Geleneksel Türk Mutfağı ve Yöresel Mutfaklar da özellikle ege mutfağı, son donemde saray mutfağında ve İstanbul mutfağın da ayrıca ahalinin her kesiminde önemli bir yer teşkil eden bir sebzedir. Enginar sadece zeytinyağlı olarak ta değil, farklı çeşitlerde yapılan yemekler, iştah açıcılar ve salatalarda da kullanılmaktadır. Türk Aşçı Haberleri olarak bu geleneksel enginar lezzetimizin tarifini sizler için hazırladık.
Otlu Enginar Dolması Tarifi
Kullanılacak Malzemeler (4 kişilik)
* 4 Adet Çanak Enginar
* 1 Çay Bardağı Sızma Zeytinyağı
* 1 Orta Boy Kuru Soğan, 6 Adet Taze Soğan
* 1 Diş Sarımsak (Ya Da 1 Adet Taze Sarımsak)
* 1 Adet Taze Soğan Yaprağı
* 1Su Bardağı Pirinç
* 2 Su Bardağı Su
* 2 Çay Kaşığı Toz Şeker
* ½ Demet Ekşi Ot
* Tuz
* Taze Nane
* Taze Dereotu (Süslemek İçin)
* ½ Limon
Otlu Enginar Dolması Yapılış Tarifi
Ayıklanan enginar çanakları düdüklü tencerede limonlu su ile 15 dakika pişirilir.
Sarımsak ve kuru soğan zeytinyağında iyice kavrulur.
Pirinç ayıklanıp yıkanıp süzüldükten sonra, soğanlara eklenerek bir süre daha kavrulur.
Taze soğanlar, ekşi ot ve taze nane ilave edilir.
Kavrulan malzemeler karıştırıldıktan sonra haşlanmış enginarların üzerine boşaltılır.
Üzerine tuz, şeker ve sıcak su ilave edilir (Enginarların bozulmaması için su yavaşça boşaltılır.).
Orta ateşte kaynadıktan sonra altı kısılarak 15 dakika pişirilir.
Soğuduktan sonra servis tabağına alınır.
Üzerine kıyılmış dereotu konularak servis yapılır.
Enginar Nedir?
Enginarın Faydaları Nelerdir?
UÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Beslenme ve Diyet Birimi Sorumlusu diyetisyen Yetişen: "Enginar kanı temizler, toksik maddelerin idrarla dışarı atılmasını sağlayarak yorgunluğu giderir"
Uzmanlara göre, "Karaciğer, safra kesesi, böbrek ve bağırsak dostu" bilinen enginarın, su içinde soyularak beklentilenleri yerine yapraklıları satın alınmalı, tazeliğine dikkat edilmeli ve hazırlanan yemeği kısa sürede tüketilmeli.
"Enginarda bulunan sinarin, karaciğerin, safra kesesinin, böbreklerin ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder, yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır. Mide ve bağırsakları dezenfekte edici özelliği sayesinde ishale de iyi gelir.
İdrar Söktürücü Ve Kum Dökülmesine Yardımcı
Güçlü bir idrar söktürücü olduğundan böbreklerin çalışmasını düzenleyerek vücuttaki zararlı sıvıların dışarı atılmasını kolaylaştırır, böbrekteki kumların dökülmesine yardım eder.
Kanı Temizliyor, Toksinleri Atıyor
Enginar kanı temizler, toksik maddelerin idrarla dışarı atılmasını sağlayarak yorgunluğu giderir. Yapılan araştırmalarda, enginarın sindirim sisteminin yanı sıra kalp için de yararlı olduğu, kalp kaslarını güçlendirerek kalbin daha rahat çalışmasını sağladığı, kolestrolü ve trigliseridi düşürdüğü ve damar sertliğine iyi geldiği saptanmıştır."
Zayıflamak İsteyenlere "Enginar" Önerisi
Yetişen, enginarın, içerdiği bir tür nişasta olan insülin sayesinde kandaki şeker düzeyinin düşürülmesine de yardımcı olduğunu, bundan dolayı şeker hastalarının da rahatlıkla tüketebileceğini vurguladı.
Enginarın, içerdiği silymarin sayesinde hücrelerin hasar görmesini yavaşlattığı, prostat, meme ve rahim ağzı kanserlerini önlemede de etkili olduğunu vurgulayan Yetişen, "Enginar, içerdiği posa, mineral ve vitaminler sayesinde vücudu dinlendirir, dinçlik ve gençlik verir. Hücrelerin yıpranmasını engelleyerek yaşlanmanın etkilerini azaltır. Yabancı ülkelerde çocuk mamalarının yapımında, kozmetikte, içki ve boya sanayisinde de kullanılan enginar düşük kalori içerdiği için zayıflamak isteyenler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir" ifadelerini kullandı.
"Satın Alırken Yeşil Yapraklarının Uçlarına Bakılmalı"
Enginar alınırken dikkatli olunmasını isteyen Yetişen, "Yeşil yapraklarının ucuna bakarak satın almalıdır. Ucu siyah yaprağa sahip olan, yaprakları birbirinden çok ayrı olan ve siyah lekeleri bulunan enginar bayattır. Enginarın ortası sert olmalı ve tüylerin iğne gibi batması gerekir. Sapında delik, içinin kurtlu, esmer lekelerin olması, enginarın ortasının çürüdüğünü gösterir. Ağırlığı fazla olanlar tercih edilmelidir. İyi bir enginarın sapının uzunluğu 8-10 santimetreyi geçmemelidir" değerlendirmesinde bulundu.
Ayıklarken Sapını Elle Koparın
"Ortasında tüylü kısımdaki tüyler kaşıkla ayıklanmalı ve kararmaması için limonlu unlu suda 1-2 dakika bekletilmelidir. Enginarın sadece göbeği yenilmemeli, yeşil yaprakları da atılmayarak haşlanarak yenilmelidir. Suyu atılmamalı içine biraz pirinç katılarak çorba olarak da tüketilmelidir. Enginar yemeği iyi çiğnenerek yenmeli ve pişirildiği gün tüketilmelidir.
İçinde çok çabuk toksin oluşabileceğinden pişmiş enginar bekletilecekse buzdolabında 24 saatten fazla bekletilmemelidir. Hemen pişirilmeyecekse tazeliğini koruyabilmek için sapları kesilmeden sapları aşağı gelecek şekilde su dolu cam bir kavanoz içinde kapak kapatılmadan bekletilmelidir. Pazarlarda su içinde soyularak beklentilenleri değil, kendinizin soydurduğu enginarları alıp hemen kısa sürede pişirerek haftada 2-3 kez tüketirseniz, vitamin ve minerallerden zengin olan enginardan daha fazla yarar sağlar ve vücudunuza bahar temizliği yapmış olursunuz.