Muğla Mutfak Kültüründe Guru Badılcan Yemeği...

Muğla Mutfak Kültüründe Guru Badılcan Yemeği...

Guru Badılcan Yemeği nedir? Muğla mutfak kültüründe Guru Badılcan nasıl yapılır? Guru Badılcan nerelerde kullanılır? Patlıcan nasıl kurutulur?

Muğla mutfak kültüründe Guru Badılcan Yemeği nedir?
Muğla yemek kültüründe Guru Badılcan nasıl yapılır? Guru Badılcan nerelerde kullanılır? Muğla mutfak kültüründe patlıcan nasıl kurutulur? İste bunların hepsi Mutfak araştırmacısı şef Timur Kocabıçak’ın kaleminden kendi yorumunu sizlerle buluşturuyoruz...
 
Muğla Mutfak Kültüründe Guru Badılcan YemeğiMuğla Mutfak Kültüründe Guru Badılcan Yemeği...
 
Kuru patlıcan, özellikle kış günlerinde vazgeçilmez bir besindir. Yaz aylarında yetiştirilen patlıcanlar bazı aşamalardan geçirilerek kurutulur. Konserve ve benzeri saklama kapları yardımıyla aylarca saklanabilir. Kuru patlıcan kullanılarak yapılan yemekler normal kalori değerlerinin çok altında çıkmaktadır. 
 
Diyet yapmak isteyen ya da hafif yemekler tercih eden ev hanımları için öncelikli tercih kurutulmuş besinler olmaktadır. Besin değerinden hiçbir şey kaybetmeden sadece yağ ve benzeri fazlası kullanıldığında metabolizmada sıkıntılara yol açan maddelerin miktarı düşmektedir.
 
Kurutma yapıldığında 15 kg taze ürüne, 1 kg kuru ürün alınabilmektedir.
Kurutma işlemi Atalarımızdan gelen bir mutfak kültürü olmasına rağmen, günümüzde genelde ev hanımları tarafından tercih edilmemektedir. Bunun sebebi oldukça zaman ve enerji kaybına neden olmasıdır. Kurutma işlemini evde yapacak imkânınız yoksa pazarlardan hazır kurutulmuş ürünleri alabilirsiniz. Kurutma için en uygun olan patlıcan atalık tohum olan ince patlıcanlardır.
 
Patlıcanın yetiştirilme ve kurutulma aşaması şu şekilde gerçekleşmektedir:
Tercihen Temmuz ayında, organik olan ve sadece hayvan gübresi kullanılmış olan patlıcan tercih edilmelidir.
Aldığınız patlıcanı öncelikle doğrayıp tuzlu suda en az yarım saat bekletin.
 
Muğla Mutfak Kültüründe Guru Badılcan Yemeği
İğne iplik yardımıyla patlıcanları birbirine değmemesine özen göstererek ipe dizin ve patlıcanları gölge olan havadar bir yere asın.  Yaklaşık olarak 2 hafta sonra tamamen kurumuş bir vaziyete gelecektir. Eğer patlıcanları astığımız yerde hava döngüsü yoksa süre daha da uzayabilir. 
 
Doğranmış patlıcanın üzerine tuz serperek bir sofra bezi üzerinde de kurutabilirsiniz. Yağışlı geçen yaz günlerinde ürünler nemli havaya maruz kalmaması için geçici bir süre kapalı bir ortama alınmalıdır.
 
Kurutma esnasında patlıcanları nemden uzak tutmak gerekir. Nem, patlıcanların küflenip aflatoksin üretmesine sebep olur. Aflatoksin bir zehirdir ve insan vücudunda kanser oluşumu başta olmak üzere doğumsal anomalilere, hepatit ve siroza neden olur.
 
En İyi Patlıcan Yemeklerinden Kuru Badılcan Yemeği;
Kuru Badılcan Yemeği Kullanılan Malzemeler:
 
*     1 Tabak Kurutulmuş Patlıcan
*     Az Miktarda Kurutulmuş Kırmızı Biber
*     1 Adet Soğan
*     1 Kahve Fincanı Bulgur
*     1 Yemek Kaşığı Salça
*     2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
*     2-3 Diş Sarımsak
 
Muğla Mutfak Kültüründe Guru Badılcan YemeğiKuru Badılcan Yemeği Yapılış Tarifi;
Kurutulmuş patlıcanı ve kurutulmuş kırmızıbiberi bir tencereye koyun ve üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su ekleyerek yumuşayana kadar haşlayın.
Kuru biber yoksa kurutulmamış kırmızıbiberlerden daha sonraki aşamalarda ekleyebilirsiniz.
Haşlama işlemi tamamlandığında. Ayrı bir tencereye sıvı yağ koyun ve soğanları pembeleşinceye kadar kavurun.
Daha sonra salçayı, iki ya da üçe ayrılmış sarımsakları, haşladığınız patlıcan ve biberleri son olarak da bulguru ekleyin ve karıştırın.
Malzemelerin üzerini 2-3 parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin ve kısık ateşte pişirin.
Yanında yoğurt ile servis etmenizi öneririm. Afiyet olsun.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Mutfak araştırmacısı Şef Timur Kocabıçak "Ula Aşığı"nın yemek arşivinden Yöresel mutfaklardaki Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli patlıcan yemeklerinden Kuru Badılcan Yemeği tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler