Geleneksel Türk Mutfağında Uykuluk Nedir?
Osmanlı ve Türk Mutfağında Uykuluk Nasıl Pişirilir?
Uykuluk Hakkında Bilinmeyenler Nelerdir?
Sakatatlar arasında en az bilinenlerden fakat en lezzetlilerinden biri olan uykuluk, arama motorlarında en çok aranan maddelerden biri. Siz de adı İstanbul Sütlüce ile özdeşleşmiş uykuluk nedir, uykuluk eti nasıl pişirilir öğrenmek istiyorsanız, sizi hemen aşağı alalım. Çünkü uykuluk hakkında merak ettiğiniz her şeyi ve uykuluk tarifini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Uykuluk kuzudan ve danadan elde edilen bir sakatattır. Ancak ciğer ya da böbrek gibi çok bilinen sakatatların aksine uykuluk bir organ değil, bir salgı bezidir. Uykuluk sütten kesilmemiş kuzulardan ve danalardan elde edilir. Hayvanlar sütten kesildiklerinde uykulukları da küçülür. Bu nedenle uykuluk mart, nisan ve mayıs aylarında bulunur ve tüketilir.
Özellikle İstanbul’da Sütlüce çevresinde bu aylarda akşam saatlerinde duyulan iştah açıcı kebap kokusunun da sebebi budur. Bu bölgedeki mekanlarda çok sık yapılan ve adı Sütlüce’yle özdeşleşen uykuluğun birden fazla çeşidi vardır.
Hayvanın vücudunda bulunduğu yere göre bu çeşitler gerdan uykuluk, ciğer uykuluk ve fındık uykuluk olarak adlandırılır. Uykuluk hayvanın vücudundan çıkarıldığında ince bir zarla kaplıdır ve yağ dokusuna benzer bir yumuşaklıktadır. Uykuluğun üzerindeki zarı pişirmeden önce ya da pişirdikten sonra çıkarabilirsiniz. Uykuluk şişte, ızgarada ya da tavada pişirilebilir ve çok lezzetli olur.
İyi pişmiş bir uykuluğun dışı karamelize olmalı ve kıtır kıtır bir kıvama kavuşmalıdır. Ancak bu şekilde pişen uykuluğun içinin de yumuşaklığını ve nemini kaybetmemesi gerekir. Pişirdiğiniz uykuluğu kekik ve pul biber eşliğinde servis edebilirsiniz.
Tavada uykuluk nasıl pişirilir?
Öncelikle 1 yemek kaşığı tereyağını tavaya alın ve tavayı iyice kızdırın.
Kuşbaşı doğradığınız uykulukları tavaya ekleyip suyunu salana kadar kavurun.
Üzerine ince ince doğradığınız yeşil biberleri de ilave edin.
Rengi esmerleşip dış yüzeyi çıtır çıtır olunca tuz ilave edin.
Biraz daha kızartıp tavadan alın. Uykuluğunuz hazır!
Uykuluk Tarifi
Uykuluk Kullanılan Malzemeler
* 1 Kilogram Uykuluk
* 2 Su Bardağı Su
* 1 Adet Limonun Suyu
* 1 Demet Maydanoz
* 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
* 1 Çay Kaşığı Tuz
Uykuluk Hazırlanış Tarifi
Önce Uykulukları Yıkayın.
Zarını Soyarak (İsterseniz Zarıyla) Pişirin.
Bir Tencereye Yerleştirin.
Üzerine Su, Limon Suyu, İnce Kıyılmış Maydanoz, Yağ Ve Tuz Ekleyip, Hafif Ateşte Pişirin.
Sıcak Servis Yapın.
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Sizler için İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada takipçilerimize layık bulduğumuz “Uykuluk Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz.
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
Sakatatlar Arasında En Az Bilineni 'Uykuluk' Yemeği
“Murat Bozok”
İlk cemrenin düşmesi ve baharı andıran günlerin gelmesi, aklını yemekle bozmuş bizim gibiler için yeni sayfalar açıyor. Kış mevsimi benim için tencerede uzun uzun pişen yemekler demek. Yaz mevsimi ise daha çok mangalda kısa sürede pişen balık, sebze ve et anlamına geliyor.
Ağaçların bu yalancı bahara kanıp açan ilk çiçekleri ise aklıma ilk olarak uykuluğu getiriyor. Sakatatlar arasında en az bilineni ve benim çok sevdiğim uykuluktan biraz bahsetmek istiyorum. Uykuluk, kuzu ve danadan elde edilir. Genelde bilmeyenler tarafından bağırsakla ilişkilendirilse de bu tamamen efsanedir.
Uykuluğun bağırsakla hiçbir ilgisi yoktur. Uykuluk, hayvanın salgı bezidir ve üç bölgeden elde edilir. Boğaz, pankreas ve göğüs kafesinin üst kısmından. Mart ve nisan ayları uykuluğun en lezzetli olduğu zamanlardır. Türkiye’de genelde kuzu tercih edilse de Batı’da dana uykuluk daha makbuldür.
Malumunuz ülke olarak sakatatla aramız pek iyi değil. Genelde bu tarz yemekleri bir miktar hor görürüz. Beğenenlere de burun kıvırırız. Ya sarhoşken gecenin bir yarısı işkembecilere gideriz, ya Sütlüce’de sayıları tükenmekte olan salaş uykulukçulara ya da yol kenarında ekmek arası kokoreççilere.
Yetiştirilme tarzından mıdır, yahut nesilden nesile aktarılan efsanelerden midir bilmiyorum, birinci sınıf restoranların mönülerine bir türlü giremez sakatatlar... Yurtdışındaysa durum biraz farklı. Michelin Yıldızlı çoğu restoranın mönüsünde olmazsa olmazlardandır sakatatlar.
Uykuluk pişirilmesi en alengirli yemeklerin başında gelir. Yumuşak bir dokusu olduğundan, piştiğinde dışının kıtır ve karamelize, içininse kurumamış olması gerekir. Michelin müfettişlerinin ziyaretlerinde, eğer ki mönüde varsa mutlaka tadılır. Çünkü uykuluk pişirmek, şefin hünerlerini gösterir.
Türkiye’de kasapların bedavaya yakın fiyattan sattıkları uykuluğun yurtdışında fiyatı bonfileden bile pahalı. Sebebiyse ekonominin şaşmaz dengesi; arz ve talep. Bir danadan ortalama 16 porsiyon bonfile elde edilirken, sadece 2-3 porsiyon uykuluk çıkıyor. Talep de yüksek olunca, bulunması en güç ürünlerin biri haline geliyor.
Gordon Ramsay’la birlikte çalıştığım süreçte, grubun büyüklüğü ve prestiji sebebiyle tüm tedarikçilerimizin üzerimize titrerken bile çoğu kez kasabımızın bize uykuluk bulamadığı zamanlar olurdu. Türkiye’deyse yok pahasına satılan bu lezzet harikası ürün, restoranların yiyecek masraflarını düşürmeleri açısından da önemli bir değer.
Biz tekrar gelelim uykuluğu nasıl ve neyle pişirmemiz gerektiğine. Sütlüce’de geleneksel olarak çok ince doğrayıp ızgarada pişirseler de şahsen biraz daha büyük parçalar halinde (ceviz büyüklüğünde) bırakıp tavada pişirme taraftarıyım.
Önce çok az miktar ayçiçek yağıyla, kızgın tavada, dışı kıtır hale gelinceye kadar karemelize edip ardından da bir parça tereyağı ekleyip 3-4 dakikalığına, 200 derecedeki fırında bitirmek ideal olacaktır. Ayrıca taze kekiğin uykuluğa çok yakıştığını düşünüyorum. Yanında, örneğin kekikli bir bulgur salatası nefis gider.
Farklı yemeklerin ve lezzetlerin bizi fiziksel olarak beslemesinin yanında, ruhsal olarak da beslediğini düşünüyorum. Dünyanın en güzel lezzetlerinden olan ve ülkemizde uygun fiyatlara temin edilen uykuluğu denemenizi tavsiye ederim. Evinizde de rahatlıkla hazırlayabileceğiniz bu lezzeti, şimdi tam mevsiminde sevdiklerinizle paylaşın. Sofralarınıza da baharlar getirmenin tam zamanı...