Şehrin Yemek Kültürü Yeni Nesillere Aktarılacak
Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, ilçesine kazandırdığı Mutfak Müzesi’nde şehrin yemek kültürünü gelecek nesillere aktarmayı ve bu kültürü turizmde kullanarak yerli ve yabancı turist çekmeye hedeflediklerini söyledi. Başkan Okay, bugün gelinen noktada bu düşüncenin gerçekleştiğini dile getirerek, “Maksadımız hasıl oldu” dedi
Kahramanmaraş Aşçılar Derneği ve MÜSİAD’ın Mutfak Müzesi’nde düzenlediği Kahramanmaraş Yemek Kültürü etkinliğinde konuşan Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Müzeyi faaliyete geçirirken düşündükleri her şeyi hayata geçirdiklerini söyledi.
Mutfak Müzesi’nin Kahramanmaraş turizmine olan katkısını dile getiren Başkan Okay, aynı zamanda mutfak kültürünün de gelecek nesillere en doğru ve verimli bir şekilde aktarıldığını ifade etti. Başkan Okay, programda yaptığı konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Göreve geldiğimiz günden bu yana turizm ile ilgili alt yapı yatırımları yapıyoruz. Bu yatırımlardan en önemlilerinden bir tanesi de Mutfak Müzesidir.
Mutfak Müzemiz açıldığı günden bu yana adeta ziyaretçi akınına uğramaktadır. Kahramanmaraş Aşçılar Derneğimiz ve MÜSİAD iş birliğiyle Mutfak Müzemizde Kahramanmaraş yemekleriyle ilgili bir organizasyon yapılmaktadır. Bu organizasyona olan ilgi bizleri çok mutlu etmektedir. Burada amaç Kahramanmaraş yemek kültürünü yansıtmaktır. Bunu yaparken de bu kültürü en iyi aşılayacak yer Mutfak Müzesidir.
Şehrimizin kültürüne ait tüm yemekleri burada yapmak mümkündür. Bizim en önemli amacımız şehrimizin yemek kültürünü yeni nesillere aktarmaktır. Bunu yaparken de aynı zamanda Turizme de katkı sağlamayı hedefliyoruz. Şehir içinden ve dışından gelen tüm misafirlerimize de ayrıca teşekkür ediyorum.”
Kahramanmaraş Yöresine Özgü Lezzetler
Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Kahramanmaraş ilinin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Kahramanmaraş, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. Akdeniz Bölgesinde bulunan Kahramanmaraş ili, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.
Kahramanmaraş iline özgü birçok meşhur yemek, içecek, hamur işi ve tatlılar vardır. Ama Kahramanmaraş denince akla ilk gelen yöresel lezzetler Tirşik Çorbası, Tarhana Çorbası, Ekşili Çorba, Eşkilaye Sulusu, Leğen Çorbası v.b. Bu yöresel lezzetlerin dışında Kahramanmaraş iline özgü diğer yöresel lezzetleri de anlatmaya çalışacağız. İşte sizlere Kahramanmaraş yöresine ait lezzetler…
Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri
Tirşik Çorbası
Tarhana Çorbası
Ekşili Çorba
Eşkilaye Sulusu
Leğen Çorbası
Yoğurtlu Döğme Aşı
Kahramanmaraş Paçası
Kısır Köftesi
Yavan Köfte
Ekşili Köfte
İçli Köfte
Yoğurtlu Köfte
Suluyağlı Köfte
Bezdirme Köftesi
Simit Köftesi
Çökelek Böreği
Et Böreği
Bayram Çöreği
Biber Dolması
Kuru Dolması
Mimbar Dolması
Kabak Dolması
Patlıcan Dolması
Tas Pilavı
Pancar Sarması
Fıstıklı Pilav
Maraş Pilavı Dövme Aşı
Acem Pilavı
Pıt Pıt Lapası
Kabak Lapası
Havuç Dolması
Patlıcan Kebabı
Ekşili Kebap
Yoğurtlu Kebap
Saç Kavurması
Ekşili Bamya
Bazlama
Nohut Yahnisi
Bulamaç
Söörme
Etli Salçalı Bulgur Pilavı
Ekşili Turşu
Dövmeli Mercimek Çorbası
Çiğ Köfte
Sömelek Köfte
Peynirli Börek
Salatalık Dolması
Yaprak Sarması
Tavuklu Pilav
Ciğer Kebabı
Ekşili Et Kabağı
Boranı
Ekşili Havuç Salatası
Şekerli Peynirli Börek
Külbastı
Şebit
Eli Böğründe
Domatesli Maraş Kebabı
Somun Arası Kebap