Geleneksel Türk Mutfağında Fasulye Ezmesi Tarifi
Fasulye Ezmesi Kullanılan Malzemeler
* 1 Su Bardağı Kuru Fasulye,
* 3 Yemek Kaşığı Tahin,
* 2 Diş Ezilmiş Sarımsak,
* 3 Yemek Kaşığı Limon Suyu,
* 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı.
* 1 Çay Kaşığı Kırmızı Pul Biber,
* Tuz.
Fasulye Ezmesi Yapılış Tarifi
Fasulyeleri bir gece önceden ıslatın, süzün, bir tencerede beş dakika haşlayın.
Haşlama suyunu dökün, fasulyelerin üzerini üç parmak geçecek kadar su ve bir tatlı kaşığı tuz koyup yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Fasulyelerin kabukları ayrışmaya başlayınca süzün, soğuduktan sonra havan veya mutfak robotu ile iri taneli un haline getirin.
Haşlanmış, soyulmuş, ezilmiş fasulyeleri bir kapta tahin, ezilmiş Sarımsak, limon suyu ile karıştırın, tuzunu kontrol edin, yayvan bir tabağa alın. Servis yaparken üzerine zeytinyağı ve kırmızı biber gezdirin. "Bölgesel Mutfaklar, Yöresel Mutfaklar, Osmanlı Saray Mutfağı, İştah Açıcılar, Sebzeli Yemekler"
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Sizler için İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada takipçilerimize layık bulduğumuz “Fasulye Ezmesi Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz.
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
Tarihimizden ilgili bazı dipnotlar
***Kuru fasulye Amerika’dan gelmiştir ve tarihimizde geçmişi en fazla 200 yıla dayanır. Daha önce Anadolu’da bilinen sadece kuru bakla ve börülce var. Taze fasulye ise yaklaşık olarak 1730'lar da görülmektedir..!
***Amerika kıtasında Osmanlıya ilk gelen ürün “kavata ismiyle” domates tir ve zamanında yeşil olarak tüketilmiştir. ve takiben patates, fasulye, mısır da Amerika kıtasından gelmiştir. Domates, ilk defa 1692'lerde İstanbul NARK defterlerinde kayda geçmiştir..!
***Patates Avrupa’da ilk önce mahkumlar, sonra köylüler, daha sonra pazarlarda satılarak şehir halkı üzerinde denenip elit tabaka ve saray nüfusunda en sonra tüketilmiştir. Ama Osmanlıda en önce saray ahalisi tarafından tüketilmeye başlanmıştır (1840) ..!