Giresun Simidi Nedir ? Giresun Simidi TarifI

Giresun Simidi Nedir ? Giresun Simidi TarifI

Giresun'un haşlama, pekmeze batırma, kurutma gibi kendine özgü tekniklerle üretilen ve susamsız olmasıyla dikkati çeken simidi, kentin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor...

Giresun Simidi Nedir ? Giresun Simidi Tarifi ve Susamsız Simid...
Giresun simidi, bilinen diğer simitlerin susamsız ve tuzsuz olanı şeklinde tanımlanabilir. Buna rağmen oldukça lezzetlidir. Ekşi maya ile yapılan hamura simit şekli verildikten sonra kaynar suda haşlanıp, üzüm pekmezli suya batırılarak taş fırında odun ateşinde pişirilen simitlerin mayası ekşi olduğu için mideye dokunmayan ve kilo aldırmayan özelliği bulunmaktadır. 
 
Uzun süre soğutucularda muhafaza edilebilir. Bir fırın yada tavaya koyup ısıttığımız simitler ilk günkü lezzetine ve tazeliğine ulaşmaktadır. Şehrin hemen her noktasında ulaşabileceğiniz bu simitleri ilimizden bir lezzet olarak kolayca dilediğiniz yere rahatça götürmeniz mümkündür. Giresun Simitlerini afiyetle yemediniz dileğiyle.
 
Giresun'daki Asırlık Lezzet
Giresun'un haşlama, pekmeze batırma, kurutma gibi kendine özgü tekniklerle üretilen ve susamsız olmasıyla dikkati çeken simidi, kentin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.
 
Yaklaşık 500 yıldır yörede üretilen Giresun simidi, pekmezin verdiği tattan dolayı rağbet görüyor. Simit ustalarınca su, tuz, pekmez ve maya kullanılarak üretilen hamur, kesimi yapıldıktan sonra suda haşlanıyor. Daha sonra pekmeze batırılan simit fırında kurutulduktan sonra tekrar fırına sürülerek pişiriliyor. Susamsız ve çıtır oluşuyla damağa hitap eden Giresun simidi, ikramlık olarak yurt içindeki şehirlerin yanı sıra gurbetçiler tarafından yurt dışına da götürülüyor.
 
Giresun Fırıncılar Odası Başkanı Hami Demir, yaptığı açıklamada, Giresun simidinin 500 yıllık bir geçmişinin olduğunu söyledi. Simidin köylerden gelen bir lezzet olduğunu belirten Demir, "Eskiden köylerde daha büyük şekilde yapılıyormuş. Zaman içerisinde küçülerek günümüze kadar bu şekilde gelmiş. Halen de köylerde daha değişik şekillerde yapılmaya devam ediliyor" dedi.
 
AŞÇILIK MESLEĞİ HAKKINDADemir, simidin kentte büyük rağbet gördüğüne dikkati çekerek, bir kez tüketenin bu lezzetten vazgeçemediğini ifade etti. Bazı şehirlerde benzer simitlerin olduğunu kaydeden Demir, "Bizim ürettiğimiz simitler lezzet, kıvam olarak tamamen farklı. Bizim simidimiz Türkiye'de tektir. Şu ana kadar tescillenmese de halkın gönlünde tescillenmiştir" diye konuştu.
 
Demir, Giresun simidinin kentte yaklaşık 10 fırında imal edildiğini belirterek, simit sektöründe 100'ün üzerinde işçi çalıştığını aktardı. Hami Demir, simidin kendine özgü yoğurma teknikleri olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: "Ekmek hamuru gibi değildir, hamur yoğurulur, dinlendirmeye alınır. Daha sonra işlenir, kasalara dizilir, olgunlaştığı zaman makarna haşlar gibi haşlamaya tabi tutulur. Sonrasında fırında hafif kurutulur, tekrar dışarı çıkarılıp küreklere dizilip taş fırının tabanına dizilir ve böylece imalat gerçekleşmiş olur."
 
Giresun simidinde pekmezin çok önemli olduğunu vurgulayan Demir, "Renk alması ve lezzet vermesi için pekmez kullanılır, pekmez kullanılmadığı takdirde simit istenilen gibi olmaz, özünden uzaklaşır." değerlendirmesinde bulundu. Demir, Giresun simidinin kıtaları aştığını belirterek, "Gurbetçiler geldiklerinde simidi fazla fazla alarak Amerika, Almanya, Hollanda gibi gittikleri yere götürürler, oradaki insanlara ikram ederler. Yine yurt içinden gelen gurbetçiler de aynı şekilde geri dönerken Giresun simidi alırlar, götürürler" ifadesini kullandı.
 
İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Gürgenci, simidin tescil aşamasında olduğunu kaydederek, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nca Giresun'a özgü 16 ürünün tescil çalışmasının yapıldığını, bu ürünler arasında Giresun simidinin de yer aldığını söyledi.
 
İstanbul'dan memleketi Giresun'a gelen Sadiye Kırbayık da her geldiklerinde simit aldıklarını belirterek, "Çok seviyoruz, çıtır olması, taze olması cezbediyor. Çocukluğumdan beri tüketiyorum. Dönerken İstanbul'a da götüreceğim" dedi.
 

KÖFTE TARİFLERİ

Giresun Simidi Tarifi
Giresun Simidi Kullanılan Malzemeler
 


*    1 Kg Un

*    20 Gr Tuz

*    Pekmez

*    Su , 
*    Maya.
 
Giresun Simidi Hazırlanış Tarifi
Un, tuz maya su ilavesi ile yoğrulur. 
Bir süre dinlendirilir ve bezeler hazırlanır, hazırlanan bezelere simit şekli verilir. 
Kaynamakta olan suya atılır. 
1-2 dk sonra çıkarılır pekmeze batırılır ve sıcak fırına verilerek pişirilir, pembeleşince fırından çıkarılır. 
Bu simit yöremizde evlerde hazırlanmaz. 
Ekmek fırınlarında pişirilir. 
Uzun süre soğutucu da saklanabilir. 
Isıtılarak yenilebilir. 
 
Karatay'dan Bal ve pekmez uyarısı!
"Bal, sıvı şekerdir. Aynı zamanda içinde yüzde 60 früktoz, yüzde 40 glikozdur. Bal da pekmez de sıvı şekerdir. Eğer kiloluysanız, tansiyon ya da kalp hastasıysanız bilin ki şekerinizi çok çabuk fırlatır ve vücudunuzu yağlandırır.
 
Onun için bizi sürekli tok tutacak enerji verecek yiyecekleri tüketmemiz acıkmamızı önler. Sık yersek acıkırız. Ekmek, bal yersek acıkırız. O halde sağlıklı köy tereyağı, sağlıklı soğuk sıkım zeytinyağı yediğiniz zaman ya da yumurtayla beraber yendiği zaman sağladığı enerji kömür enerjisine benzer.
 
Ama ekmek yediğiniz zaman sağladığı enerji saman alevinin verdiği enerjiye benzer. Çok çabuk söner ve çabuk acıkırsınız. Onun için 'Ben doyamıyorum' ya da 'ben ekmek yemeden duramıyorum' oluyorsunuz. Onu bilin ki beyninizde morfin reseptörlerini uyarmıştır o ekmeğin içinde ki lektid. Onun için morfinman gibi ekmek bağımlısısınız."
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler