Aşçılık Mesleği

Aşçılık Mesleği Hakkında İyi bir aşçı olmak istiyorsan tüm sosyalliğini bitirip sadece mutfak ile ilişki kurmaktan başka bir şansın yok! Her aşçı adayının bir hayali vardır. Kimisi yurt dışında iyi bir şefin ekibinde kendini geliştirmek ister, kimisi kendi restoranını açıp kendi menüsünü oluşturmak ister, kimisi bir otelin veya bir restoranın baş aşçısı olmak... Bu hayallerle kendi yollarını çizerler. 

Bir Meslekten Fazlası; Aşçılık Sanatının Çok Yönlülüğü

Bir Meslekten Fazlası; Aşçılık Sanatının Çok Yönlülüğü

Gastronomi dünyasında, aşçılık sadece yemek yapmakla sınırlı bir meslek olarak görülmemeli 'dir. Aşçılık, aynı zamanda bir yönetim sanatı, bir muhasebe 'cilik pratiği, bir garsonluk..

Şef Mehmet Yalçınkaya Milas 'da Ödüllü Şefler İle Buluştu

Şef Mehmet Yalçınkaya Milas 'da Ödüllü Şefler İle Buluştu

Milas Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Aşçılık Dalı öğrencileri, İstanbul’da düzenlenen 20. Uluslararası İstanbul Gastronomi yem..

Tolgahan Gülyiyen; Bir

Tolgahan Gülyiyen; Bir "Hayalim" Var (TMDH)

Söz konusu aşçılık meslek sanatıyla birlikte Türk mutfağı olduğunda, siyasileşenlerden ziyade bilimsel anlamda rasyonel gerçekliklerimiz çerçevesinde düşünen...

Gulnara Orazovna; Mesleki Ve Teknik Eğitimin Sorunları

Gulnara Orazovna; Mesleki Ve Teknik Eğitimin Sorunları

Mesleki eğitimin avantajlarından biri, modern işgücü piyasasında talep gören kalifiye elemanlar ve uzmanlar, işte iyi gelişmiş pratik becerilere sahip bir tür "teknik elit", yani mezunlarına..

Şef İbrahim Usta'dan 50 Yıldır Közde Pişen Lezzetler

Şef İbrahim Usta'dan 50 Yıldır Közde Pişen Lezzetler

Yıllardır biz kömürde yemek yaparız. Hiç değiştirmedik sistemi. Ben yemekleri yapmak için 5-6 saat uğraşıyorum Tüpte olsa 2 saatte biter, 3 saat istirahat ederim ama o zama..

Aşçı Haber Ne Demektir? Mutfaklara Katkıları Nelerdir?

Aşçı Haber Ne Demektir? Mutfaklara Katkıları Nelerdir?

"Aşçı Haber"leri terimi genellikle yemek, mutfak kültürü, restoranlar, yemek tarifleri ve aşçılıkla ilgili son gelişmeleri, yenilikleri veya etkinlikleri kapsayan haberleri ifade..

Moskova'da Profesyonel Aşçı ve Barmen'ler Aranıyor!!!

Moskova'da Profesyonel Aşçı ve Barmen'ler Aranıyor!!!

Kitayskiye Novosti restoran zincirinin kurucusu Stanislav Lisiçenko Moskova'da aşçılık mesleğinde çalışan bulmanın imkansız hale geldiğini söyledi. Myaso & Rıba temsilcisi..

Aşçı Olmak İçin Sahip Olmak Gereken Özellikler Nelerdir?

Aşçı Olmak İçin Sahip Olmak Gereken Özellikler Nelerdir?

Aşçı olmak, yalnızca yemek yapma becerisi ile sınırlı değildir. Başarılı bir aşçı olabilmek için bir dizi kişisel ve teknik özellik gerekmektedir. İşte aşçı olmanın bazı temel özellikleri...

Aşçılık Mesleğinin Önemi...

Aşçılık Mesleğinin Önemi...

aşçılık mesleği sadece yemek hazırlamaktan çok daha fazlasını ifade eder. Bu meslek, hem bireysel hem de toplumsal seviyede birçok önemli role sahiptir. Aşçılık mesleği, birçok sebepten ötürü önem..

Aşçılık Sanatı Ne Demektir?

Aşçılık Sanatı Ne Demektir?

Aşçılık sanatı, yiyecekleri seçme, hazırlama, pişirme ve sunma yöntemlerini kapsayan bir beceri ve sanattır. Bu sanat, basit besinleri lezzetli, estetik ve besleyici yemeklere dönüştürme kapasitesine sahiptir. Aşçılık..

Restoran Mutfakları İle İlgili En Önemli Sorular Nelerdir?

Restoran Mutfakları İle İlgili En Önemli Sorular Nelerdir?

Restoran mutfakları, işleyişleri, hijyen standartları, ekipman kalitesi, personel eğitimi ve daha birçok faktöre bağlı olarak oldukça karmaşık yerlerdir. İster yeni bir restoran açmayı planlıyor olun, ister m

Başarılı Bir Şef Aşçının En Önemli Görevleri Nelerdir?

Başarılı Bir Şef Aşçının En Önemli Görevleri Nelerdir?

Başarılı Mutfak Şefleri için takım çalışması ne demektir? Şef Aşçıların menü planlama becerisi nedir? Şef Aşçıların maliyet kontrolü yapar mı? Başarılı şeflerin ekip...

Başkan Yılmaz’dan Aşçılar Gününde Anlamlı Ziyaret

Başkan Yılmaz’dan Aşçılar Gününde Anlamlı Ziyaret

Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, aşçılık mesleğinde 15 Nisan Dünya Aşçılar Günü nedeniyle belediye bünyesinde hizmet veren aşevini ziyaret ederek çalışanlara hediye..

"Afet Mutfağı" Hizmette

420 günde tamamlanması planlanan Gıda Üretim Tesisinde 5 bin 300 metrekare kapalı alana sahip üretim tesisi planlanıyor. Proje içerisinde kuru ve soğuk depo alanları, gıda hazırlık, pişirme, paketleme ve sev..

Özbek Aşçılar Kilis'te

Özbek Aşçılar Kilis'te

Özbek ünlü şeflerden Chustiy, ilk planlamalara göre 10 gün deprem bölgesinde olacaklarını, depremzedelere yardım etmeye devam etmeyi istediklerini söyledi. Özbek halkını yanımızda görmekten çok mutluyuz

Şefler'den Deprem Mesajı

Şefler'den Deprem Mesajı "Zaman, Birlik Olma Zamanı"

Birlik olarak bölgeye 9 tır ihtiyaç malzemesi göndermiştik. Ardından arkadaşlarımızla bölgeye gidip depremzede vatandaşlarımız, güvenlik güçlerimiz, AFAD gibi gönül..

Deprem Bölgelerinde Gönüllü Aşçılara İhtiyaç Var

Deprem Bölgelerinde Gönüllü Aşçılara İhtiyaç Var

Kırıkkale’den Kahramanmaraş’a gönüllü aşçı olarak giden aşçılık mesleğinde şehrin tanınmış ustalarından aşçı Hasan Hüseyin Mutlu, Kırıkkaleli aşçılara duyuru yaparak Deprem bölgesine..

Aşçılar Deprem Bölgesine Hareket Etti.

Aşçılar Deprem Bölgesine Hareket Etti.

Binlerce ölü ve yaralının olduğu deprem bölgesine destek amacıyla Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda Aşçılık mesleğinde görev yapan aşçı, aşçı yardımcıları ve İlk Yardım Merkezi personeli, AF

Türk Mutfağı Şeflerinden Cemal Türkan’ı Kaybettik

Türk Mutfağı Şeflerinden Cemal Türkan’ı Kaybettik

Geçirdiği kaza sonucu uzun süreden beri tedavi gören Cemal Türkan’ı kaybetmenin üzüntü 'sünü yaşıyoruz. Türkiye Türk aşçı haberleri olarak Cemal Tükkan’ın yakınlarına..

Başarılı Şefler Hüseyin Şipal Ve Burhan Türkoğlu...

Başarılı Şefler Hüseyin Şipal Ve Burhan Türkoğlu...

Şef Hüseyin Şipal ve Osmanlı & Selçuklu mutfağının duayen şeflerinden olan şef Burhan Türkoğlu geleneksel ve yöresel Türk mutfağının unutulmaması ve yaşatılması için bu güne..

Gelecek Mutfakta Projesi

Gelecek Mutfakta Projesi

'Gelecek Mutfakta' projesi kapsamında düzenlenen kursu başarı ile tamamlayan eski hükümlüler, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika almaya hak kazanacak. Ayrıca isteyenlere hemen iş başı yaptırılacak.

Aşçı

Aşçı "Yunus Adıyaman"a Öldürmek İster Gibi Vurdular

İzmir Bornova’da M.M. isimli gece kulübünde aşçı olarak çalışan Yunus Adıyaman, geçtiğimiz pazar günü akşam saatlerinde, işletmenin güvenlik ekibinde yer alan bir grub..

Özel Aşçılara Özel Eğitim

Özel Aşçılara Özel Eğitim

Gölbaşı Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Umutlu Yaşam Uygulama Merkezi’nde bir aşçılık mesleğinde aşçılık eğitimleri gerçekleştirdi. Türk aşçı haberleri olarak...

Aşçılık Eğitimlerindeki Ve Çalışan Aşçıların Yanındayız

Aşçılık Eğitimlerindeki Ve Çalışan Aşçıların Yanındayız

Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şubesi Yönetim Kurulu ve Kadın Kolları üyeleri, Antalya’daki eğitim çalışanı aşçıları ve aşçı yardımcılarını dinledi. Aşçı ve aşçı yardımcılarının görev..





Aşçılık nedir? Aşçılık Mesleği nasıl yapılır? İyi bir Aşçı olabilmek için neler yapılır? Aşçılık liseleri hangileridir? En iyi Aşçılık üniversitesi hangisidir? Aşçılık okullarının faydaları nelerdir? Aşçılık okuluna nasıl giderim? Aşçılığın kuralları nelerdir? Aşçıların özellikleri nelerdir? Aşçılar ne kadar kazanır? Aşçılar is bulabilir mi? Aşçılık imtihanlarına nasıl katılırım? En iyi Aşçılık eğitimini nerede alabilirim?
 
Aşçı Olmanın Zor Ama Bir O Kadarda Eğlenceli Halleri...
“Vural Burnaz”
İyi bir aşçı olmak istiyorsan tüm sosyalliğini bitirip sadece mutfak ile ilişki kurmaktan başka bir şansın yok!
Her aşçı adayının bir hayali vardır. Kimisi yurt dışında iyi bir şefin ekibinde kendini geliştirmek ister, kimisi kendi restoranını açıp kendi menüsünü oluşturmak ister, kimisi bir otelin veya bir restoranın baş aşçısı olmak... Bu hayallerle kendi yollarını çizerler. Bu yolda ne yorulmak bilirler ne de ezilmekten korkarlar. Hayalleri uğruna hayatlarından, özgürlüklerinden, sosyalliklerinden vazgeçerler.
 
Arkadaşları, akrabaları, ailesi bayramlarda, yılbaşılarında, özel günlerde tatil yaparken, eğlenirken onlar mutfakta çalışıyor olurlar. Aşçı olmak zordur. Yaz kış demeden o ocakların, mutfağın sıcağında saatlerce ayakta koşturmak zorundadırlar. Yeri gelir 16-17 saat çalışır ama yinede mesleğine aşıktırlar. Ailesine vakit ayıramaz, normal insanlar gibi sinemaya gidemez, dizi takip edemezler. Sürekli kaynayan kazanlar, malzemeler, kokular, baharatlar, binlerce tat... Sabah yemek, akşam yemek, rüyalarında yemek, hallerinde yemek. Hayatları yemekten ibarettir.
 
Dışarıda 80-100 kişilik masalar. Bir öğle tatili. Az sonra “duydunuz zilin sesini” babında sessiz bir gong çalacak ve iş yerlerinden öğle yemeklerini yemek üzere insanlar dolacaklar o masalara. Bir anda yığılmaya başlar sipariş fişleri. Sadece on dakika içinde mutfak tam bir savaş alanı. Daracık alanlarda birbirine omuz atan aşçılar mı istersin, cayır cayır yanan sanayi tipi ocaklar ve her bir gözü dolu fırınla saunaya dönmüş bir mutfak mı? Sürekli birbirine bağıran, çağıran, “Bu bonfilenin salatası nerde? Makarnanın sosu sulu olmuş? Pizzalar yandı, aleve doğru atma demedim mi sana?” diye uçuşan cümleler ve türevlerinden varsın bahsetmeyelim.
 
Arada olur da servis tabaklarından birkaçının, tezgâhların üstünden uçtuğunu falan görürseniz, sakın şaşırmayın. Burası mutfak! Önünde yirmi tane sipariş fişi sıkışmış, ocaklarında bir tane ek tavaya yer olmayan, her yanından ter akan ve şeften durmadan siparişleri yetiştirmesi için azar işiten bir aşçı, servis tabağını kibarca uzatacak değil ya, elbet uçuracak!Ama siz usul usul, tadına vara vara yemek yaptığımızı sanıyorsunuz değil mi? Pardon! Acı gerçek nedir biliyor musunuz bu meslekte? Pis olmak bile kabul edilir de çoğu mutfakta, yavaş olmak ASLA kabul edilmez. Bunlar işin sadece servis tarafı.
 
Bir de temizlik tarafı var. “Bir aşçının temizlikle işi ne?” dediğinizi duyar gibiyim. Bir restorantta aşçılığın sadece yüzde otuzunun yemek yapmaktan ibaret olduğunu söylesem size… Geri kalanı hamallıktan, temizlikçilikten, şeften “gözünün üzerinde kaşın var” diye azar işiten üvey evlat olmaktan, çöpçülükten, bulaşıkçılıktan falan oluşuyor. Kendi evinizde birkaç ayda bir temizlediğiniz aspiratörlerinizin en kirli halini bile, bir büyük temizlik akşamı restoran aspiratörünü temizlemek zorunda kaldığınızda gördükleriniz yüzünden bal döküp yalayabilirsiniz.
 
Şimdi diyeceksiniz bana sen kafayı mı yedin, bu kadar sıkıntının içerisinde çalışılır mı diye. Evet bu mesleği yapmak için deli olmak gerekir. Benimde akıllı olduğum söylenemez. Bir gerçek var ki değişmez ama. Bu meslekteki herkes ne kadar zor şartlar altında çalışırlarsa çalışsın, ne kadar zorluk görürlerse görsün, ne kadar yorulurlarsa yorulsun mutludurlar. Hiç bir zaman bir ertesi günü yaşamazlar. Her günü farklı bir macera, farklı bir hayat. Her günü bir önceki günün fotokopisi gibi yaşamak bizler için ölüm. Biz yaratıcılığı, heyecanı, koşturmayı seven insanlarız. Biz bir sanat yapıyoruz ve bu sanata aşığız. Size göre biz bir deliyiz.
Saygılar!