Tava Ciğer Tarifi

Tava Ciğer Tarifi

Edirne Mutfağından Yapılan Sıcak İştah Açıcılarımızdan Olan Tava Ciğer Tarifi, Ciğerin zarları soyulup ince dilimler halinde damarları temizlenerek doğranacak. Bol su...

Yöresel Edirne Mutfağından Yapılan  Sıcak  İştah Açıcılarımızdan Olan Tava Ciğer, Zaman Zaman Osmanlı Saray Mutfağında Önemli Menülerin İçerisinde Kızartmalar Başlığı Adi Altında  Kendi  Kategorisinde Yerini Almıştır.
 
Tava Ciğer Tarifi
Kullanılan Malzemeler 
 
*    1 Adet Dana Karaciğeri 
*    1⁄2 Su Bardağı Un
*    Yeteri Kadar Tuz
*    1 Lt. Sıvı Yağ 
 
OSMANLI SARAY MUTFAĞITava Ciğer Yapılış Tarifi
Ciğerin zarları soyulup ince dilimler halinde damarları temizlenerek doğranacak. Bol su ile yıkadıktan sonra büyük delikli süzgece koyup suyunun süzülmesi sağlanacak. 
Altı düz bir kap içine serilen un üzerine ciğerler konulup iyice karıştırılacak. Parçalar ikişer üçer kızgın yağ bulunan tavaya atılıp bir iki dakika kadar kızartıldıktan sonra delikli kepçe ile alınıp servis yapılacak. 
 
Mecmuâ-İ Fevaid’de Yer Alan Tariflerden;  Amel-i İlik: 
Evvela semiz koyun kuyruğundan yüz dirhem miktarı ve yüz dirhem dahi koyun ciğerinden alıp ciğeri yıkayıp ve bir miktar suda tabh ettikden sonra kuyruk ile ciğeri taşhânede gereği gibi dövüp ve cüzi tarçın ve biber ve miktâr-ı kifâye tuz koyup bir hoşça mezc eyleyin.
 
Sonra münasip kumaşlara doldurup tencereye nizam üzere dizip üzerini örtecek miktarı et suyu koyup ve tencerenin kapağını kapayıp nim ateşte iki-üç saat miktarı zamanda tabh olur. Badehu pak sahana kumaşlardan silkip tekrar üzerine tarçın ve biber ekip istimal oluna. Fil- hakîka iliğe şibih olur bir-iki vak‘a tabh edip bazı ahbab ile ekl olundu. 
 
Edirne Mutfağı Nedir? Edirne Mutfağının Özellikleri Nelerdir? Edirne Yemek Kültürü...
Edirne, Osmanlı Devleti'ne başkentlik yapmış, saray mutfağını tanımış bir sınır kenti. Avrupa'ya yüzünü dönenlerin ise son durağı. Edirne'ye gidince ne yenir, Edirne ciğeri... Beyaz peyniri, kaşağı, ay çiçek yağı, badem ezmesi geçmişi günümüzde yaşatan bu ilin yemek kültürü için verdiğimiz birkaç örnek.
 
Edirne nüfusunun çoğu kent merkezinde yaşıyor. Yörede; buğday, pirinç, şeker kamışı, ayçiçeği, kavun ve karpuz yetiştiriliyor. Bunların yanı sıra hayvancılık da çok gelişmiş. Ünlü Edirne beyaz ve kaşar peyniri özellikle kırsal kesimin önemli gelir kaynakları arasında Bedesten ve Alipaşa Kapalı Çarşısı'nda Edirne'nin yöresel ürünlerini satın alabilirsiniz. Oradan ciğer yemek isterseniz ciğercilerin sıralandığı caddeye geçebilirsiniz. 
 
Bunun yanın Edirne çiğ böreği de her yerde yapılır ancak buradaki gibi lezzetli olmaz. Çiğ böreğin içine yoğurt, yumurta bir de hüner katıyorlar son olarak da Edirne havası. Akıtma, katmer, kulaç, yoğurtlu kulak; Tatar yemeklerinden köbete; mısır unuyla yapılan kaçamak, malika, etli marul dolması, ciğer sarma nohudu ekmek, katmerli pazı böreği yöresel yemeklerden bir kaçı.
 
Bir tür patlıcan salatası olan mamzama; Edirne'de ve özellikle Kırklareli'de bilinen üzüm suyuna hardal eklenerek hazırlanan hardaliye, labada adlı ottan yapılan borani; değişik türde bir peynir tatlısı olan belmuş; süte peynir eklenmesiyle yapılan akçakatık tatlılardan badem ezmesi ve gaziler helvası Edirne'nin en bilinen yöresel lezetleridir.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler