Bonfile Izgara Tarifi
Bonfile Izgara Kullanılan Malzemeler
* 4 Adet İri Boy Dana Bonfile
* 8 Adet Haşlanmış Küçük Enginar
* 1 Yemek Tabağı İstiridye Mantarı
* 1 Su Bardağı Dolusu Rende Çedar Peyniri
* 4 Adet Bebek Havuç
* 1 Tutam Dereotu
Bonfile Izgara Sosu İçin
* 2 Diş Sarımsak
* 1 Küçük Baş Soğan
* 1 Fincan Kırmızı Şarap
* 1 Fincan Zeytinyağı
* 1 Su Bardağı Et Suyu
Sosun Hazırlanış Tarifi
İnce doğranmış sarımsak ve soğanı, zeytinyağı ile birlikte tavada pembeleşinceye kadar kavurun. Kırmızı şarap ekleyip, çektirin. Et suyunu da ilave ederek, koyulaşana kadar karıştırın.
Bonfile Izgara Hazırlanış Tarifi
Tuz ve karabiber ile marine ettiğiniz dana bonfileyi ızgarada kızartın.
İstiridye mantarlarını ve havuçları da aynı şekilde ızgara edin.
Dört adet haşlanmış enginarı doğrayın ve ince kıyılmış dereotu ile karıştırın.
Bu karışımı geriye kalan 4 enginarın içine doldurun.
Üzerine bir parça çedar peynir koyup, eriyinceye kadar fırında pişirin.
Tabağa bonfileyi, istiridye mantarları, havuçları ve enginar grateni koyup sosu ekleyin.
Taze filizler ya da mevsim yeşillikleri ile birlikte servis edin.
Osmanlı Yemek Kültüründe Bonfile nasıl kullanılırdi? Osmanlı ve Türk Mutfağında Bonfilenin pişirme teknikleri nelerdir? Yöresel Yemeklerde Bonfilenin önemi nedir? Yöresel Mutfaklar hangi yemeklerde Bonfile kullanılır? Geleneksel Türk Mutfağında ve ahalide Bonfile kullanımı ne zaman başladı? Osmanlı Saray Mutfağında Bonfile kullanılır mıydı?
Bonfile hayvanın neresinde bulunur?
Dananın sırt kısmından elde edilen ve anrikota göre daha yumuşak bir ete sahip olan bonfile, hayvanın sağ ve sol tarafında olmak üzere iki adettir. Ortalama ağırlığı 1,5-2,5 kilogram arasında değişmektedir. Bonfile, çok çalışan bir kas bölgesi olduğu için yağ barındırmamaktadır. Damak tadına göre az ya da orta pişmiş olarak tercih edilebilir. Fransa'da pek çok farklı çeşidi yapılan bonfilenin en ünlü pişirilme şekli, fesleğen aromasının yoğun olarak hissedildiği Cafe De Paris soslu türüdür.
Bonfilenin pişirme yöntemi nedir?
Bonfile pişirilmeden önce, oda sıcaklığında 10 dakika dinlendirilmelidir. Bu işlemden sonra bonfilelerin üzerine bir fırça yardımıyla sızma zeytinyağı ve az miktarda karabiber yayılır. Ardında bir tutam kaya tuzu ilavesi yapılır ve aynı işlem bonfilelerin alt kısmı için de tekrarlanır. Bonfilelerin pişirileceği tava öncelikle boş olarak ocağa alınır. Bu şekilde kızdırılan tavaya, bonfileler birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirilir. İsteğe göre bu işlem mangalda da yapılabilir. Bonfileler önceden yağlandığı için tavaya ekstra yağ koyulması gerekmez. Orta ya da yüksek ateşte pişmeye bırakılan bonfileler sık sık çevirilmeli ve her iki taraflarının eşit bir şekilde kızarması sağlanmalıdır.
Etin iç kısmının da pişmesi için bonfileler ara ara çatalla bastırılabilir. Pişen bonfilelerin kendi buharlarında birkaç dakika bekletilmesi daha yumuşak olmalarını sağlamaktadır. Bu sırada etlerin üzerine eritilmiş tereyağı eklenerek bonfilelerin lezzeti artırılabilir. Son olarak bonfileler servis tahtası veya tabağı içine alınır. Bonfilelerin kızartıldığı yağın içine bir miktar soya sosu ilave edilerek hafif ısıtılır ve bonfilelerin üzerine sos olarak eklenir. Dikkat edilmesi gereken nokta, bonfilelerin lezzetini alabilmek için fazla pişirilmemesi, hafif pembe kalması gerektiğidir.
Bonfile neyle iyi gider?
Bonfile, protein değeri yüksek bir besin olduğu için sunumu buharda pişirilmiş sebzelerle birlikte yapılabilir. Bunun için kabak, havuç ve karnabahar gibi sebzeler tercih edilebileceği gibi, aynı zamanda koçan süt mısırı, fırınlanmış patates ve karamelize edilmiş arpacık soğanı da kullanılabilir. Bonfilenin yanına Akdeniz yeşillikleri ile pilav eklenerek besleyici ve doyurucu bir öğün oluşturulabilir.
Yumuşacık bonfile pişirmenin sırrı nelerdir?
Bonfile satın alınırken, 1,5-2 kilo gelen parçaların seçilmesi gerekmektedir. Pişirilmeden önce etin hazırlık aşaması, yemeğin lezzetli bir sonuç vermesi bakımından önemlidir. Parça halinde satın alınan bonfilenin yağ ve sinirleri mutlaka temizlenmelidir. Bonfileler çok ince olmamalıdır. İnce kesilen parçalar pişirilme esnasında kuruyarak tüm lezzetini yitirmektedir. Sığır etine kıyasla yağ oranı düşük olan bonfile, pişirilmeden önce bir fırça yardımıyla hafifçe yağlanmalıdır. Teflon yerine döküm tava kullanılırsa bonfilenin kuruması büyük ölçüde engellenir ve lezzeti korunmuş olur.