Nivik otu, Andırın otu, yılanyastığı otu, kabargan otu, yılan otu, ayıkulağı otu ve yaban pancarı gibi isimleri de bulunan tirşik bitkisinin büyük yapraklı ve küçük yapraklı olmak üzere iki çeşidi vardır.
Andırın Doktoru “Tirşik Çorbası” Tarifi
Tirşik Çorbası Kullanılan Malzemeler
* 1 Demet Tırşik
* 1 Su Bardağı Yarma Buğday
* 2 Su Bardağı Terbiyeli Yoğurt
* ½ Su Bardağı Un
Tirşik Çorbası Yapılış Tarifi
Yarma buğdayı 1 gece önceden ıslatın.
Yılan otlarını yıkadıktan sonra ince ince kıyın.
Islanmış yarmayı ve doğranmış yılan otunu bol su ekleyerek geniş bir tencerede kaynatın.
Buğday piştikten sonra üzerine (tirşik otunun acısını alması için) un serpin.
Yaklaşık yarım saat sonra kaşık yardımıyla unu çorbanın üzerinden alın.
Çorbaya su ekleyin ve kaynatmaya başlayın. Yumurta, un ve yoğurdu çırparak terbiyeli yoğurdu hazırlayın.
Kaynayan Çorbaya yoğurdu çırparak azar azar ilave edin. 4-5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın.
Üzerine zeytinyağı gezdirerek servis yapın.
Geleneksel Türk Mutfağında Tırşik Otu Nedir? Yöresel Mutfaklarda Kullanılan Tırşik Otunun Faydaları Nelerdir? Tırşik Otu Nerede Yetişir? Osmanlı Saray Mutfağında Tırşik Otundan Hangi Yemekler Yapılır? Osmanlı Yemek Kültüründe Tırşik Otu Varmıydı? Her Hastalığa, Her Derde Şifa Tırşik Otu Hakkında Bilmeniz Gerekenler...
Akdeniz ikliminde yetişen ve yüzyıllardır çorbası yapılan tırşik otunun insan sağlığına birçok faydası vardır. Peki tırşik otunun faydaları nelerdir? Tırşik otu çorbası ne işe yarar? Sizler için Andırın otu olarak da bilinen tırşik hakkında bilinmeyenleri araştırdık. Haşlanarak tüketilmesi gereken tırşik otuna dair her şeyi haberin detayında bulabilirsiniz.
Kürtçe kökenli bir kelime olan tırşik acımsı anlamına gelir. Güneydoğu Anadolu yörelerinde türlü yemeğine denilen kelimedir.
Ancak Akdeniz de yetişen tırşik ise farklıdır. Kasım ve Mart aylarında yetişe gürleşen bir ot türüdür. Bazı yörelerde tırşike, andırın otu da denir. Adana, Osmaniye ve Kahramanmaraş'ın yöresel çorbasının ham maddesi olan tırşik otu, haşlanarak tüketilmesi gerek aksi halde tüketimi zor olan bir ottur.
Özellikle bağırsak ve mide ağrıları sırasında hastaya yapılan mucize bir çorbası vardır. Tırşik otundan yapılan bu çorba bağırsak kurtlarını dökmede fayda sağlar. İçeriğinde saponin ve alkaloid maddeleri barındıran tırşik otu, taze tüketildiğinde zehirlidir. Güçlü bir enfeksiyon çözücüdür.
Tırşik Otunun Faydaları Nelerdir? Tırşik Otu Çorbası Ne İşe Yarar?
Antioksidan bakımından güçlü olduğundan bütün vücudu temizlemede etkilidir. Bu yüzden çorbası sık sık tüketilir. Bağışıklığı mikroplara karşı güçlendirir. Ayrıca bu özelliği sayesinde kanserli hücrelerin oluşumunu da önler.
Özellikle sindirimi kontrol ederek bağırsak ve mideyi temizler. Besin atıklarının birikmesini önler. Çok tüketildiğinde ishale neden olduğundan haftada 3 kez tüketilmesi önerilir.
Vücutta en çok iltihabın biriktiği yerler kemik ve böbreklerdir.
Yılan otu Buralardaki iltihaba neden olan deformasyonları engeller.
Ayıkulağı otu İdrar söktürücü özelliği sayesinde böbreklerde taş ve kum oluşumunun önüne geçer.
Yaban pancarı Kemik ve kaslardaki ürik asidi dengeleyerek de kemik erimesi ve kas ağrılarının önüne geçer.
Nivik otu Yüksek lif sayesinde metabolizmayı hızlandırır.
Andırın otu Vücuttaki birikmiş yağ yakımını sağlar.
Yılanyastığı otu Kilo vermek isteyenler için ideal bir çorbadır.
Kabargan otu Kademeli olarak kan basıncını ve şekerini dengelediğinden şeker ve gut hastalığının yaşanmasını engeller.
Not;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Andırın Doktoru-Tırşik Çorbası” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz.
Not;
Türk Aşçı Haberleri Olarak Sizler İçin Hazırlamış Olduğumuz Bu Tarifi Denediğinizde Yorumlar Bölümünde Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşırsanız Seviniriz.