Muğla Mezelerinden

Muğla Mezelerinden "Balıklen" Nasıl Yapılır?

“Balıklen” nedir? Muğla mutfak kültüründe “Balıklen” nasıl yapılır? Nefis Muğla yemekleri 'nden “Balıklen” yapabilmek için hangi malzemeler gerek..

“Balıklen” nedir? Muğla mutfak kültüründe “Balıklen” nasıl yapılır? Nefis Muğla yemeklerinden “Balıklen” yapabilmek için hangi malzemeler gereklidir? Evinizde yöresel mutfaklarımızdan Muğla mutfağına ait “Balıklen” yapmak istermisiniz? İste sizlere Selma Atabey'in yorumu ile Muğla yemeklerinden “Balıklen” tarifi…
 
Muğla Mezelerinden "Balıklen" Nasıl Yapılır?İsmine bakıp balık yemeği olduğunu düşünebilirsiniz ama yanıldınız. Muğla"ya özgü yemeklerden biri de balıklendir ve ciğer yemeğidir. Dana ciğeri ile yapılır. 
 
Ciğerin ağır kokusu kalmasın diye sirkeli suda 5-10 dakika bekletilerek hazırlığa başlanır. Klasik bir ciğer yemeği değildir. Biraz Arnavut ciğerine benzer ama Muğla'ya has pişirme teknikleri den biriyle hazırlanır. Sarımsaklı, limonlu bir sos içerisinde servis edilir. 
 
Bu sos sarkıtmada veya ekşileme de kullanılan sosun renksiz halidir. Bu pişirme tekniğini gördüğümüzde, ekşili sarımsaklı tadını aldığımızda bu ciğerin Muğla ya ait olduğunu anlamamak mümkün değildir. Hazırlığı için,
 
Muğla Mezelerinden "Balıklen" Nasıl Yapılır? "Selma Atabey"
Muğla Mezelerinden "Balıklen" Kullanılan Malzemeler
 
*     1 kg dana ciğeri
*     Ciğeri unlamak için 1 kase un
*     1/2 çay bardağı zeytinyağı
*     3 kaşık un
*     7-8 diş sarımsak
*     2 limon
*     Tuz
*     Kızartmak için zeytinyağı
 
Muğla Mezelerinden "Balıklen" Soğan Salatası İçin;
*     Kuru soğan
*     Sumak
*     Tuz
*     Zeytinyağı
*     Limon
*     1/2 demet maydanoz
 
Şef Selma Atabey'in yemek arşivindeki Muğla Mezelerinden "Balıklen" Yapılış Tarifi;
Ciğerin zarları soyularak bütün bir şekilde sirkeli suda bekletilir. Çıkartılıp iyice yıkanarak sirkeden arındırılır. Kuşbaşı doğranarak fazla suyu süzülen kadar bekletilir veya bir kağıt havlu ile fazla suyu alınır. Un ve tuz karıştırılıp ciğerler unlanır ve kızartılır. 
 
Başka bir tavada yarım çay bardağı zeytinyağı içerisine 3 kaşık un ilave edilerek kokusu çıkana kadar kavrulur. 2 bardak su ilave edilir. Karıştırılarak kaynatılır ve çektirilir. 
 
Tuz, ezilmiş sarımsak, limon suyu ilave edilip boza kıvamında bir sos elde edilene kadar pişirilir. Ciğerler bu sos içerisine alınarak sosu çekmesi için bir kaç dakika bekletilir.
 
Soğan salatası için soğanlar piyazlık doğranır ve tuz ile ovularak acı suyu çıkartılır. Suyu süzdürülüp içerisine sumak, zeytinyağı, limon suyu, doğranmış maydanoz ve tuz ilave edilip karıştırılır.
 
Servis tabağımıza sosunu çekmiş ve ilk sıcağı geçmiş ciğer alınır. Yanına soğan salatası ilave edilerek sofralarımızı şenlendirmek üzere yerini alır. Çokda lezzetli bir meze olarak tüketmekde mümkündür.
 
Ciğerin yapımını üstlenerek görseldeki tabağı çıkartan İlker Atalar'a teşekkür ederim.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli "Balıklen" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler