Muğla Mutfak Kültüründe Arap Saçı Yemekleri...

Muğla Mutfak Kültüründe Arap Saçı Yemekleri...

Muğla yemek kültüründe Arap saçı yemekleri nelerdir? Muğla mutfağından Arap saçı nasıl kullanılır? Arap saçından hangi yemekler yapılır?...

Muğla Mutfak Kültüründe Arap Saçı Yemekleri...
Muğla yemek kültüründe Arap saçı yemekleri nelerdir? Muğla mutfağından Arap saçı nasıl kullanılır? Muğla mutfak kültüründe Arap saçından hangi yemekler yapılır? Muğla yemeklerinden Kuzu Etli Arapsaçı ve Peynirli Arapsaçı yemeklerinin nasıl yapıldığını biliyor musunuz?
 
Muğla yemek kültürü, Geleneksel Türk mutfağı ve yöresel mutfaklarımızda araştırmaları ile gizli kalmış unutulan lezzetlerimizi gün yüzüne çıkararak mutfak kültürümüze yeni lezzetler kazandıran Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim üyesi ve Mutfak araştırmacısı şef "Selma Atabey"e teşekkür eder çalışmalarında ve kariyerinde Türk aşçı haberleri olarak başarılar dileriz.
 
Muğla Mutfak Kültüründe Arap Saçı Yemekleri...İşte Sizlere Türk mutfağı Şeflerimizden "Selma ATABEY’in Kaleminden Muğla Mutfağında Arap Saçı Ve Yemeklerinden Bazıları…
 
Muğla Yemek Kültüründe Arap Saçı Nedir? Nasıl Kullanılır?
 
Arapsaçından bir çok defa bahsettik. Neden mi? Çünkü Muğla'da geleneksel yemeklerde baharat kültürü yok ama aromatik otlar ve sarımsak var. Mis kokan zeytinyağı var ve daha bir çok şey.
 
Tabiki Aromatik otlarda en baskın, en çok kullanılan arapsaçı. Karışık ot kavurması yaparken kullanılır. Börekler de iç harcını lezzetlendirir. Ekşileme, yoğurtlama hepsinde kullanılır. 
 
Peki tek kullanılmaz mı?
Arapsaçı yerel ismiyle sıra otu, rezene türlerinden biridir ve anason kokuludur. Oldukça keskin bir kokuya ve tada sahip olması nedeniyle baharat gibi tatlandırmak için kullanılır. İlginçtir sadece taze olarak kullanımı var. Kimsenin kuruttuğunu ve baharat olarak kullandığını görmedim. 
 
Bunun nedenini sorduğumda her zaman bulabildikleri için saklama ihtiyacı duyulmadığı şeklinde bir açıklama yapılmıştı bir çok teyzem tarafından. Bu güzel tadı, aromayı sadece Egeye hapsetmek veya şöyle söyleyelim, sadece olan yerde tüketilsin demek çok adil gelmiyor bana. Donduruldğunu, turşu veya salamurasını duydum ama kurutulmuyor. Bir nane gibi, bir kekik gibi katma değer kazandırılmıyor oluşu üzücü. 
 
Muğla Mutfak Kültüründe Arap Saçı Yemekleri...
Şimdi, biraz evvel dedik ki tek başına kullanılmıyor mu? Tabiki seveni de çok ve yapılan yemekleri de var. Yumurtalı kavurması, bulgurlusu ve yoğurtlaması klasik pişirme teknikleri. Farklı sayabileceklerimizde var. Bunlardan biri kuzu etli arapsaçı, bir diğeri kahvaltı için mükemmel bir alternatif olan peynirli arapsaçı. Tarifleri de şöyle:
 
Muğla Yemeklerinden Kuzu Etli Arapsaçı Tarifi;
Muğla Yemeklerinden Kuzu Etli Arapsaçı Kullanılan Malzemeler;
 
*     3 Demet Arapsaçı
*     1 Adet Kuru Soğan
*     2 Adet Pırasa
*     1 Çay Bardağı Zeytinyağı
*     1/2 Kg Kuzu Eti
*     Tuz
 
Muğla Yemek Kültüründe Kuzu Etli Arapsaçı Yapılış Tarifi
Kuzu etini zeytinyağı ile birlikte tencereye alıp tencere ısınana kadar yüksek sonra orta ateşte sürekli karıştırarak sotelenir. Etler sotelendikten sonra yemeklik doğranmış soğan ve pırasa ilave edilerek kavrulur. Soğanları rengi döndüğünde tuz, doğranmış arapsaçı ile biraz çevirdikten sonra 1 su bardağı sıcak su ilave edilir. (su sıcak olmazsa etleri sertleştirebilir) et ve sıra yumuşadığında kapağı kapatılıp ateşten alınır.
 
Muğla Mutfak Kültüründe Terbiyeli Arapsaçı Nasıl Yapılır?
Muğla Mutfak Kültüründe Terbiyeli Arapsaçı Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Bardak Yoğurt
*     1 Yumurta
*     1 Limon Suyu
*     1 Kaşık Un
 
Muğla Mutfak Kültüründe Terbiyeli Arapsaçı Yapılış Tarifi
İyice çırpılarak, tenceredeki yemeğin suyu ile ılıştırılarak son aşamada tencereye ilave edilir ve karıştırılarak özleşene kadar yaklaşık 5 dakika pişirilir.
 
Muğla Yemeklerinden Peynirli Arapsaçı Nasıl Yapılır?
Muğla Mutfak Kültüründe Arap Saçı Yemekleri...
Muğla Yemeklerinden Peynirli Arapsaçı Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Kase Ev Yapımı Lor Peyniri
*     1/2 Demet Dereotu
*     1 Çay Kaşığı Karabiber
*     Tuz
*     3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
 
Nefis Muğla Yemeklerinden Peynirli Arapsaçı Yapılış Tarifi;
Tüm malzemeler birbirine karıştırılarak üzerine de zeytinyağı dökülerek kahvaltılar eşlik eder. Ben bazen zeytinyağını ilave ettikten sonra biraz yoğurup lezzetini birbirine geçirip, mercimek köftesi gibi sıkarak da yapıyorum. Her ikisi de müthiş lezzetli ve Aromatik tir. 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Evde Arapsaçı yemekleri tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler