Muğla Mutfak Kültüründe Bulgurlu Kuru Domates

Muğla Mutfak Kültüründe Bulgurlu Kuru Domates

En İyi Domates Yemeklerinden... Muğla Yemek Kültüründe Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in Muğla mutfağı yemek arşivindeki yöresel yemek...

Muğla Mutfak Kültüründe Bulgurlu Kuru DomatesMuğla Mutfak Kültüründe Bulgurlu Kuru Domates...
Domates Muğla'da çok yetiştirilen ürünlerden sadece biri. Ağırlıklı olarak, narenciye, nar ve domates üretilmekle birlikte, karpuz, kavun, elma, armut, ceviz, incir, muşmula, erik, zeytin gibi meyveler, enginar, karnıbahar, brokoli, patlıcan, kabak, lahana, fasulye, börülce gibi her türlü sebze, ot çeşitleri, lavanta, yani kısaca neredeyse herşey yetişir. 
 
Seracılık, örtü altı yetiştiriciliği de yoğun olarak yapıldığı gibi tarla üretimi de yapılmaktadır. Bu ürünler satış amaçlı üretilebildiği gibi, haneler kendileri için de yetiştirirler. Üretilen bu ürünler, tarhana yapılarak, kurutularak, konserve yapılarak, turşu, reçel, pekmez, zeytin, zeytinyağı, toz biber, salça, bulgur, un yapılarak uzun süre muhafaza edilmesi sağlanmaktadır. 
 
Kendi ürünlerini kendileri işlerler yani. Günümüzde arayıpta bulunmayan değerlerden biri bu. Doğal ürün, sağlıklı besin herkesin ulaşmak istediği bir şey. Hatta öyleki büyük marketlere de bahçeleri olanlar, sürekli ürün hasat edenler vermektedir. Dolayısıyla marketten dahi sebze, meyve almak güvenli ve sağlıklı. 
 
Bu gün kurutulmuş sebzelerle yapılan yemeklerden birini yapalım istedim. Tabiki bol üretilen kurutulmuş domates ile mis kokulu yayla bulgurunun muhteşem buluşması kuru domates bulgurlusu yapılır. Tarifimiz:
 
En İyi Domates Yemeklerinden Bulgurlu Kuru Domates "Selma Atabey‎"
Muğla Mutfak Kültüründe Bulgurlu Kuru Domates
Muğla Yemek Kültüründe Bulgurlu Kuru Domates İçin Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Büyük Kase Kurutulmuş Domates
*     2 Adet Kuru Soğan
*     4-5 Diş Sarımsak
*     1 Çay Bardağı Zeytinyağı
*     1 Çay Bardağı Bulgur
*     Tuz
 
Muğla Mutfak Kültüründe Bulgurlu Kuru Domates Yapılış Tarifi
Kuru soğan irice doğranarak zeytinyağı ile kavrulur. Kavurmaya devam ederken sarımsaklar irice doğranarak ilave edilir. Kurutulmuş domates küçük doğranır. Küçükten kastımız kuşbaşı doğranan sebze boyutunda doğramaktır.
 
Kuşbaşının büyüklüğü, suyla şişeceği hesap edilerek belirlenmelidir. Doğranan domatesler soğanın içine alınarak kavurmaya devam edilir. Domates kavurmanın ve soğanın etkisiyle yumuşamaya başladığında bulgur ilave edilerek 3 bardak suyu verilir.
 
Tuz serpiştirilip karıştırılır. Kaynayana kadar harlı, kaynadıktan sonra kısık ateşte domatesler tamamen yumuşayana kadar pişirilir.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in Muğla mutfağı yemek arşivindeki yöresel yemek tariflerinden Yöresel mutfaklardaki Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Muğla yemek kültüründe en iyi domates yemeklerinden "Bulgurlu Kuru Domates" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler