araştırmalar yaparak sürekli daha iyiyi ve daha kaliteliyi tüketicilere sunma gayreti içine girdik.
Tüm taraflar gün geçtikçe daha bilgili, daha eğitimli ve daha bilinçli hale geliyorlar. Artık günümüzde şefler sunumlarını bir sanat eseri meydana getirme yaratıcılığı ve özeni ile yapıyorlar. Bu duruma tüketici veya diğer taraflar da bu gözle bakıyor.
İşte burada biz Ferarts Atölye olarak, şeflerimizin istedikleri gibi sanatlarını icra etmeleri için onların yaratıcılıklarına katkı sağlamaya çabalıyoruz.
Onların sunumlarına katkı sağlayacak tabak formu, rengi, dokusu ve stili konusunda ar-ge yaparak onların eserlerine tuval görevi görecek tabağın tasarımını ve sonrasında üretimini yapıyoruz. Bunun için aramızdaki iletişim son derece önemli.
İşte benim perspektifimden bu kadar katılımcı ve sanatsal bir amaçla üretime odaklanmış tarafların çıkardığı işe talebin sürekli artması gayet doğal.
Sizce Gastronomide görsellik gerçekten bu kadar önemli mi?
Görsellik tamamlayıcı bir öneme sahip. Tek başına elbette her zaman yeterli olmayabilir ama onsuz da olmaz. Denildiği gibi "Önce gözlerimizle yeriz".
Sunumun güzelliği, ilk lokmayı yemeden önce bir yemeğin lezzetini tahmin etmeye başlamanıza, beklentiyi ve genel yemek deneyimimizi artırmamıza olanak tanır. Bu nedenle, bizim tasarladığımız tabaklar ile sunumun görselliğine katkı sağlama konusunda yaptığımız çalışmalarda şeflerimizden aldığımız bilgiler çok önemli.
Mekanın atmosferi, ambiyansı, dekoru, sunumun tüm içeriği, miktarı ve masa tasarımından tutun misafirlerin sosyal yönleri hatta çok farklı coğrafyalarda da ürünlerimiz kullanıldığı için bölgenin coğrafi yapısına kadar çok çeşitli bilgileri bu konuda değerlendiriliyoruz. Biz topraktan çamur ile doğal bir üretim sürecinde her biri el yapımı olan seramik tabaklar yapıyoruz ve gelen misafirlerin de bunu farketmesini amaçlıyoruz.
Şeflerimize, özellikle sunumlarında kullandıkları seramik seçimlerinde nelere dikkat etmelerini önerirsiniz?
Sunumlarda kullanılan seramiklerin öncelikle gıdaya uygun malzemelerden ve kullanım amaçlarına uygun yapılması çok önemli. Gıdada kullanılan seramik malzemelerin ayrı olmasının yanında gıdada kullanılan her malzeme de yüksek sıcaklıktaki gıda sunumlarında kullanılamayabilir.
Mesela metalik sırlar gıda sunumunda son derece dikkatli kullanılması gereken veya bilinçsizce gıda sunumlarında kullanılmaması gereken malzemelerin başında gelir.
Çamur ile sırrın uyması önemli, kaliteli malzeme ve doğru bir tasarım süreci olmadığında seramiğin tekrar kullanımında hijyeni de sağlamak zorlaşabilir. Bu nedenle şeflerimize tasarım seçimlerinde üretimde kullanılan malzeme ve uygulama konusunda süreçlere dahil olmalarını öneriyorum.
Bizimle paylaşmak istediğiniz başka bir şey var mı?
Gastronomi ve Mutfak sanatlarına ilginin artmasında misafirlerin yapılan sunumlardan duyduğu memnuniyetin çok önemli bir payı var. Bir sunumun kişinin yeme sezgisine dokunması yanında ortamdaki ambiyansa ve sosyalleşmeye de olumlu katkı sağlaması açısından buna şeflerimizin etkisi çok büyük.
Bütün bu süreçte şeflerimize az da olsa bir katkımın olabilmesi benim için büyük mutluluk.
Türk aşçı haberleri olarak Seramik Sanatçısı Ferizat Durmaçalış'a ve ferarts ekibine başarılar dileriz.
Not: Aşağıdaki katologda bulunan iletişim bilgilerinden el yapımı "FERARTS" ürünlerine ulaşabilirsiniz...