Antakya Küflü Sürkü...

Antakya Küflü Sürkü...

Sürk çökeleğimizin içerisindeki baharatlar, karabiber, yenibahar, muska cevizi, karanfil, tarçın başta olmak üzere kimyon, kişniş, Antakya dağ kekiği ve çörek otu ile beraber zengin..

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından coğrafi işaret alınarak tescillenen ‘Antakya küflü sürkünün tanesi 3 TL'den, küflü olan 5 TL'den satılıyor. Küflendikçe lezzeti artan ve kahvaltıların vazgeçilmezi olan tescilli sürk, aperatif olarak da sofralarda eksik olmuyor.
 
UNESCO tarafından gastronomi şehirleri ağına dahil edilen Hatay’da, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından coğrafi işaret alınarak tescili yemeklerimizden olan ‘Antakya küflü sürkü (çökelek)' yoğun talep görüyor.
 
Tescilli yöresel lezzet olan çökeleğin tane fiyatı 3 TL'den satılırken, küflü çökeleğin fiyatı ise 5 TL'den alıcı buluyor. Tarihi Uzun Çarşı'da satılan ve küflendikçe lezzeti artan sürk, vazgeçilmez yöresel ürünler arasında yer alıyor.
 
Baharatçı Evren Eraslan, Hatay yöresinin en çok tercih ettiği kahvaltı çeşidi olan sürk çökeleğinin hemen hemen her evde yapıldığını, aperatif olarak da sofralarda eksik olmayan yöresel lezzetlerden biri olduğunu söyledi.
 
Sürk çökeleğinin içerisindeki baharatlar sayesinde piştikçe ve küflendikçe kalitesi ile lezzetinin arttığını vurgulayan Eraslan, “Sürk çökeleğimizin içerisindeki baharatlar, karabiber, yenibahar, muska cevizi, karanfil, tarçın başta olmak üzere kimyon, kişniş, Antakya dağ kekiği ve çörek otu ile beraber zenginleştirilip çok çeşitli baharatlarla beraber beyaz sürkün yani çökeleğin pişmesini sağlıyoruz. 
 
Antakya Küflü Sürkü...
Tam küflü olan kış aylarında, diğer taze olan çökelekler ise yaz aylarında tercih ediliyor. Fiyat olarak da tane 5 lira, kilogram olarakta 30 liradan satışı yapılıyor” dedi.
 
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar ise, “Sürk yağsız sütten yapıldığı için beslenme açısından önemli. İçerisinde bulunan baharatlardan dolayı antioksidan özelliği gösterebilmekte” dedi.
 
Hatay'ın süt ürünlerinin oldukça değişik olduğunu ve Türkiye'deki diğer süt ürünlerine benzemediğini ifade eden Prof. Dr. Avşar, şunları söyledi:
 
 Bunların en önemlisi de sürk. Sürkün çok önemli özellikleri var. Günümüz toplumlarında beslenmesine önem veren kitleler için oldukça aromatik bir peynir çeşididir.
 
En farklı Yöresel mutfaklarımızda pişmiş denilen sürkün bir de küflenme aşaması vardır. Kendi kendine küflendirilen sürklerin aroması giderek artmakta. Bunun da sebebi üzerinde bulunan küflerin salgıladıkları enzimlerin peynirin iç kısmına doğru gidip orada olgunlaşma sürecini hızlandırmasıdır.
 
Küflü Sürk hakkında en çok sorulan sorular nelerdir?
 
Dolayısıyla o lezzet, koku ve aroma bu küflerin sayesinde meydana gelmektedir. Sürkün sadece protein içermesi ve lezzetinden dolayı hem gastronomi turizmi için hem de gelecekle coğrafi işaret aldığından dolayı bu yöreye tescillenmiş oldu. Bu durum da Hatay dışındaki bu ürünü kimsenin üretmesi artık mümkün değil. Bu Hatay yöresine ekonomik bir avantaj sağlıyor.
 
Küflü Sürk nasıl yapılır?
 
İyice kurutulan sürk istenirse küflendirilir. Bu küflendirilme işleminin yapılabilmesi için sürk gazete kâğıdına veya saman kâğıdına tek tek sarılır ve cam kavanoza yerleştirilir. Bir hafta on gün içinde kavanozdan çıkarılır üzerinde oluşan tabaka sıyrılarak temizlenir ve havalandırılır.
 
Küflü Sürk nedir?
 
Sürk; günlük taze çökeleğin içine tuz, nane, toz karabiber, bol miktarda zahter, kırmızı pul biber, yenibahar, çakşır otu ve kimyon konulup uzunca bir süre yoğrularak yapılan bir tür peynir çeşididir.
 
Sürk içinde ne var?
Sürk Peyniri Tarifi İçin Malzemeler
 
*   500 gram çökelek.
*   1 yemek kaşığı biber salçası
*   1 diş sarımsak.
*   1 tatlı kaşığı kurutulmuş zahter.
*   1çay kaşığı kişniş
*   1çay kaşığı kimyon.
*   1çay kaşığı yenibahar.
 
Küflü peynirler zararlı mı?
 
Her küflü peynir yenilebilir özellikte ve faydalı olmayabilir. Örneğin; krem peynir, süzme peynir, brie gibi peynirlerin küflü hali sağlık için zararlıdır. Üzerinde kırmızı, siyah ve bej renkli küf oluşan peynirleri kesinlikle tüketmemelisiniz.
 
Küflü peynirin faydası nedir?
 
Küflü peynirin faydaları nelerdir? - İçerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller sayesinde sağlığa yararlı olan küflü peynir, kalsiyum sayesinde de kemiklerin ve dişlerin güçlenmesini sağlar. - Doğal bir antibiyotik olan küflü peynirler ile daha kuvvetli bir bağışıklık sistemine sahip olunabilir.
 
Küflü peynire ne denir?
 
Göğermiş peynir, genellikle Erzurum yöresine ait küflü bir peynirdir. Göğermiş peynir, insan sağlığı açısından sayısız faydaya sahiptir.
 
Sürk fırında kurutulur mu?
 
Taze olarak tüketmek için dışının kurumasını engellemeniz gerekli. Bunun için de sürk toplarını ayrı ayrı streç filme sarmanız lazım. Kurusun ama küflenmesin isterseniz oda sıcaklığında veya fırında kuruttuktan sonra bir kavanoza koyarak buzdolabında saklayabilirsiniz.
 
Küflü peynir nasıl muhafaza edilir?
 
Küflü peynir ürünleri de diğer peynirlerin muhafaza koşulları ile benzerlik göstermektedir. Küflü peynir ürünlerini sağlıklı bir biçimde saklamak için cam bir kaba yerleştirerek buzdolabında uzun süre sağlıklı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler