• Nasıl Aşçı Olunur? En Prestijli Aşçılık ve Şef Okulları..

    Nasıl Aşçı Olunur? En Prestijli Aşçılık ve Şef Okulları..

  • Nasıl Aşçı Olunur? En Prestijli Aşçılık ve Şef Okulları..

    Nasıl Aşçı Olunur? En Prestijli Aşçılık ve Şef Okulları..

  • Nasıl Aşçı Olunur? En Prestijli Aşçılık ve Şef Okulları..

    Nasıl Aşçı Olunur? En Prestijli Aşçılık ve Şef Okulları..


Nasıl Aşçı Olunur? En Prestijli Aşçılık ve Şef Okulları..

En Prestijli Aşçılık ve Şef Okulları Nelerdir? Aşçı Nedir? Aşçının Görev Tanımı Nelerdir? Aşçılık Mesleği Nedir? Aşçılık / Gastronomi Okumak Aşçılık Eğitimi Nedir? Şef ve Aşçı..

Nasıl Aşçı Olunur?
 
Aşçı/Şef Olmanın Zorlukları, Dünyanın En Prestijli Aşçılık ve Şef Okulları, Şef ve Aşçılık Eğitimi Veren Üniversite, Akademi ve Kurslar, Aşçılık Eğitimi, Aşçılık /  Gastronomi Okumak, Aşçılık Mesleği, Aşçının Görev Tanımı, Aşçı Nedir?
 
Aşçılık Okuluna nasıl girersiniz?
Diğer okullar gibi, Mutfak okullarının da temel giriş koşulları vardır. Lise diplomasına veya GED'e sahip olmanız gerekecektir.
 
Çok sayıda Mutfak okulu standartlaştırılmış test puanları gerektirmezken, diğerleri başvuru sahiplerinden yerleştirme için ACT veya SAT puanlarını kullanmalarını isteyebilir ve mutlaka kabul edilmeyebilir.
 
Çevrimiçi Yemek Yapmayı Öğrenebilir miyim?
 
Bazıları Online Mutfak Okulu gibi bir şey var mı diye sormuş olabilir mi? Evet, emin olmak için yukarı çıkmanız için Çevrimiçi Mutfak Derecesi Programlarınızı geleneksel bir Mutfak Okuluna gitmek için düşünebilirsiniz. Çevrimiçi Mutfak Okulu, Mutfakta Yüksek Öğrenim sürdürürken pratik yapmanıza yardımcı olabilir
 
Çevrimiçi Mutfak Okulunda, Mutfaktaki asıl aşçılık mesleğin üstündeki Özel Ders bölümünü seçen birinci sınıf Aşçılar ve Şeflerden ders alırsınız. Çevrimiçi Mutfak Kursları, Öğretmenin videolarda yaptıklarının uzatılmasıyla yapılır.
 
Öğrenciler metin tabanlı Videolar, Görüntüler ve Atama açısından yayınlar gönderir. Bir Akredite Çevrimiçi Okuldan Mutfak derecesi olması açısından her şeyin düzeltilmesini sağlamak için, sınıfa karşı duyarlı olmanız veya işlemleri tekrarlamanız ve Para harcamanız gerekir.
 
Harika bir aşçı, kek mimarı, çikolata sihirbazı veya restoran sahibi olmanız için, yiyecek ve beslenme hakkında bilgi edinirveya mutfak endüstrisindeki herhangi bir üst pozisyonda, dünyanın en iyi Mutfak Okulları listesinden seçim yapmalısınız
 
Dünyanın En Ünlü Aşçılık Okulları Nelerdir, Nasıl Başarılı Bir Şef Olunur, Profesyonel Aşçılık Okulları Nelerdir?
 
1) Chef’s Table
2) EKS Mutfak Akademisi
3) Le Cordon Bleu
4) Johnson & Wales University
5) Culinary Institute of America
6) Apicius International School of Hospitality
 
Mutfakta Uzman Olmak İsteyenlere Özel Profesyonel Aşçılık Okulları Nelerdir?
 
Mutfak pek çok kişi için adeta bir sanat yuvasıdır. Yiyeceklerle sunumun buluştuğu bu yuvada, her aşçı daha iyi yerlere gelmek ister. Hazırladığı yemeğin ana kaynağının ne olduğunu bilerek yola çıkmak, her zaman güven verir. Veya bir baharatın tohumdan tabağa gelene kadar çıktığı yolculuk hakkında bilgi sahibi olmak; bir aşçı için çok ince detaylardır. Mutfağa dair ne varsa ve besinlerin doğru tüketimi gibi yemek bilgilerini öğrenmek bir kitap okumak ile yeterli kalmayacaktır. Daha profesyonel eller ile aynı yemeği hazırlayarak, bu alanda tecrübe almak için aşçılık okulları devreye girecektir.
 
Günümüzde ülkemizde ve ülkemizin dışında aşçılık üzerine aşçılık eğitimi veren aşçılık okulu günden güne çoğalmaktadır. Daha iyi yerlere gelebilmek için bu okullar, kişiye yardımcı olmaktadır. Belirli bir ücret karşılığında kısa süreli veya uzun süreli alınan eğitimler, aşçı adaylarını hayallerine bir adım daha yaklaştıracaktır.
 
Hayallerinize kavuşmanız adına hazırladığımız bu yazıda Türkiye’deki ve birçok ülkedeki aşçılık okulları hakkında bilgi alabilirsiniz. “Aşçılık okulları nerelerde var?” diyenler için yurt içi ve yurt dışı aşçılık okulları fiyatları listesi sizlerle.
 
Chef’s Table
 
Ülkemize milli şef olarak 36 madalya kazandıran Serkan Bozkurt şefliğinde, Chef’s Table Mutfak Okulu’nda aşçılık eğitimi alabilirsiniz. Kısa zamanda uzun yol gitmek isteyenler için ideal bir okul olduğunu ifade edebiliriz. Pasta, ekmek, içecek ve profesyonel aşçılık eğitimini dönem dönem açılan kurslarda alabilirsiniz. Chef’s Table’de verilen kurslar stajlı ve stajsız olmak üzere iki seçenekte sunuluyor. Eğitim sonunda Milli Eğitim Bakanlığı onayı olan bir belge verilir. Bu belgeyi almak için de kursa katılanlar sınava girmek zorundadır.
 
 
EKS Mutfak Akademisi "chef's table"
 
EKS Mutfak’ta dilediğiniz sürede dünya mutfakları ve Türk mutfağı üzerine eğitim alabilirsiniz. 2011 yılından günümüze kadar eğitimlerine devam eden EKS Mutfak, gastronomi alanına ilgi duyanları tüm kurslarına bekliyor. Yurt dışı eğitim imkanını da meraklılara sunan bu kurs, ekmek ve pastacılık kursundan ileri seviye aşçılığa kadar teorik ve uygulamalı ders vermekte. Ayrıca zamanınız çok az ise ve kısa tatillerinizde aşçılık üzerine eğitim almak istiyorsanız; günlük workshopları da değerlendirebilirsiniz.
 
Le Cordon Bleu "eks mutfak akademisi"
 
Aşçılık okulu denildiğinde hemen hemen herkesin bir fikri olduğu Le Cordon Bleu, bu alandaki ilk okullardandır. Geçmişi 1985’e kadar uzanır. Paris’te can bulan bu gastronomi okulu, günümüzde alanındaki en çok ün yapan okullardandır. Fransa aşçılık okulları arasında en fazla kitleye hitap etmesi de okulu çekici kılan özelliğidir. Türkiye’de eğitim almak isteyenler için, Türk mutfak meraklılarına Özyeğin Üniversitesi’nde eğitim imkanı sunuyor.
 
Johnson & Wales University "le cordon bleu"
 
Amerika’nın en iyi gastronomi okulları listesi yapılsa büyük bir oyla ilk sırayı alacak Johnson & Wales Üniversitesi, lisans ve lisansüstü eğitimleri ile kalitesini konuşturuyor. Bu aşçılık okulundan mezun olan mutfak aşıklarının işsiz kalması neredeyse imkansız. Yaklaşık 98 ülkede aktif olarak eğitim veren Johnson & Wales University, daha da fazla kişiye ulaşmayı hedefliyor.
 
Culinary Institute of America
 
Mutfağı karış karış bilmek isteyenler için harikulade bir öğrenme yeri olan bu aşçılık okulunda, pastacılık üzerine uzmanlaşmak isteyenler ve şarap uzmanı olmak isteyenler de eğitim alabilir. Uzun dönem gastronomi eğitimi almak için 38, kısa dönemli eğitim için ise 21 ay sabretmeniz gerekli. Gıda yönetimi, ekmek sanatı ve temel aşçılık gibi dalları da bulunmakta.
 
Apicius International School of Hospitality
 
İtalya’nın gastronomi alanında ün yapmış şehrinde, Floransa’da aşçılık eğitimi almak istediğinizde Apicius International School of Hospitality ile iletişime geçebilirsiniz. Avrupa’nın sayılı kaliteli aşçılık okullarından biridir. Herkese hitap eden eğitim programları ile 2 haftadan 4 yıla kadar burada aşçılık üzerine kendinizi geliştirebilirsiniz.
 
Günümüzün en popüler mesleklerinden bir haline gelen aşçılık, bir sanat dalı olarak tanımlanıyor. "Aşçı olmak istiyorum" diyenler, bu yola giren ve mesleğini hakkıyla yapmak isteyen aşçı adayları prestijli gastronomi okullarından eğitim alarak kariyer yolculuklarına bir adım önde başlıyor. Aşçılık senin de hayallerini süslüyorsa ya da hayallerine zaten ulaştıysan ama yeteneklerini daha da ileri taşımak istiyorsan, dünyanın en ünlü aşçılık okullarını yakından inceleyebilirsin...
 
‌Culinary ‌Institute of ‌‌America, ‌New ‌‌York, ‌ABD
 
Gastronomi dünyasının en prestijli okullarından biri New York'taki ‌Culinary ‌Institute of ‌America. Yurt dışında gastronomi eğitimi alanların en çok tercih ettikleri okullar arasında ‌yer alan Culinary ‌Institute of ‌‌America, yetiştirdiği başarılı şefler sayesinde tüm dünyada tanınıyor. 1946 yılında ‌New York ‌Hyde Park’ta kurulan okul; Aşçılık Sanatı, Gıda Yönetimi, Pastacılık ve Ekmekçilik Sanatı, Şarap Uzmanlığı, İşletmecilik programlarıyla ön plana çıkıyor. 
 
16 farklı ırktan 130 akademisyeni ile kusursuz bir aşçılık eğitimi veren okul, artan öğrenci sayısı nedeniyle bugün ‌Napa Vadisi’nde ‌Culinary ‌Institute of ‌America at ‌Greystone şubesinde de aşçılık eğitimi de dahil mutfak eğitimlerine devam ediyor. Dört senelik eğitimlerden mezun olabilmek için zorunlu staj yapmak gerekiyor, bu da şef adaylarına çok güzel deneyimler kazandırıyor. Ön lisans eğitimleri ise daha kısa sürüyor. ‌New ‌York'un yanı sıra California’da da kampüsleri bulunan üniversite, başarılı aşçılar yetiştiriyor.  
 
International Culinary Center, ‌New ‌‌York, ‌ABD
 
Hem profesyoneller hem de amatörler için mükemmel eğitim programları sunan International Culinary Center, 1984 yılından beri aşçı adaylarına eğitimler veriyor. ‌New ‌York’un, ‌Soho Bölgesi’nde yer alan üniversitenin aşçılık bölümü, Aşçılık Sanatı, Gıda Yönetimi, Pastacılık ve Ekmekçilik Sanatı, Şarap Sanatı, ‌İşletmecilik (Restaurant Yönetimi), Yemek ve Teknoloji gibi dersleri bünyesinde barındırıyor. Özellikle zaman problemi olanlar için iyi bir seçenek olan International Culinary Center’de tüm profesyonel eğitimler altı ay sürüyor. 
 
Enstitü, başarılı aşçılar yetiştirmekle kalmıyor, amatörler için de kısa süreli eğitim programları ve atölyeler sunuyor. Aşçı olmak için gerekenler, mutfakta yetenekli olmakla ve leziz yemekler yapmakla sınırlı değil. Mutfak kariyerine yeni yetenekler eklemek ya da gurmelik konusunda kendini geliştirmek istiyorsan International Culinary Center programlarına göz atabilirsin. 
 
‌Le ‌Cordon ‌Bleu, ‌Paris, Fransa
 
1895 yılında kurulan ‌ve dünyanın en ünlü mutfak okulu olan Le ‌Cordon ‌Bleu; The Grand Diplôme isimli klasik ve oldukça kapsamlı mutfak eğitiminin yanı sıra Pastacılık ve Tatlıcılık, Otel Yöneticiliği ve Gastronomi, Gastronomi ve Beslenme gibi temel başlıklar altında değişen uzunluklarda ve farklı kapsamlarda eğitim programları sunuyor. 20  ülkede 35'i aşkın eğitim kurumu bulunan Le Cordon Bleu, her yıl dünyanın farklı ülkelerinden 20 binden fazla şef adayını eğitiyor. 
 
Türkiye'de de Özyeğin Üniversitesi, Le Cordon Bleu'nun Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı ve Otel Yöneticiliği Lisans Programı programlarını ve kısa süreli sertifika programlarını sürdürüyor. Dünyanın en iyi aşçısı olarak da kabul edilen Julia Child, Giada De Laurentiis, Mario Batali gibi yıldız şefleri gastronomi dünyasına kazandıran okulun diplomalarından ya da sertifikalarından birine sahip olan şef adayları, gastronomi sahnesine sıkı bir giriş yapıyor. Ünlü Türk aşçılar arasında katılmak istiyorsan Le Cordon Bleu eğitimlerine göz atabilirsin.
 
‌Institute of ‌Culinary ‌‌Education, ‌New ‌‌York-Los Angeles, ‌ABD
 
1975 yılında kurulan ‌Institute of ‌Culinary ‌Education, dünyanın en büyük mutfak okulları arasında yer alıyor. Aşçılık mesleğini seçen binlerce öğrencinin tercihi olan okul, Amerika'nın en dinamik şehirleri olan New York ve Los Angeles'taki kampüsleriyle yiyecek ve hizmet sektörüne önemli değerler kazandırıyor.
 
Profesyonel mutfak ve konukseverlik programları sunan ‌Institute of ‌Culinary ‌Education’ın eğitimleri altı ila 13 aylık süreleri kapsıyor. Birçoğu mutfak ve konukseverlik endüstrilerinde başarılı kariyer edinen mezunları ile dikkat çeken okul, ayrıca mutfak profesyonelleri için de mesleki gelişim eğitimleri sunuyor. Her yıl 500'den fazla özel etkinliğe ev sahipliği yapan ve 26 binden fazla öğrenciye eğitim veren okulda aynı zamanda amatörler için de hazırlanan çeşitli pastacılık ve aşçılık kursları da mevcut.
  
Culinary Arts Academy Switzerland, ‌‌Luzern, İsviçre 
 
1991 yılında kurulan Culinary Arts Academy Switzerland, aşçılık bölümü ile konusunda en prestijli diplomalardan birini sunuyor. Okulun mezunları sadece yemek pişirme sanatında usta olmakla kalmıyor, aynı zamanda mutfak sanatları dünyasında bir girişimci olma hayallerini de gerçekleştirebiliyor. Son teknolojiye sahip mutfaklarda eğitimlerini sürdüren okulun yemek endüstrisinde öncü firmalarla ortaklıkları bulunuyor. İsviçre’nin Luzern kentinde bulunan okulda uzun soluklu Mutfak Sanatları eğitimlerinin yanı sıra 11 haftalık üç modülden oluşan Pastacılık ve Çikolatacılık eğitimlerine de katılabilirsin.
 
‌New ‌England ‌Culinary ‌‌Institute, ‌Montpelier, ‌ABD
 
Yiyecek ve içecek endüstrisinde uygulamalı, global standartlara dayalı eğitim sağlama konusunda tanınmış bir okul olan New England Culinary Institute, güncel program müfredatlarının yanı sıra ile öğrencilerine için staj ve istihdam fırsatları da yaratarak başarılı olmaya teşvik ediyor. 1980 yılında kurulan okulun restoranları öğrenme laboratuvarları olarak kullanılıyor ve gıda endüstrilerindeki en iyi uygulamaların modellenmesi sağlanıyor. ‌
 
New ‌England ‌Culinary ‌‌Institute'u diğer mutfak okullarından ayıran önemli bir özelliği, mutfağı hem bir sanat olarak hem de bir endüstriyel açıdan ele alması. İyi bir aşçı olmak için mutfak becerilerinin yeterli olmadığını savunan okul, uygulamalı mutfak eğitimlerinin yanı sıra satın almadan iş güvenliğine, insan kaynakları yönetiminden global ekonomiye çeşitli teorik konuların da dahil olduğu oldukça kapsamlı bir müfredata sahip. Okulun eğitim takviminde uzun süreli akademik programların yanı sıra çevrim içi sertifika programları da yer alıyor. 
 
Apicius Culinary Arts and Hotel Management, Floransa, İtalya
 
Uygun fiyatlı çoklu öğrenme programları ile dünya çapında kaliteli mutfak eğitimi veren, prestijli bir kurum olan Apicius Culinary Arts and Hotel Management, kariyer odaklı akademik programlarıyla ön plana çıkıyor. Hava yolu ikram endüstrisi de dâhil olmak üzere yeme-içme ve turizm sektörleri için yetkili aşçılar ve şefler yetiştirmeyi amaçlayan okul, öğrencilerine yeterli mutfak becerilerini kazandırarak uluslararası arenada kendilerini kanıtlayabilmelerini sağlıyor. Aşçılık Sanatı,
 
Gıda Yönetimi, Pastacılık ve Ekmekçilik Sanatı, Menü Planlama, Reçete Oluşturma, Stok, Maliyet ve Stok Seviyesi Kontrolü, İşletmecilik, Şarap Eğitimi veren okulun lisans programı 4, ön lisans programı 2 sene sürüyor. Sertifika programları bir sene süren okulun takviminde amatörlere yönelik bir haftadan iki aya kadar süren mutfak atölyeleri de bulunuyor.
 
‌Oregon ‌Culinary ‌‌Institute, ‌‌Oregon, ‌ABD
 
Pioneer Pacific College'ın bir bölümü olan Oregon Culinary Institute, etkili müfredatlarının yanı sıra uygulamalı eğitimleri ile de dikkat çekiyor. Yurt dışında aşçılık konusunda profesyonel eğitim almak ve bir restoran sahibi olmak isteyen öğrencilerine, işin sektörel kurallarını da öğreten okullardan biri olan  Oregon Culinary Institute, Mutfak Sanatları ile Fırıncılık ve Pastacılık başlıklı iki temel programa sahip. Bu iki temel program, aşçı olmak için temel mutfak becerilerinin yeterli olmadığının kanıtı niteliğinde. Şeflerin başarılı birer yönetici de olması gerektiğini gözeten okul, etkili müfredatıyla beğeni topluyor. 
 
Kariyer odaklı yaklaşımıyla, mutfaktaki yeteneklerini profesyonel yeteneklerle beslemek isteyenlerin beklentilerini karşılayan okulun mezunları arasında yıldız şefler de yer alıyor. Okul aynı zamanda tüm öğrencilerine mutfağa dair etik bir bakış açısı kazandırmayı hedefliyor. Tarladan sofraya akımını benimseyen Oregon Culinary Institute'un temel yaklaşımı mutfakta taze, mevsimsel, yerel, organik ve kaliteli malzemelerle çalışmak. Okulun öğrencileri tarafından işletilen son derece şık bir restorana da sahip olan Oregon Culinary Institute, öğrencilerini yeme-içme dünyasındaki kariyer yolculuğuna başarıyla hazırlıyor.
 
Hayallerinde şef olmak mı var? İnsan nesli varlığını sürdürdüğü sürece yemek yemeye, yemeğini güzel şekilde pişiren birilerine ihtiyacı olacak. O yüzden öncelikle tebrik edelim. Modası geçmeyecek bir meslek seçmişsin.
 
Aşçılık ve mutfak sanatları yüzyıllardan beri süre gelen bir meslek alanı. Hatta günümüzde popülerliği gittikçe artıyor. Teknolojinin gelişmesiyle mekanikleşen işlerden kaçanlar, gastronomi okumak için soluğu mutfak eğitimi veren okul ve enstitülerde alıyor.
 
Günbegün artan ve büyüyen restoran sektörü, artık milyonlarca liralık bir ekonomiye sahip. Hal böyle olunca da eğer doğru eğitim alıp yeteneklerine de güvenirsen diğer sektörlerde olduğundan çok daha tatmin edici ve yüksek maaşlı bir iş sahibi olabilirsin.
 
Aşçı Nedir?
 
Acıktıysan siparişleri alalım! En temel tanımıyla aşçı; yemek hazırlıklarını yapan, pişiren, çalıştığı yerin mutfağından sorumlu olan kişidir. Bir şef; menü planlama, fiyatlandırma, yemek hazırlama, malzemeler, servis kalitesi, güvenlik ve personel dahil olmak üzere tüm mutfağı denetler. Yemeklerin doğru pişirildiğinden, uygun şekilde terbiyelendiğinden ve göze hoş geldiğinden emin olur.
 
Profesyonel şeflerin birçoğu kendi işinin sahibidir. Bu mesleğe gönül veren hemen herkesin kalbinde de bir gün kendi restoranını açmak yatar. Bir restoran sahibi olmak üst düzey mutfakta çalışmaktan daha fazla para getirmese de kendi mekanın olduğunda yemeklere olan aşkını istediğin gibi yaşayabilirsin. Yaratıcılığına sınır koymamak kadar keyifli çok az şey var şu dünyada.
 
Aşçının Görev Tanımı Nelerdir?
 
Öncelikle belirtelim ki aşçı olmak kesinlikle çok havalı bir şey. Önlüğünü giyip, sıra sıra bıçaklarıyla mutfağa adeta bir süper kahraman gibi girmeyi kim istemez ki? Eğer yemek yapmayı sevdiğin kadar lider ruhlu da bir insansan aşçı olma yolunda emin adımlarla ilerleyebilirsin. Ama okuldan mezun olur olmaz damak çatlatan bir Osmanlı yemeği yapma hayalin varsa hemen onu bir kenara koy ve yavaşça uzaklaş. Çünkü mutfağa yeni başlayanlar için bunlar uzak gelecekten gelen tatlı düşler.
 
İlk başlarda mesain kilo kilo patates soymak, mantı doldurmak, enginar temizlemek ya da balık temizlemekle geçecek. Ayrıca bu yorucu, monoton işleri en hızlı şekilde ve hatasız yapmak zorunda olduğunu da aklından çıkarma.
 
Aşçılık Mesleği Nedir?
 
Şarkıcıların birçoğu kariyerine küçük yaşlarda ayna karşısında şarkı söyleyerek başlar. Eğer sen de küçük yaşlardan beri mutfakta olmaktan, yemek yaparken anneni izleyip tariflere göz atmaktan ve hatta ev halkına küçük, basit yemekler hazırlamaktan hoşlanıyorsan bu iş tam sana göre! Ancak yemeğe olan aşkın daha sonraları ortaya çıktıysa da sakın üzülme. Çünkü en iyi şeflerin azımsanmayacak bir kısmı mesleğe oldukça geç yaşlarda başlamıştır. 
 
Bazıları yıldız doğar. İşte o ışık bende var diyorsan aşçılık tam da sana göre! Çünkü hem enerjisi yüksek hem de iyi bir şef olursan şanın, şöhretin kapıları sana ardına kadar açılacak. Son zamanlarda aşçılar için ne kadar da çok televizyon şovu hazırlanıyor fark ettin mi? Sadece bununla da sınırlı değil. Artık şefler internetin gücüyle, ana akımdan bağımsız olarak uluslararası bir üne kavuşuyor. Ne de olsa devir teknoloji devri. Sınırları aşabilmek artık parmaklarının ucunda.
 
İşin bir de gezginlik tarafı var. Mutfakta çalışmak son derece evrensel bir iş. Altın bileziği bir kez koluna taktıktan sonra dünyanın neresine gidersen git, çalışmak için bir restoran bulursun. Hatta dünyanın farklı yerlerinde çalışmak; mutfak sanatları bilginin artmasına, damak tadının gelişmesine ve daha iyi bir şef olmana yarar. İşin bir de üst ligdeki durumu var. Eğer çok iyi bir aşçı olmayı başarırsan tüm hayatın dünyanın farklı yerlerinde enfes lezzetler tatmak ve yaratmakla geçecek. Bundan emin ol.
 
Aşçılık /  Gastronomi Okumak
 
"Şef nasıl olunur?" dersen istedikten sonra bunun için birden fazla yol bulunur. Bunlardan en çok tercih edileni bir okula gitmektir. Hayatını değiştirecek böyle bir deneyime başlamadan önce kendine sorman gereken birkaç soru var. Çünkü istediğin kadar kursa da gitsen, elin lezzetli de olsa, ev yemeğini nefis de yapsan günün sonun da profesyonel mutfak bambaşka bir yer. Aşçılık herkese uygun bir meslek değil. Bu tartışılmaz bir gerçek.
 
Okuldan çıkar çıkmaz kendini mutfak tezgahının başında başlangıç tabakları hazırlarken görüyorsan yanılıyorsun. Mutfağa adım atan herkes önce bir süre getir götür işleriyle uğraşır ve komi olarak çalışır. "Ben şef olmak için geldim. Komilikte ne işim var benim?" diye düşünme sakın. Mutfak adeta bir çarklar sistemidir. Düzgün işleyebilmesi için büyüğünden küçüğüne bütün parçaları ahenkle çalışmalıdır.
 
Biraz geliştikten sonra, yüksek tepelere doğru atılan ilk adım olan 'Chef De Partie', saatler boyu durmaksızın çalışma gerektirir. Girdiğin bu pozisyonlarda ne kadar sürede yükseleceğin, yeteneklerine ve çalıştığın restoranın genel kurallarına göre değişir. Sebat canım dostum, biraz daha sebat... 
 
Gün gelecek hayallerini kurduğun o özel unvana kavuşacaksın. 'Sous Chef' olduysan eğer yavaş yavaş bulutları görmeye başladın demektir. Sous Chef’lerin hedefi, yeterince iyi olup buradan sonra aşçıbaşılığa koşmaktır. Aşçıbaşı olup, bir restoranın en tepesine geldikten sonra bazı şefler restoran sahibi olmayı tercih eder. Bu noktaya kadar varabildiysen eğer gerisi senin seçimin. Ama unutma sakın; restoran satın almak mutfakta çalışmanın ötesinde bir adımdır. Restoran sahibi olmak bir yaşam biçimidir.
 
Aşçılık Eğitimi Nedir?
 
Aşçılık eğitimi içerisinde; teknik, el becerisi ya da yemek pişirmenin incelikleri kadar yemeklerin hazırlanması ve sunumu da öğretilir. Yemeğin öncesini ve sonrasını tümüyle kapsayan bu yolculuk, bir şefin kariyerini ilgi çekici ve benzersiz kılar. Eğitim döneminde mutfağa girip çalışmak, tozunu yutmak en az teorik eğitim kadar önemlidir. En iyi şeflerin hepsi başarılarını sürekli çalışmaya ve pratik yapmaya borçludur. İyi gastronomi okullarında öğrencilere mutlaka pratik yapacakları bir çalışma fırsatı da sağlanır.
 
Aşçılık eğitimin sırasında bir şef olup olamayacağını belirleyecek ilk ve temel soru şu; ne kadar yaratıcısın? Eğer yeterince yaratıcılığı yüksek bir insan değilsen mutfak dünyasında istediğin başarıyı elde etmen çok zor. Şef olmak çok ama çok yönlü düşünebilmeyi gerektirir. Pratik ve analitik düşünmeyi öğrenmelisin. Mutfakta karşılaştığın sorunları çözerken hızlı ama akılcı seçimler yapman gerekiyor.
 
Elindekileri doğru şekilde değerlendirip, minimum sürede maksimum fayda sağlayabilen bir çözüm yoluyla mutfağı düzene sokman gerekir. Çünkü sen arka tarafta hangi problemi, hangi çözümsüzlüğü yaşarsan yaşa; misafire beklenen süreler dahilinde sipariş verdiği yemeği hazırlayıp sunmak zorundasın. Şimdiden stres seviyen artmaya başladı değil mi?
 
Restoranın başarılı olup olmadığını belirleyecek, seni ve çalıştığın yeri diğerlerinden ayıracak o özel listenin; restoranın menüsünün hazırlanması da yine yaratıcılığına bağlı olacak. Tüm reçeteleri hazırlamak, tatların uyumlarını yakalamak ve restoranının imzası olacak ince dokunuşları yapabilmek için farklı ve özgün düşünmen gerekecek. Bir şef olarak vazgeçilmez gücün olacak yaratıcılığını beslemek için duyularını hep açık tut. Bolca oku, izle, gez ve kokla!
 
Okulun çok önemli olduğunu sakın unutma. Dünyada ve ülkemizde aşçılık eğitimi veren birçok önemli okul var. Bu okulların “iyi” olarak adlandırılmasının temel sebebi öğrencilerine verdikleri yoğun eğitimler. Ne kadar iyi bir öğrencisin? Aşçılık okulunda verilen eğitimi azimle takip edebilecek misin? Eğer canını dişine takarak çalışacak, okul boyunca her anını mutfak sanatlarına harcayacak kararlılığa sahip olmadığını düşünüyorsan işin çok zor. Çünkü aşçılık dünyasında başarı sağlamanın tek yolu durmadan gelişebilmektir.
 
Şef ve Aşçılık Eğitimi Veren Üniversite, Akademi ve Kurslar Nelerdir?
 
Aşçılıkla ciddi düşünüyorsan ve artık bu konuda bir eğitim almaya kesin olarak karar verdiysen Türkiye’de bu konuda eğitim veren pek çok okul ve enstitü bulabilirsin. Hayalin mesleğe devlet üniversitelerinden bir diploma alarak başlamaksa 2 ya da 4 sene okuyarak; diplomalı bir aşçı, gerçek bir gastronom ve işini seven bir mutfak erbabı olabilirsin. Adıyaman, Ayfon, Amasya, Antalya, Aydın, Bolu, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Isparta, Muğla, Nevşehir, Şanlıurfa, Yalova illeri bu konuda eğitim veren üniversitelere sahip. Tüm bu üniversiteler, 2 yıllık teorik ve pratiğin harmanlandığı yükseköğrenim eğitimlerini ‘Aşçılık’ diplomasıyla taçlandırır.
 
Eğer ‘Gastronomi’ eğitimi almak ve lisans bölümünde okumak istersen eğitim süresi 4 yıldır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüne sahip devlet üniversiteleri Çanakkale, Ankara, Gaziantep, Nevşehir, Bolu ve Konya illerinde bulunur. Bunların dışında birçok şehirde yer alan özel üniversitelerin hem Aşçılık hem de Gastronomi bölümleri mevcuttur.
 
Bir de bu listenin dışında özel eğitim veren kurslar vardır. Ülkemizde bu anlamdaki ilklerden biri olan İstanbul Culinary Institute, Culinary Education New York’un müfredatını kullanır. Eğitim süresinde teorik ve uygulamalı dersler yapılır.  Bir diğeri de, şef Serkan Bozkurt’a ait olan Chef’s Table Mutfak Okulu’dur. Özyeğin Üniversitesi’nin ortaklığıyla ülkemize gelen Cordon Bleu ise özel akademiler arasında en dikkat çekenlerinden biridir. Asırlardır dünyaya yetenekli şefler kazandıran okul, Türkiye’de elinin lezzetine ve bileğinin gücüne güvenen şef adaylarını kabul eder.
 
Dünyanın En Prestijli Aşçılık ve Şef Okulları Nelerdir?
 
"Okullu mu? Alaylı mı?" tartışmasının hiç bitmeyeceği gerçeğini bir kenara bırakırsak parası, zamanı ve yeteneği olan herkes mutfak sanatlarının inceliklerinin anlatıldığı eğitim kurumlarının yolunu tutmalı. Bu eğitim yerlerinden kimileri vardır ki seçkinliğin ve sıradanlığın farkını uzun yıllardır bir gelenek olarak gözler önüne serer. Birinin diğerinden daha ayrıcalıklı olduğunu söyleyemeyeceğimiz bu okullar aşçılığın en saygın eğitim yuvalarıdır.
 
Örneğin, Fransız mutfağına damgasını vuran ve gastronomi tarihinde önemli bir yeri olan The Auguste Escoffier School of Culinary Arts, şefin kendi teknikleri ve reçeteleri üzerine çalışır. İtalyan mutfağında uzmanlaşmak isteyenlerin tercihi ise Toskana’nın muhteşem yemek kültürünün öğretildiği Castello di Vicarello‘dur.
 
Bu eğitimden sonra, makarnadan ekmeğe hamurun bambaşka hallerini ustalıkla hazırlayacaksın. Asya yemeklerinin farklı tekniklerini ve geleneksel dokunuşlarını daha yakından tanımak isteyen çılgınları buraya alalım! Hattori Nutrition College, Uzak Doğu mutfağının duru ve rafine lezzetlerine merak duyanlar için en iyi okullardan biri.
 
Aşçı/Şef Olmanın Zorlukları Nelerdir?
 
Profesyonel mutfak evlerdeki küçük, sevimli pişirme alanlarına benzemez. Yemekleri artık sadece hane halkına değil, bir restoran dolusu insana hazırlıyor olacaksın. Bu yüzden ağır tavalar, dev tencereler, kocaman etler, kasa dolusu sebzeler senin dostun olacak. Profesyonel mutfakta başarılı olmak istiyorsan gücünü kuvvetini yerinde tutman lazım. Ayrıca mutfak sanatlarına gönül veren herkesin bildiği gibi, restoranların çalışma saatleri oldukça uzundur. 
 
Saatler boyu ayakta kalman ve yoğun zamanda bir savaş alanını andıran mutfakta son derece hızlı hareket etmen gerekir. Bu yüzden şef olmayı düşünüyorsan bir spor salonuna yazılmanı öneririz. Tabii bir vücut geliştirici olmana da gerek yok. Küçük yaralanmalar, mutfağın ve şef olmanın olağan kabul edilen birer parçasıdır. Mutfak; keskin bıçakların, ağır tavaların, ateşin ve kaosun yeridir. 
 
İşin doğası gereği her an küçük kesikler, yanmalar ve yaralanmalar yaşanabilir. Dikkat edildiği sürece diğer birçok mesleğe göre çok daha güvenli olsa da sürekli vücudunun bir yerlerinin hasar görmesinden hoşlanmıyorsan bolca dikkat ve yara bandı öneririz.
 
Kaynaklar:
 
1- www.chefstable.com.tr
2- www.hasascibasiahmetozdemir.com
3- www.worldscholarshipforum.com/tr
4- www.unileverfoodsolutions.com.tr
5- www.eksmutfak.com.tr/

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler