Cariyeler Hamamı ve Kuşhane Mutfağı Ziyarete Açıldı

Cariyeler Hamamı ve Kuşhane Mutfağı Ziyarete Açıldı

Cariyeler Taşlığı ve Hamamı ile Kuşhane Mutfağı, Milli Saraylar Koleksiyonları’ndan seçilen objeler ve dönemin karakteristik özelliklerini yansıtan silikon heykellerle yeniden canlan..

 
Topkapı Sarayı'nda Yeni Bir Dönem: Cariyeler Hamamı ve Kuşhane Mutfağı Ziyarete Açıldı
 
Türk Aşçı Haberleri - Topkapı Sarayı’nın Harem bölümünde yer alan Cariyeler Taşlığı, Cariyeler Hamamı ve Kuşhane Mutfağı, kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ziyarete açıldı. Milli Saraylar Başkanlığı tarafından yürütülen restorasyon faaliyetleriyle bu tarihi alanlar, ilk kez yeni sergileme düzeniyle ziyaretçileri ağırlamaya başladı.
 
Yenilenen Alanlar ve Sergiler
Mutfak tarihimizde Cariyeler Taşlığı ve Hamamı ile osmanlı saray mutfağında Kuşhane Mutfağı, Milli Saraylar Koleksiyonları’ndan seçilen objeler ve dönemin karakteristik özelliklerini yansıtan silikon heykellerle yeniden canlandırıldı. Milli Saraylar Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman, restorasyonları tamamlanan bölümleri hızla ziyaretçilerle buluşturmayı amaçladıklarını belirtti. Kocaman, Harem’deki Kadın Efendiler Daireleri, Cariyeler Koğuşu ve Cariyeler Hamamı gibi bölümlerde restorasyon çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
 
Cariyeler Hamamı’nda Eserler Sergileniyor
Kocaman, Cariyeler Hamamı’nda yaklaşık 120 eserin sergilendiğini belirterek, “Mabeyn Yolu olarak bilinen ve Altın Yol’un devamı olan Kuşhane Mutfağı’nın tefrişini tamamladık. Bu mutfak, padişahın özel yemeklerinin hazırlandığı yerdir ve sarayın mutfağına benzer bir sunum düzeniyle ziyaretçilerin beğenisine sunulmuştur,” dedi.
 
Hazine Koğuşu ve Padişah Daireleri de Açılacak
2019 yılında başlayan restorasyon sürecine değinen Kocaman, Harem bölümü ve üçüncü avludaki Seferli Koğuşu, Hazine Koğuşu, Mukaddes Emanetler ve Kara Ağalar Daireleri gibi alanların restorasyonlarının tamamlanmak üzere olduğunu belirtti. Bu bölümler de yakında ziyaretçilere açılacak.
 
Topkapı Sarayı’nın Zorlukları ve Gezi Düzenlemeleri
Kocaman, Topkapı Sarayı’nın 400-500 yıllık bir yapı olmasından dolayı bazı zorlukları olduğunu, ancak mümkün olan tüm mekanları ziyaretçilere açmayı hedeflediklerini söyledi. Valide Sultan, hanım sultanlar, şehzadeler ve padişah kızlarına ait geniş mekanlar ile hizmet erbabı cariyelerin daha dar alanlarının gezi düzeneklerinin farklılık gösterdiğini belirtti.
 
Cariyelerin Yaşam Alanları ve Eğitim Süreçleri
Cariyelerin genellikle taşlığın çevresinde yaşadığını ve burada hizmet gördüklerini belirten Kocaman, küçük yaşta saraya gelen cariyelerin eğitim alarak bazı durumlarda padişahın eşi olabildiklerini anlattı. Ayrıca, cariyelerin sağlık sorunları olduğunda tedavi edildikleri Cariyeler Hastanesi ve vefat durumunda cenazelerinin yıkandığı meyyit odasının da bu alanlarda bulunduğunu ifade etti.
 
Ziyaret Bilgileri
Topkapı Sarayı’nın en çok merak edilen bölümlerinden olan Cariyeler Taşlığı, Cariyeler Hamamı ve Kuşhane Mutfağı, salı günleri hariç her gün 9.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Bu yeni açılan bölümler, Osmanlı harem teşkilatının nasıl şekillendiğini anlamak isteyen ziyaretçiler için eşsiz bir deneyim sunuyor.
 
Türk Aşçı Haberleri olarak, Topkapı Sarayı’ndaki bu yenilikleri ve restorasyon sürecinin detaylarını sizlere aktarmaktan mutluluk duyuyoruz. Tarihi mirasımızı daha yakından tanıma fırsatını kaçırmayın.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler