Muğla Mutfağında

Muğla Mutfağında "Makarna Tatlısı" Nasıl Yapılır?

Muğla mutfak kültürünün çok zengin olduğunu biliyoruz. Tarih içerisinde, çok farklı şartlardaki dönemleri yaşamanın etkisiyle daha da bir zenginleşmiş...

Muğla Mutfağında Yöresel tatlılardan "Makarna Tatlısı"  Nasıl Yapılır?
 
Muğla mutfak kültürünün çok zengin olduğunu biliyoruz. Tarih içerisinde, çok farklı şartlardaki dönemleri yaşamanın etkisiyle daha da bir zenginleşmiş. Şöyle ki, savaş dönemi geçirmiş benim memleketim. Fakirlik görmüş, yoktan üretmeyi, azı çok etmeyi öğrenmiş. Ot kültürü örneğin. Kıtlık yemeği olarak bilinir otlar ve ot yemekleri. Maliyeti dağlara çıkmak, maliyeti bir torba bir bıçak, maliyeti diz ağrısı, ayak ağrısı. Ama akşama kaynayan bir tencere demek bu yorgunluk.
 
Muğla Mutfağında "Makarna Tatlısı"  Nasıl Yapılır?Ben her yaştan bilgi aldım elbet. Çok araştırdım herkesle konuştum ayrım yapmaksızın.
Ama asıl kaynağım benim 60 yaş üstü gocamanlar. Onlar hem bu kadar teknolojiyi görmeden evvelini, kıtlık dönemlerini biliyor, hem de şimdiki gibi marketlerden herşeye hazır ulaşmayı görüyor. Çok sevmeselerde. Yine onlardan biriyle Dalaman'In dağ köylerinden birinde konuşurken dediki:
 
Bak kızım, önceden yokluk vardı. Biz ne varsa onu pişirdik, yedik. Kapının önündeki dikeni, kendi yetiştirdiğimiz Karagözü, yoğurduğumuz ekmeği, kaynattığımız bulguru... Düğün derneklerde şimdi çeşit çeşit yemek yapılır. Et pahalı ama şimdi alınıyor. O zaman eti kim kaybetmiş. Bizde alaca aş yaparız (yakında). Bol ceviz bol yağı kim kaybetmiş, baklava açacak zaman nerde. 
 
Çalışmazsan tarlada kim getirir ekmeği. Bizde ne yapmışız makarna tatlısı yapmışız, daha kolay, elde ne varsa onla (sevimli sevimli göz kırparak).
 
İşte böyle yaşanmışlıklar yeni yemekler katmış kültürümüze. Zamanında ekonomik sıkıntılar ve zamansızlıkla yapılan bu yemek şimdi özellikle isteniyor ve yapılıyor. Tarifimizi verelim mi artık.
 
Muğla Mutfağında "Makarna Tatlısı"  Nasıl Yapılır?
Yöresel Muğla yemekleri kültürü, Geleneksel Türk mutfağı ve yöresel mutfaklarımızda araştırmaları ile gizli kalmış unutulan lezzetlerimizi gün yüzüne çıkararak mutfak kültürümüze yeni lezzetler kazandıran Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim üyesi ve Mutfak araştırmacısı şef "Selma Atabey"e teşekkür eder çalışmalarında ve kariyerinde Türk aşçı haberleri olarak başarılar dileriz.
 
Muğla Mutfak Kültürününde Makarna Tatlısı Nasıl Yapılır? "Şef Selma Atabey"
Muğla Yemek Kültürününde Makarna Tatlısı Kullanılan Malzemeler;
 
*     1/2 Kilo Un
*     Tuz
*     2 Kaşık Tereyağı
*     3 Bardak Şeker
*     3 Bardak Su
*     1 Bardak Kavrulmuş Susam (Ya Da Varsa Ceviz)
 
Muğla Mutfağında Yöresel tatlılar Makarna Tatlısı Yapılış Tarifi;
Un, tuz ve aldığı kadar su ile basit hamur yoğrulur. İyice dövülerek, özleşene kadar yoğrulmalıdır. Hamurun üstü kapatılıp biraz dinlendirilir. Bezelere ayrılıp yufka açılır. Makarna kıyar gibi kıyılara tepsiye alınır. Tereyağı tencerede eritilerek içerisine makarnalar alınır ve rengi değişene kadar kavrulur. 
 
Başka bir tencerede şeker ve su ile şerbet hazırlanıp soğutulmuş olmalıdır. Kavrulan makarnanın ilk sıcağı geçer geçmez soğuk şurup ile şerbetlenir. Üzerine ise kavrulmuş susam veya ceviz serpilir.
 
Bu arada bir şey dikkatinizi çektimi? Kolay dediklerinde yufka açılıp makarna kesiliyor. Şimdilerde çorbayı, muhallebiyi bile hazır kullananlara duyurulur.
 
Muğla Mutfağında "Makarna Tatlısı"  Nasıl Yapılır?
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli "Evde Makarna Tatlısı" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler