Şaka Gibi, Ama Gerçek!!! "Dilicek Salatası"

Muğla mutfağında Dilicek Otu nasıl kullanılır? İşte özel bilgileri Türk mutfağı şeflerimizden Ula Aşığı Sn. Timur Kocabıçak’ın kaleminden sizlere özel...

Deniz lavantası nedir? Deniz lavantası nerelerde yetişir? Dilicek Otu’ndan yapılan nefis zeytinyağlı ve lezzetli salataları biliyor musunuz? Muğla mutfağında Dilicek Otu nasıl kullanılır? İşte özel bilgileri Türk mutfağı şeflerimizden "Ula Aşığı Sn. Timur Kocabıçak"ın kaleminden sizlere özel...
 
Şaka Gibi, Ama Gerçek!!! "Dilicek Salatası"
Türk aşçı haberleri olarak Muğla yemek kültürü, Geleneksel Türk mutfağı ve yöresel mutfaklarımıza araştırmaları ile yeni lezzetler kazandıran Muğla Gastronomi ve Mutfak Sanatları Derneği Başkanı ve Mutfak araştırmacısı şef Timur Kocabıçak’a teşekkür eder çalışmalarında ve kariyerinde başarılar dileriz.
 
İşte Mutfak Araştırmacısı Timur Kocabıçak’ın Yorumu ile “Dilicek Otu & Deniz lavantası” Nasıl Yapılır?
 
Şaka Gibi, Ama Gerçek!!! "Dilicek Salatası"
Bu güzel çiçeğin gövdesinden yemek yapılıyor. Hem de Muğla Datça'da...
 
Muğla Mutfağı lezzet zenginlikleriyle göz doldurmaya devam ediyor. Yaptığım araştırmada Şirin ilçemiz Datça'da deniz lavantası çiçeğinin gövdesi toplanarak yemeği yapılıyor. Deniz lavantasının  gövdesine yöre halkı dilicek otu diyor. 
 
Bu gün sizlere bu otun salatasını yapacağım. Ama önce araştırarak keşfettiğim bu çiçek ile ilgili detaylı bilgiyi paylaşmak isterim.
 
Bilimsel adı: limonium siniatum
Familya: Dişotugiller (plumbaginaceae)
 
Şaka Gibi, Ama Gerçek!!! "Dilicek Salatası"
Deniz lavantası, Muğla ili Datça yarımadasında “Dilicek” adı verilen bir otun Mart-Nisan aylarında çiçeklenmesiyle oluşur.
 
Deniz lavantası Not: 
Çiçeklerinden kurutulmuş süs eşyası olarak faydalanılır. Çiçek kuruyunca rengi ve özelliği değişmez.
 
çiçeğin dilicek diye adlandırılan otu ise, Ocak-Şubat aylarında semiz haldeyken henüz çiçeklenmediği ve deniz lavantası oluşmadığında toplanıp yemek amacıyla değerlendirilir. En çok çiğ olarak tüketilmekle beraber, haşlanıp ekşili salatası yapılır. Börek yapmak için karışık otlarla karıştırılır.
 
Muğla Mutfağından Dilicek Salatası Nasıl Yapılır?
Dilicek Salatası Kullanılan Malzemeler;
 
*     500 Gr Dilicek Otu
*     Yarım Çay Bardağı Zeytinyağı
*     Yarım Limon Suyu
*     2 Diş Sarımsak
*     Yarım Çay Bardağı İçme Suyu
*     1 Yemek Kaşığı Elma Sirkesi
*     Tuz
 
Dilicek Salatası Yapılış Tarifi;
Dilicek otu kaynamakta olan suyun içine alınıp 10 kakika haşlanır.
 
Yumuşayınca kaynar sudan çıkarılıp soğuk suya alınır. (Bu işlem hem pişmeyi durduracak, hem de renginin yeşil kalmasını sağlayacak)
 
Suyu iyice süzülmüş olan otumuzun üstüne; 
limon suyu, zeytinyağı, sarımsak, su, elma sirkesi ve tuz ile çırparak elde ettiğimiz ekşi sos dökülerek servis edilir.
 
Şaka Gibi, Ama Gerçek!!! "Dilicek Salatası"
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Şef Timur Kocabıçak'ın kaleminden ve zengin yemek arşivinden Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Muğla yemeklerinden Evde "Muğla Mutfağından Dilicek Salatası" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.
 

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler