Gulnara Orazovna; Mesleki Ve Teknik Eğitimin Sorunları

Gulnara Orazovna; Mesleki Ve Teknik Eğitimin Sorunları

Mesleki eğitimin avantajlarından biri, modern işgücü piyasasında talep gören kalifiye elemanlar ve uzmanlar, işte iyi gelişmiş pratik becerilere sahip bir tür "teknik elit", yani mezunlarına..

 
Gulnara Orazovna; Mesleki Ve Teknik Eğitimin Güncel SorunlarıGulnara Orazovna; Mesleki Ve Teknik Eğitimin Güncel Sorunları
 
Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak Gulnara Orazovna kaynağından edinmiş olduğumuz bilgilere göre;
 
Mesleki eğitimin avantajlarından biri, modern işgücü piyasasında talep gören kalifiye elemanlar   ve uzmanlar, işte iyi gelişmiş pratik becerilere sahip bir tür "teknik elit", yani mezunlarına  yönelik eğitim sağlanmasıdır. Başka bir ifadeyle, bir mesleki eğitim kurumundan diploma almış öğrenci diğer okul mezunundan farklı olarak zaten bir mesleğe sahip olduğu için işsizliğe karşı daha sigortalı.
 
Teknik ve mesleki eğitim sisteminin işgücü piyasasının ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde yanıt vermesini sağlamak için meslek liselerine, en yüksek eğitim kalitesine ulaşmada önemli bir kaldıraç görevi verilmiştir. 
 
Meslek liselerimizde kredili modüler sistem uygulanmaktadır. Tüm bunlar, kolejlere, profesyonel standartların ve uluslararası Worldskills standartlarının gerekliliklerini dikkate alarak işverenlerle birlikte eğitim programları geliştirme ve bunları kolejlerde oluşturulan Endüstri Konseyi ile koordine etme fırsatı sağlamaktadır.
 
Yüksek nitelikli uzmanlar yetiştirmek için, teknik ve mesleki eğitim organizasyonunun uygun bir malzeme ve teknik temele, son derece profesyonel öğretim kadrosuna ve geniş bir sosyal ortak tabanına sahip olması gerekir.
 
Servis ve gıda alanında eğitim veren Almatı Bölge Yenilikçi Teknolojiler Koleji, rekabetçi becerilere sahip nitelikli teknik ve servis uzmanlarının yüksek kalitede eğitimi için tüm koşullara sahiptir.
 
“Zhas Maman” projesinin bir parçası olarak kolejimize İsveç, ABD, Fransa, İtalya, İspanya ve Almanya'da “Yemek Hizmetleri” uzmanlığı, “Aşçı” yeterliliği alanında tanınmış üreticilerden satın alınan en son ekipmanlar sağlandı.
 
Kolejimizde, Worldskills Yetkinlik Merkezi açıldı. Bugüne kadar Yetkinlik Merkezi'nde aşağıdaki etkinlikler gerçekleştirildi - Kazakistan'ın önde gelen şeflerinden atölye çalışmaları, Kazakistan Oteller ve Restoranlar Birliği'nden eğitim seminerleri, bölgesel web seminerleri ve öğretmenler ve endüstriyel eğitim ustaları için eğitimler, intra -üniversite profesyonel beceri yarışmaları, “Aşçılık” yeterliliğinde bölgesel Dünya Becerileri şampiyonası.
 
Ayrıca okulumuzda MYK sınavları da yapılmaktadır. Şimdiye kadar 2 ve 3 sınıf öğrencilerinin yüzde 86’sı yani 288 öğrencimiz bu sınavlarda başarı gösterdi ve Worldskills uluslararası yarışma standartları çerçevesinde Skills belgesi aldı. Böylece bu öğrencilerimiz yaz tatilinde staj yapma hakkı kazandı.
 
Okulumuzda mesleki eğitim verilmektedir. İkili sistemin uygulamaya konması, uygulama temelleri elde etmeyi, mezunların garantili istihdamını, derecelendirmeleri iyileştirmeyi, eğitim kalitesini ve öğretim elemanları için staj imkanını mümkün kılar. Kolej, şehir ve bölgedeki işletmelerle 120'den fazla anlaşma imzaladı. Yıl içerisinde tüm öğretmenler ve endüstriyel eğitim ustaları bu işletmelerde eğitim görmektedir.
 
Mesleki işbirliğinin kapsamını genişletmek, bilimsel, eğitimsel ve kültürel temasları geliştirmek, mezunların işgücü piyasasında rekabet gücünü artırmak amacıyla, kolej yabancı eğitim kurumları ve işletmeleriyle aktif olarak işbirliği yapmaktadır. Örneğin;  Antalya Konyaaltı Mehmet Zeki Balcı MTAL okulu ile Kardeş Okul projesi yürütmekteyiz, öğrencilerimizi Kemer Holiday Club oteline staja göndermekteyiz. 
 
Gulnara Orazovna; Mesleki Ve Teknik Eğitimin Güncel Sorunları
Buryatiya C., Ulan Ude, Rusya’da bulunan meslek liseleriyle işbirliği yapmaktayız. Bugüne kadar Holiday Club otelde 24 öğrencimiz staj yaptı.
 
Öğrencilerin mesleki seviyelerini yükseltmenin etkili araçlarından biri mesleki beceri yarışmalarına katılımdır.
 
WorldSkills metodolojisini kullanan profesyonel yarışmaların hem üniversitede hem de bölgede yaygın olarak kullanıldığını belirtmek önemlidir.
 
Üniversite öğrencileri birkaç yıldır bölgesel yarışmalarda “Yemek Pişirme”  yarışmalarında liderliği erlimizde tutuyoruz.
 
Kazakistan'daki belirli bir kolejde teknik ve mesleki eğitimin kalitesini değerlendirmenin ana kriteri, mezunlarının istihdam oranıdır. Sosyal güvenlik ve emeklilik güvenliği faaliyetlerini koordine eden NJSC “Vatandaşlar için Devlet Şirketi”ne göre, üniversite mezunlarımızın istihdam oranı geçen akademik yıl için %96 idi.
 
Devlet Başkanı Kassym-Jomart Tokayev'in Kazakistan halkına hitaben yaptığı konuşmada şunları kaydetti: "Mesleki eğitim sisteminin tamamını, işgücü piyasasında talep edilen yeterliliklerin oluşturulmasına yönelik olarak yeniden şekillendirmeliyiz." Okulumuz bu doğrultuda eğitime devam etmekte ve üniversite kazanan öğrenci sayısının artırılması konusunda kararlı adımla ilerlemektedir.
 
Kazakistan Cumhuriyeti Almatı şehri  Servis ve Beslenme Alanında Yenilikçi Teknolojiler Bölge Okulu;
 
Müdür Yardımcısı
Gulnara Orazovna


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler