Osmanlıda Şenlikler, Törenler Ve Bayramlar Nelerdir?

Osmanlıda Şenlikler, Törenler Ve Bayramlar Nelerdir?

Padişah, paşalar ve beylere verdiği ziyafette 15 sofra kuruldu 'ğu, pirinç pilavı, nar ekşili pilav, unlu pilav, ayva kalyesi, badem çorbası, tavuk kavurması...

Osmanlıda Şenlikler, Osmanlıda Törenler Ve Osmanlıda Bayramlar Nelerdir?
 
Padişah çocuklarının doğumlarında, şehzadelerin sünnetlerinde, padişah kızlarının ve kız kardeşlerinin düğünlerinde günlerce süren büyük şenlikler (Sûr-ı Hümâyûn) düzenlenirdi. 
 
Saray ve devlet erkânının yanı sıra yabancı ülke temsilcilerinin ve halkın da katıldığı bu şenlikler Osmanlı Devleti’nin güç, iktidar ve zenginliğini sergilediği gibi dönemin ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamını da yansıtırdı. 
 
1539’da Kanunî Sultan Süleyman’ın oğulları Bayezid ve Cihangir’in sünnet düğününe ait bir ziyafet defterinde;
 
Padişah, paşalar ve beylere verdiği ziyafette 15 sofra kurulduğu, pirinç pilavı, nar ekşili pilav, unlu pilav, ayva kalyesi, badem çorbası, tavuk kavurması, güvercin kebabı, ördek yahnisi, zerde vb. yemekler ile adam başına bir has çörek verildiği yazılıdır. 
 
Saray koleksiyonunda bu şenliklerde kullanılan “Sûr-ı Hümâyûn” yazılı bakır kaplar bulunmaktadır.
 
Sünnet düğünlerinde, içinde çeşitli yemekler bulunan çok sayıda tabak ve kâse, şenliklere katılanların yemesi için meydana dizilirdi. 
 
Zengin tarihimizde Osmanlıda Şenliklerde Sarayda galebe divanı gününde yeniçerilere ulufeleri dağıtıldığı sırada;
 
Divan Meydanı’nın mutfaklar tarafındaki çayırlara kapaklı sahanlarda yeniçeriler için çorba, pilav ve zerdeden oluşan yemekler konulurdu. Yeniçeriler küskün ise yemezler, şikâyetleri öğrenilir ve giderilmeye çalışılırdı. “Çanak yağması” adı verilen bu yemekler padişahın gücünün ve konukseverliğinin göstergesiydi.
 
Osmanlı tarihinde Surname-i Hümayunda Hanedanın Boğaziçi saraylarına taşınmasından sonra her yıl Ramazan ayının 15’inde yapılan Hırka-i Saâdet ziyaretleri düzenlenir, aynı gün verilen iftar yemeğinde soğanlı yumurta ve baklava ikram edilirdi. 
 
Bayramlarda Kubbealtı’nda sadrazam, vezirler ve alayda bulunanlara padişah tarafından ziyafet verilirdi.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler