Yöresel Mutfaklarda Yöresel Yemeklerimizden Tevek Aşı Tarifi "6-8 Kişilik"
Tevek Aşı Tarifinin Malzemeleri
Pişirme Süresi: 20 dakika
* 1 Adet Orta Boy Yemek Tabağı Kurutulmuş Asma Yaprağı
* 2 Su Bardağı Bulgur
* 1 Adet Kuru Soğan
* 1 Çorba Kaşığı Salça
* 1,5 Çay Bardağı Sıvı Yağ
* Yeterli Miktarda Su
Nefis ve Lezzetli Yemek Tarifleri 'mizden Harika Bir Çeşit Olan Yöresel Mutfaklarda Yöresel Yemeklerimizden Tevek Aşının Yapılış Tarifi
Kurutulmuş asma yaprakları elde parçalanarak, tencerede kaynamakta olan suya atılır ve 10-15 dakika kadar haşlanır.
Bulgur ilave edilerek suyu çekilinceye kadar pişirilir.
Bu arada ayrı bir tavada küp küp doğranmış soğanlar sıvı yağda kavrulduktan sonra salça eklenerek biraz daha kavrulmaya devam edilir.
Hazırlanan soğanlı karışım pişmiş olan bulgurlu asma yapraklarının üzerine dökülür, karıştırdıktan sonra sıcak servis yapılır.
Geleneksel Türk Mutfağında Yemeğin Yapılış Yönteminin Beslenmede Önemi
Yemeğin yapılış yönteminin, yemeğin görünümü, tadı ve kokusu üzerine doğrudan etkili olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ayrıca yemeğin besleyici değeri üzerine etkisi göz ardı edilemez. Yemeğin içine konacak besinlerin seçiminde, besinlerin uygunluğu, çeşidi ve miktarı öyle ayarlanmalı ki, yemeğin görünümü, tadı ve kokusu, o yemeğe özgü olmalıdır.
Deyim yerinde ise besin maddeleri birbirini etkileyerek kendine has bir yemek olabilmelidir. Böyle bir yemeğin kendine has görünümü, tadı ve kokusunun yanında sindirimi de kolay olur (Baysal, 2002). Yemeğin pişirildiği tencerenin bakır, tunç, alüminyum, çelik, emaye, seramik ve kilden yapılmış olması, bunların kalınlıkları ve yapılışında içerisine konan maddeler de yemeğin kaliteli olup olmamasında etkilidir.
Tenceredeki yemeğin odun, odun kömürü, linyit kömürü, tüp gaz ya da doğalgazda pişirilmesi de yemeğin görünümü, lezzeti ve kokusuna etkisi gözardı edilemez. Ayrıca ateşin harlı veya kısık olmasının ve ateşte pişiriliş süresinin bile yemeğin kalitesine etkisi büyüktür