Gaziler Helvası Tarifi

Gaziler Helvası Tarifi

Osmanlı'da helva etrafında zengin ve etkileyici bir kültür oluştuğuna.. Bir tencerede bal ile suyu birlikte kaynatarak sıcak tutun. Diğer tencerede tereyağını eritin ve kızmadan...

Gaziler Helvası Tarifi "5 kişilik"
Gaziler Helvası Tarifinin Malzemeleri:
*300 gr. bal
*500 ml. Su (2 su bardağı)
*200 gr. Tereyağı (13 çorba ks)
*400 gr , un 
*700 gr. Antep fıstığı.
 
Anadolu Mutfağı ve Osmanlı Saray Mutfağından nefis helva tarifleri 'mizden harika bir çeşit olan Gaziler Helvası Tarifinin Yapılışı:
 
Bir tencerede bal ile suyu birlikte kaynatarak sıcak tutun.
Diğer tencerede tereyağını eritin ve kızmadan ateşten alın.
Bir elinizle unu serpip öbür elinizle unu yağa yedirin.
Tencereyi kısık ateşe oturtup, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak helvayı 10 dakika kavurun. 
 
fıstıkları katın. Sıcak olan şurubu azar azar helvaya ekleyip topak kalmayıncaya kadar yedirin.
Yeni den biraz kavurup, aynı işlemi yapın.
Un kokusu tümüyle gidince karıştırıp kapağını kapatın.
Ateşten alın ve 30 dakika dinlenmeye bırakın.
Dinlenmiş helvayı iyice tanelenince ye kadar bir tahta kaşıkla ezmeden karıştırıp. servis yapın.
 
Not:
Bu helvaya antepfıstığı yerine kabuğu soyulmuş badem, fındık ya da çamfıstığı konulabilir.
 
"Osmanlı'da helva sohbetleri düzenlenmiş"
Osmanlı'da helva etrafında zengin ve etkileyici bir kültür oluştuğuna ve daha çok sevinçli anlarda pişirildiğine işaret eden Deniz, "Osmanlı'da padişahın ölümünden sonra helva dağıtılmamış. Helva, Osmanlı'da daha çok keyfin, sevincin, kutlamanın, doğumun, zafer kazanmanın şerefine pişirilip yenen bir gıda olmuş. Helva sohbetleri düzenlenmiş. Bu sohbetlerde nice insanlar yetişmiş." değerlendirmesini yaptı.
 
Helvanın "Türk helvası" olarak yenilmeye devam ettiğine dikkati çeken Deniz, edebi kültüre İslamiyet ile girdiğini, deyim ve atasözlerine konu olduğunu, divan şiirinde, manilerde ve bilmecelerde helva kelimesine sıkça rastlandığını sözlerine ekledi.
 
Tokat'ta 40 helvası geleneği
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Zehra Hamarat da Türkiye'nin 15 ilinde kaynak kişilerle görüşerek, helva etrafındaki farklı inanç uygulamalarını incelediğini kaydetti.
 
Tokat'ın Zile ilçesinde kişinin ölümünün ardından 40'ncı gün pişirilen "40 helvası" geleneğinden bahseden Hamarat, "Bir kişi öldükten sonra 40 gün boyunca bir nohuda Yasin Suresi okunuyor. 40'ncı gün evde un helvası yapılıyor. Ardından 40 nohut ve helva mezarlığa götürülüyor. Nohutlar mezara gömülüyor, helva da gelenlere dağıtılıyor." ifadelerini kullandı.
 
Hamarat, erkeklerin kışın üzerlerine ayı postu geçirerek evlerden helva malzemesi topladığı, topladıkları malzemelerle köyün kahvesinde helva pişirdikleri ilginç geleneğe de Kocaeli Dilovası'nda rastladığını dile getirdi.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • Yorumlayan: Pelin Yükçü
    9/29/2018

    Helva tarifi arıyordum karşıma bu tarif çıktı teşekkürler

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler