Rektörün Elinden “Tava” Yediler
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) öğrenim gören yabancı öğrenciler,
Beynelmilel Yemekler Etkinliği projesi kapsamında,
Gaziantep mutfağının damak tatlarını öğreniyor. Bu doğrultudaki eğitimlerini sürdüren uluslararası öğrencilerle bir araya gelen GAÜN Rektörü
Prof. Dr. Ali Gür öğrencilerle tava yaptı.
GAÜN Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Uygulama Mutfağında gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, “Özellikle uluslararası öğrencilerimizin Gaziantep’in mutfağını öğrenmeleri ve ülkelerine gittikleri zaman da Gazi şehrimizin mükemmel mutfağını oraya yansıtmaları ve her halükarda Türkiye’yi ve Gaziantep’i unutmamaları için çok önemli proje. Böylesine güzel bir proje yaptıkları için arkadaşlarıma, projede yer alan tüm uluslararası öğrencilerine ve
Gastronomi ve
Mutfak Sanatları hocalarına teşekkür ediyorum” diye konuştu.
GAÜN Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Ceyhun Uçuk, yönetiminde yürütülen Toplumsal Duyarlılık Projesi dersi kapsamında gerçekleştirilen ve 20 Ülkeden 40 öğrencinin katıldığı etkinlik, üç hafta boyunca haftada iki saat olmak üzere, Gaziantep mutfağından yemeklerin yapımı ve tanıtımına yönelik olması amacıyla planlandı. Üç haftalık bir süreçte gerçekleşecek olan Beynelmilel Yemekler Etkinliği Projesi 10 Nisan 2019 Çarşamba günü büyük bir festivalle son bulacak.
Gaziantep Mutfağının Bazı Özellikleri Nelerdir? Gaziantep Mutfağı Nedir? Antep Mutfağının Önemi…
“Dünya yüzünden geniş bir ili, göz alıcı büyük yapıları her yerden aranan eşyası, birçok mezraları, bolluk ve verimliliği, bitimsiz yiyecek ve içecek pınarları ve ırmaklarıyla burası ‘Şehr-i Ayıntab-ı Cihan’dır.” (Evliya Çelebi)
Tarihi İpek Yolu güzergâhının önemli duraklarından Gaziantep, binlerce yıldır pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapmış ve bu kültürleri harmanlayarak kendisine özgü bir kültür yaratmıştır. Farklılıkların bir araya gelmesiyle zenginleşen Gaziantep kültürünün en iddialı olduğu alan ise yemek kültürüdür. Zira Gaziantep mutfağı yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyada parmakla gösterilecek türden bir hayranlık uyandırır.
Gaziantep’in bu başarısında geçmişin getirdiği birikimin olduğu kadar doğasının cömertliği ve insanlarının özverisinin de payı büyüktür. Zira Gaziantep mutfağının altın kuralı, yerel ve kaliteli malzemeleri kullanmak, el işçiliğini ön plana çıkarmaktır. Özetle Gaziantep mutfağında üretilen yemekler titizliklik gerektiren bir işçiliğin ürünüdür.

Yaklaşık 250 özgün çeşidin bulunduğu Gaziantep mutfağı, et ağırlıklı bir mutfaktır. Daha çok koyun eti tüketilir. Mutfağın başlıca özelliği çok sayıda kebap çeşidini barındırmasıdır. Öte yandan Gaziantep yemek kültürünü yalnızca kebaptan ibaret sanmak büyük bir hata olur. Nitekim Gaziantep, sebze ve meyvelerin de kullanıldığı; dahası baharat ve yoğurdun büyük bir rol oynadığı bir mutfak geleneğine sahiptir. Yemekler bölgeye özgü bir gelenekle bol yağlı yapılır ve yağın yemeğin lezzetini etkileyen önemli bir unsur olduğu düşünülür.
Salça ve salçanın kalitesi de Gaziantepliler için büyük önem taşır. Nar ekşisi gibi soslar tariflerde bolca kullanılır. Bulgur, pek çok yemeğin etten sonraki en önemli malzemesidir. Patlıcan, kabak, biber, acur gibi kurutulmuş sebzeler ve bunlarla yapılan dolmalar Gaziantep mutfağının önemli öğelerindendir. Başta lahmacun olmak üzere hamur işleri de Gaziantep sofralarında bolca yer alır.