Yöresel Mutfaklarda Havuçlu Fava Tarifi
Havuçlu Fava Kullanılan Malzemeler
* 250 Gram Kuru Bakla,
* 1 Orta Boy Havuç,
* 1 Orta Boy Soğan,
* 3 Diş Sarımsak,
* 1 Yemek Kaşığı Çiçek Yağı,
* 2 Kesme Şeker,
* 1 Çay Kaşığı Tuz,
* Yarım Demet Dereotu,
* 3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı.
Geleneksel Türk Mutfağında Havuçlu Fava Yapılış Tarifi
Kuru baklayı yıkayın, varsa kahverengi kabuklarını ayıklayın, çukur bir kaba koyun, iki parmak aşacak kadar soğuk su ilave edin, 6-8 saat bekletin.
Havucun dış kabuğunu kazıyın, rendeleyin. Soğanların kabuklarını soyun, çentin.
Sarımsakların kabuklarını soyun, çentin.
Tencereye çiçek yağını ve Sarımsakları koyup bir dakika kavurun, soğanları ilave edin, 4 dakika daha yakmadan kavurun.
Suda beklettiğiniz baklayı, rendelenmiş havucu, şekeri, tuzu koyun, iki parmak aşacak kadar su ilave edin, baklalar yumuşayıncaya kadar, arada suyunu kontrol ederek, pişirin.
Baklayı indirmeye yakın tahta kaşık veya el mikseri ile ezerek püre haline getirin.
İçine kıyılmış dereotu ve zeytinyağını ekleyin, karıştırın ve donmak üzere bir servis tabağına boşaltın.
Zeytinyağı ilavesi baklanın pişip ezilmesinden hemen sonra yapılınca zeytinyağının tüm aroması favaya siner.
"Bölgesel Mutfaklar, Osmanlı Saray Mutfağı, Zeytinyağlılar, iştah Açıcılar"
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Sizler için İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada takipçilerimize layık bulduğumuz “Havuçlu Fava Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz.
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
Evliya Çelebinin Kayıtlarında Ve Osmanlıda Saray Mutfağından Bakla Hakkında Bazı Dipnotlar;
Kalabalık olan hacılar için ise avlanarak karınlarını doyurmak mümkün değildi. Evliya Çelebi, 6.300 çadırlık hacı kafilesiyle Şam' dan Mekke'ye giderken, kendisi ve adamları için yiyecek ve su satın almıştı. Yolda durdukları Tarhana Hanı'nda vakıf şartı olarak bütün hacılara yüzlerce kazan aşure aşı ve tarhana aşı dağıtılmıştı. Sonra Havran' da verilen on günlük mola sırasında herkes büyük pazardan yine erzak aldı.
Bu durakta kafileye her biri dört keçi tulumu su taşıyan iki bin deve ve arpa ve bakla taşıyan bin deve katıldı. Ancak meydana gelen fırtına ve selde çok sayıda hacı öldü ve malları kayboldu. Bunun üzerine yiyecek fiyatları fırladı, bir vukıyye peksimet üç altına satılmaya başlandı. Korkunç soğuklar afetin boyutunu daha da arttırdı. Maan şehrinde hayatta kalan hacılara arpa, un ve peksimet yardımı yapılmıştı [IX 286-295].
Normal şartlarda bile hacılara yeterince yiyecek sağlamanın mesele olduğu görülüyor. Mısırlı hacıların Mekke' den dönerken açlıktan ölmemeleri için tüccarların verdikleri iki üç bin deve yükü bakla, arpa, pirinç, un, bal, yağ ve peksimet ve yüzlerce deve yükü Nil suyu, hacıların dostlarının da verdikleri binlerce kutu nöbet şekeri, helvalar, tatlılar ve yoğurt, askerlerin gözetiminde dönüş yolunun ortasında bulunan Ezlem'e götürülürdü. Bu uzun yiyecek listesine Evliya Çelebi, "kuş sütü ve yumurtası"nı da ilave ediyor [X 233].