Geleneksel Türk Mutfağında Ispanak Kökü Yemeği Tarifi
Kullanılacak Malzemeler (4 Kişilik)
* 1 Kg Ispanak
* 1 Orta Boy Soğan
* 1 Ya Da 2 Adet Domates
* 1 Çay Bardağı Haşlanmış Yeşil Mercimek
* 1 Kase Haşlanmış Nohut
* 2-3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
* 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
* 1 Çay Kaşığı Tuz
* Yeteri Kadar Su
* ½ Limon
Ispanak Kökü Yemeğinin Yapılış Tarifi
Ispanak başları iki parmak kalınlığında kesilip iyice yıkanır.
Kabuğu soyulan domatesler ve soğanlar küp küp doğranır.
Soğanlar, iki üç yemek kaşığı yağda kavrulur.
Üzerine domatesler eklenir ve suyunu hafif çekinceye kadar kavrulur, salça eklenir.
Bu karışıma, önceden haşlanmış yeşil mercimek eklenir, biraz daha çevrilerek kavrulur.
Ispanak başları eklenir ve tuz ilave edilir.
Kendi suyunda biraz kavrulunca nohutlar eklenir.
İsteğe göre bir iki su bardağı su ilave edilir.
Pişmeye yakın üzerine yarım limonun suyu gezdirilir.
Servis edilecek tabağa alınır ve servis edilir.
Evliya Çelebinin Ve Yabancı Seyyahların Kayıtlarında Osmanlıda Saray Mutfağında “Ispanak” Hakkında Bazı Dipnotlar;
1270 senesinin Recep ayının 27. günü gelen ve “Neşetabad Sahil Saray-ı Hümayunu”nda “21” gün kalan veliaht Napolyon’ için kaldığı sürece hazırlanan yemeklere gerekli olan malzemeler; sebze olarak; havuç, pırasa, bakla, enginar, karalahana, bamya, maydonoz, ıspanak, ebegümeci, salata, hindibağ, kereviz, semizotu, taze asma yaprağı, soğan, dereotu-nane, patates, meyve olarak limon, portakal, turunç, kestane, elma, üzüm, armut, incir, fındık, üvez, yemek malzemesi olarak;
pirinç, şeker, zeytinyağı, sadeyağ, nohut, tuz, nişasta, badem, fıstıkçamı (çam fıstığı olsa gerek), kuş üzümü, şehriye, güllaç, hurma, kaymaklı yoğurt, ıstakoz, sardalya, yumurta, tavuk, piliç, güvercin, kaz, sülün, bıldırcın çeşitli kalitede unlar, kalita (galeta), peksimet, toz dondurma (?), baharat olarak ;
karanfil, tarçın, fülfül (karabiber), şarap olarak; Fransız Cordone ve sabun, mum, peştamal, havlu’dur.Bunların yanı sıra kullanılacak olan çatal kaşık yeniden cilalanmış, hazine dairesinden misafirin statüsüne uygun ve iade edilmek üzere tabaklar getirtilmiş, gerek mutfakta gerekse sarayın her türlü hizmetinde kullanılmak üzere gerekli hizmetkarlar ayarlanmış, bütün malzemelerin taşınabilmesi için kayıklar ve hamallar kullanılmış ve bütün bunlar için sarfedilen harcama rakamları tek tek kaydedilmiştir.
Ispanak Nedir? Ispanak Nereden Geldi?
Ispanağın anavatanının güney Türkistan, Kafkasya, Nepal yani batı Asya olduğu kabul edilmiştir. 2000 m yükseklere kadar çıkabilen bir sebzedir. Koyu yeşil yaprakları vardır. Doğu Karadeniz bölgesinde çok sınırlı olmak üzere, bunun dışındaki bütün bölgelerimizde yetişebilen ve büyük miktarlarda üretilen bir sebzedir. Ispanak sıcak bölgelerimizde yaz sonlarında ve kışın, soğuk yörelerimizde ise kış ve ilkbahar döneminde üretilir. Kış mevsimi boyunca bütün bölgelerimizde tüketilen bir sebzedir.
Türk Aşçı Haberleri Alternatif Tavsiye;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Ispanak Kökü Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz.
Ispanağın Faydaları Nelerdir?
Ispanak, besin değerleri açısından çok zengindir. İçerisindeki kalsiyum kemik gelişimine büyük katkı sağlar.
A ve C vitaminlerinin yanı sıra ıspanakta folik asit, lif, magnezyum gibi mineraller de bulunur. Bu besin değerleri sayesinde ıspanak kanserden kalp ve damar hastalıklarına kadar pek çok hastalığa iyi gelmektedir.
Kışın en sevilen sebzelerinden olan ıspanağı pişirme yöntemleri de farklılık gösterebilir. Buharda haşlanabilen veya tencere yemeği olarak hazırlanan ıspanak sofralara lezzet katar.
Ispanağı sandviçlerde de kullanabilirsiniz. Marul yerine ekmeğin arasına koyacağınız bir yaprak ıspanak hem sağlıklı hem de lezzetli bir alternatif olacaktır. Ispanaklı börek de bayılarak yediğimiz bir tariftir. Evlerde sık sık yapılan ıspanaklı börekler çay saatinin vazgeçilmezidir.