En İyi Fas Mutfağı Lezzetleri 'nden

En İyi Fas Mutfağı Lezzetleri 'nden "Harira" Nasıl Yapılır?

Fas mutfağı nedir? Fas mutfağının özellikleri nelerdir? Fas mutfağından hangi yemekler yapılır? Fas mutfağının en sevilen yemekleri hangileri..

En İyi Fas Mutfağı Lezzetlerinden Harira Nasıl Yapılır?
Şef Özlem Mekik
 
Fas mutfağı nedir? Fas mutfağının özellikleri nelerdir? Fas mutfağından hangi yemekler yapılır? Fas mutfağının en sevilen yemekleri hangileridir? Fas mutfağından hangi baharatlar çoğunlukta kullanılır? 
 
Fas mutfağının en sevilen yemeklerinden “Harira” nasıl yapılır? Harira yemeğini özel kılan nedir? 
 
İşte sizlere dünyaca ünlü Türk mutfağı şeflerimizden "Özlem Mekik" in kendi yorumu ile Şeflerin Özel Yemek Tariflerinden Harira tarifi. Harira yemeği hakkında tam ölçüler ve orijinal tarifi ile Harira yemeği ve Fas mutfağı…
 
Çok renkli ve bohem ülkelerden biri olan Fas; tarihsel mirası, egzotik çarşıları, özgün mimarisi, doğal güzellikleri ve baharatlı tatları ile çok zengin bir ülke. Birçok kültürden harmanlanan Fas mutfağı; adeta renklerinin tabağa yansıması gibi. Et, balık ve sebze Fas mutfağının temelini oluşturuyor. Fas mutfağının en önemli özelliği tuz ile şekeri bir arada kullanması. 
 
Bunun dışında et olarak koyun, kuzu, dana, tavuk, deve ve tavşan etinin yanında deniz ürünleri de oldukça sık kullanılıyor. Mutfakta birçok malzemenin kullanılması aynı tür yemeklerin farklı ürünlerle yapılabilmesini ve bu durumda menülerin inanılmaz genişlik kazanmasını sağlıyor.
 
Baharat vazgeçilmez bir aroma
Limon turşusu, soğuk sıkma ve doğal sıkma zeytinyağları, kuru meyveler ve ağır baharatlar bu mutfağın ana maddesi. Mutfakta sıkça kullanılan baharatlar arasında safran, zencefil, nane, kimyon, zerdeçal, anason, karabiber, acı biberler, susam ve kişniş geliyor. 
 
Çöllerle kaplı olan Fas, Akdeniz boyunca uzanan sahilleri, geleneksel yaşamla modern dünyayı bir araya getiriyor. Güçlü aromalı baharatları, okyanustan gelen taze deniz ürünleri, Afrika’nın sıcağında olgunlaşan lezzetli hurmaları, sebzenin bin bir çeşidiyle yapılan güveçte pişen yemekleri ile bilinen Fas mutfağı, bizim yemek kültürümüze çokta yabancı sayılmıyor. Fas’a yolunuz düşerse yerel lezzetleri tatmaktan asla çekinmeyin.
 
Fas Mutfağının En İyi Lezzetlerinden Harira Nasıl Yapılır?
En İyi Fas Yemeklerinden Harira Yemeği İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     1 Su Bardağı Nohut
*     1,5 Yemek Kaşığı Tereyağı
*     300 Gr Kuzu Eti, Kuşbaşı Doğranmış
*     1 Adet Soğan
*     5 Adet Domates
*     2-3 Dal Taze Kereviz Sapı
*     2 Yemek Kaşığı Doğranmış Maydanoz
*     Yarım Tatlı Kaşığı Toz Zencefil
*     Yarım Tatlı Kaşığı Toz Zerdeçal
*     Yarım Su Bardağı Yeşil Mercimek
*     2 Adet Yumurta Sarısı
*     Yarım Limonun Suyu
*     Tuz
*     Karabiber
 
En Lezzetli Fas Yemeklerinden Harira Yemeği Yapılış Tarifi;
 
En İyi Fas Mutfağı Lezzetlerinden "Harira" Nasıl Yapılır?
Nohutları dilerseniz 1 gece önceden suya yatırabilir veya kullanmadan önce 1 lt suyun içerisinde yarım saat kadar haşlayabilirsiniz. Soğanı yemeklik olacak şekilde kıyın. Domateslerin kabuklarını soyun ve yemeklik doğrayın. Kereviz saplarını ince kıyın.
 
Tereyağını bir tencere veya güvece alın. Yağ eriyip ısınınca etleri ilave edin ve etler kahverengi oluncaya kadar kavurun. Domates, kereviz sapları, maydanoz, baharatlar, tuz ve karabiberi ilave edin ve 2 dakika kadar kavurun. Ardından bu karışımın üzerine 7.5 su bardağı su ilave edin. Ve nohutlarla birlikte mercimekleri yemeğe ekleyin.
 
Kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca üzerinde oluşan köpüğü sürekli olarak alın. 10 dakika kadar yüksek ateşte kaynattıktan sonra 2 saat kadar kısık ateşte pişirin. Ara ara kontrol edin ve gerekirse tuz, karabiber ekleyin.
 
2 yumurta sarısı ve limon suyunu ayrı bir kabın içerisinde çırpın. Daha sonra bu karışımı yemeğe ilave edin. Burada dikkat etmeniz gereken nokta yumurtalı karışım yemeğe ilave edilirken yemeğin sürekli karıştırılıyor olmasıdır. Yumurta sarılarını ilave ettikten sonra tencereyi hemen ateşten alın ve dışarıda 5 dakika kadar sürekli karıştırın. Yumurta sarıları yemeğe hafif koyu bir kıvam vermiş olacaktır.
 
Yemeğinizi sıcak olarak servis edin.
 
*Harira bir yemek gibi dolu dolu görünse de aslında Harira Fas mutfağında çorba olarak tüketilir. Dilerseniz içerisine tel şehriye ilave edebilirsiniz.
 
 
Özlem Mekik Kimdir?
Özlem Mekik 1981 yılında İstanbul'da doğdu. Daha küçük yaşlarda babasının mutfak sevdasından etkilendi, genlerinden gelen el lezzetini, bitmek bilmeyen mutfak aşkı ve çalışma azmiyle birleştirdi. İstanbul Üniversitesi “Turizm İşletmeciliği ve Seyahat Acentacılığı” bölümünü bitirerek işletmecilik kariyerinin de temelini atmış oldu. 
 
Hayatını turizm sektörünün en önemli parçası olan gastronomi alanında uzmanlaşmaya adayarak, yurt içi ve yurt dışında restoran, mutfak, yiyecek-içecek, servis yönetimi ve kalitesi, gıda hijyeni ve turizm pazarlaması konularında eğitimler aldı. Turizm sektörünün pek çok farklı kademesinde çeşitli görevler üstlenen Özlem Mekik, Türkiye’nin önde gelen bir gıda firmasında eğitim müdürü olarak kariyerine başladı. Daha sonra aynı firmada operasyon müdürlüğüne terfi etti. Bu görevi başarıyla sürdürürken çeşitli franchise işletmeciliği programlarını tamamladı ve firmanın franchise grup müdür yardımcısı görevini üstlendi. 
 
Ardından dünya markası gıda zincirlerinde çeşitli pozisyonlarda görev aldı. 2004 yılında “Ziyade Fasıl” markasını ve restoran zincirini hayata geçirdi. İlerleyen yıllarda İstanbul’un farklı köşelerinde açtığı şubeleriyle, “Ziyade Fasıl’ı yeme-içme sektörünün en önemli işletmelerinden biri haline getirdi.  Merkezi Brüksel'de bulunan ve ünü tüm dünyayı sarmış ITQI isimli "Üstün Lezzet Ödülleri" veren kuruluşun 2018 yılında 140 "Masterchef"ten oluşan jüri kadrosunun içerisine girdi. 
 
Aynı ünvan ile lezzet ödüllerinde jürilik yapan dünyadaki 3 kadın şeften biri oldu.  Gelen yoğun istek üzerine özel tarifleriyle hazırladığı "Özlem Mekik ile Günümüz Lezzetleri" kitabı Alfa Yayınevi tarafından basıldı ve raflardaki yerini aldı.  Son olarak "Tarihe Saygı Projesi" kapsamında “2018 Troya Yılı” dolayısıyla Opet ile farklı bir işbirliği çalışması gerçekleştirdi. Çanakkale Valiliği ile birlikte Türkiye’de Antik Çağ dönem yemeklerini çalışan şef oldu. Antik Çağ yazarlarının özel bir tatlısı olan "Globi"yi bambaşka bir dokunuşla yeniden yaratarak "Çanakkale Troya Tatlısı" olarak bölgeye kazandırdı.  
 
Özlem Mekik son olarak 15 Mart 2019 tarihinde OPET ekibi ile birlikte UNESCO nezdinde T.C. Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Altay Cengizer’in ev sahipliğinde Paris’te gerçekleşen konferansa davet edildi. Oturuma katılan yaklaşık 300 davetliye kendi özel reçetesiyle hayata geçirdiği “Çanakkale Troya Tatlısı’nı yaptı ve ikram etti. 2018 yılında “Şehrin En İyileri” tarafından “Türkiye’nin En İyi Bayan Şefi” seçildi.  “Sofra Düzeni ve Sunumu” konusunda Türkiye’nin önde gelen isimlerinden biri olan Özlem Mekik, birçok firma ve markaya danışmanlık yapmaktadır. 
 
Milliyet Gazetesi “Favori Lezzetler” eki genel yayın yönetmeni ve aynı zamanda yazarı olarak yazılarına halen devam etmektedir.  Bugüne kadar ulusal kanallardaki birçok programda yer alan Özlem Mekik, son olarak STAR TV’deki “Nergis Zamanı” programında ekrana gelmiştir. Yakın zamanda ikinci yemek kitabını hayata geçirmeyi planlamakta ve çalışmalarına devam etmektedir.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler