İştah Açıcılar & Soğuk mezeler
İlk mezenin kimler tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmemektedir fakat zeytinyağını ilk bulanlar Giritlilerdir. Soğuk mezelerde genellikle zeytinyağı ile yapıldığından ilk mezenin de Giritliler tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Zeytin ağacına ilişkin mevcut en eski veri Ege Deniz’indeki Santorini Adası’nda yapılan arkeolojik çalışmalarda ortaya çıkarılan 39.000 yıllık zeytin yaprağı fosilleridir.
Tarih, zeytinyağı üretimine ilişkin en belirgin izlerin Akdeniz’in tam ortasındaki Girit Medeniyeti’ne M.Ö 4.500 yıllarına dek uzandığını göstermektedir. Zeytinyağı kültürünün Akdeniz’deki diğer kavimlere yayılmasında en önemli rolü Giritliler oynamıştır. Zeytinyağının bulunuşu ile yemek kültüründe de değişiklikler olmuştur. Zeytinyağının aromasıyla yemekler daha lezzetli ve daha dayanıklı hale gelmiştir.
Osmanlı Saray mutfağında da zeytinyağlı yemekler mevcuttu fakat İslam dinine göre içki haram olduğu için meze bir yemek kültürü olarak fazla gelişememiştir. Fakat İstanbul çevresinde yaşayan Gayrimüslimler tarafından meze bir kültür olarak benimsenmiş ve geliştirilmiştir.
Özellikle İstanbul’un Yenikapı, Karaköy, Galata, Kumkapı, Balat, Şişli, Kurtuluş, Adalar, Üsküdar ve Kadıköy çevresinde yaşayan Gayrimüslimlerin açtıkları meyhaneler ve şarküteriler meze kültürünün yaygınlaşmasına ve çeşitliliğin artmasına önemli katkı yapmıştır.
Acıka ya da muhammere olarak da bilinen acuka sos yalnızca kahvaltı sofralarınızın vazgeçilmezi değil akşam yemeklerinizin yanında da enfes bir meze olacak. Kafkas halklarına özgü olan bu tarifi bilmeyen neredeyse yok. Bu sabah siz de kahvaltınızda veya akşam yemeğinizin yanında acuka sosu denemek isterseniz, tarifimiz hemen aşağıda…
Acuka Tarifi
Acuka Kullanılan Malzemeler
* 2 Yemek Kaşığı Domates Salçası
* 2 Yemek Kaşığı Dövülmüş Ceviz İçi
* 2 Yemek Kaşığı Bayat Ekmek İçi
* 4 Diş Rendelenmiş Sarımsak
* 1,5 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
* 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
* 1 Çay Kaşığı Kimyon
* 1 Çay Kaşığı Pul Biber
* 1 Çay Kaşığı Kekik
* 1 Çay Kaşığı Susam
* Yarım Çay Kaşığı Karabiber
Acuka Hazırlanış Tarifi
Sıvı yağı tavaya almakla başlayın.
Sırayla salçaları ekleyin ve güzelce kavurun.
Daha sonra bütün sarımsak, kimyon, pul biber, kekik, susam, karabiber, ceviz içleri ve ekmek içini tavaya ekleyin.
Salçanın kokusu gidene kadar, bütün malzemeleri kısık ateşte kavurun.
Kavurma işlemini 7-8 dakika sürdürmeniz yeterli olacaktır.
Acuka sosunuz hazır, hemen servis edebilirsiniz.
Tarif ölçülerinde dilediğiniz gibi değişiklik yapabilirsiniz.
Daha acılı bir sos için baharat miktarını artırabilir veya daha az acılı bir sos için baharat miktarını azaltabilirsiniz.
Afiyet olsun.