Sevgili dostlarım, ustalarım, şeflerim, naif ve zarif ev hanımları ve genç öğrenci kardeşlerim;
Hepinize sağlıklı huzurlu mutlu bereketli ve sevgi dolu bir haftasonu dilerim.
Hepinizin evinde bereket, huzur ve sevgi eksik olmasın.
Sizlerle zaman zaman belki bildiğiniz ama bilmediğinizde olabileceği konularda sizleri bilgilendirmek amaçlı yazılarım olacak.
Bugünde sizlerle paylaştığım sivil toplumlar nasıl çalışır ve görevleri nelerdir hakkında bazı önemli bilgileri paylaşacağım.
Sevgili Dostlarım hepimizin bildiği mesleğimiz ile ilgili sivil toplum kuruluşları vardır.
Her mesleğin ya derneği ya odasıyla sendikası yada vakıfı veya federasyonu var. Biz işte bunlar ile gerek mesleğimizi geliştirmek gerekse mesleğimiz ile ilgili çıkarlarımız korumak veya mesleki örgütlülüğümüzü sürdürmek için bunların içinde çalışma veya üye olma işlemi yaparız.
Yine burada altını çizerek belirtmek Gerek ki bu kuruluşlar ticari amaçlı kuruluşlar değildir.
Kar amacı gütmezler bu kuruluşlar ticari...
Sıfat taşımazlar ticaret yapamaz ve kar sağlayamazlar. Bu vesile ile ülkemizdeki bu kuruluşlar iç işleri bakanlığının bünyesinde emniyet genel müdürlüğüne bağlı dernekler masasına bağlı olarak işlevlerini sürdürürler. Bu kuruluşların yasal çalışmaları genel kurulları denetleme kurulları gibi işleyişini.
Yürüten kurulları karar defterleri üye kayıt defterleri gibi yasal prosedürlerinin yürümesini saglayan envanterleri vardır.
Bu kuruluşlar hiç bir yerden para kazanmak amacıyla ticari anlamda bir gelir getirisi olan bir meta alamazlar. Bu kuruluşlar ancak kendilerine üye olan kişiler in üyelik ücretini yine o sivil toplum örgütünün basılı makbuzu karşılığı ödeme yapar. Yine bu kuruluşlar makbuz karşılığı hibe veya yardım alabilir.
Ancak, bu hibe veya yardım yüksek miktarda ise onun içinde yönetim kurulu kararı ile alınabilir...
Şimdi gelelim ülkemizdeki bu sivil toplum. Kuruluşu örgütlere yani derneklere, vakıf veya cemiyetlere, Bu cemiyetlerin bir çoğu cami yaptırma veya yaşatma derneği Veya kuran kursları VS derneği bir çoğu. Şehir dernekleri örneğin Sivası yaşatma vesire derneği gibi.
Geri kalanlarda işte bizdeki gibi aşçılar derneği pastacılar derneği vs. Ancak bu sivil toplum kuruluşlarının hiç birini doğru dürüst denetlemek mümkün değildir. Bunun en güzel örnekleri ülkemizde açığa çıkmış olup denetimi zor olduğu için doğru denetlenmediği içindir.
Konuyu daha fazla dağıtmadan bizimle olan kısmına gelmek istiyorum...
Bildiğimiz gibi bir çok meslek kuruluşu derneğimiz var işte bilmem ne
şef aşçılar derneği falanca şehir aşçılar derneği gibi.
Bu dernekler veya federasyonlar bir özel üniversite ile protokol imzalıyor bu üniversite ile yaptığı bu protokol ile o üniversitenin onayladığı bir sertifikayı kendileri vermiş gibi para karşılığı üyesine veya dışarıdan herhangi birine veriyor.
Yani açıkça üniversite ile yaptığı anlaşma gereği...
Filanca şahıs bizim derneğimizde işte bilmem kaç saat mesleki kurs almış olup bu sertifika kendisine verilmiştir. İmza işte bilmem ne üniversitesi ve bilmem ne Derneği. Bunu yapıyorlar. Tabi bu uydurma bir kalıp ama çaresiz insanlar ellerinde bir belge olsun diye belirlenen ücreti vererek onu alıyor. Ne yapsınlar aslında.
Devletin denetiminde olan çıraklık eğitim merkezleri veya yaşam boyu eğitim merkezleri bu işi garantili olarak ve hiç bir masraf almadan sadece sınav karşılığı yapıyor ama bunu anlayacak meslektaşlarımız malasef para vererek almak istiyor.
Tabiki tercih onların, bizden uyarması. Hepinize saygı ve selamlarımla. Sağlıklı kalın...
Seyfi Ali Erşahin
Wamc South Asıa Vice President
Aregala Asia And Mediterranean Ex Vice President
Şef Aşçılar Derneği Genel Koordinatörü